Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
A ja tak sobie myślę, że pokrzywy lubią azot. Gnojówka z pokrzyw chyba też go dużo zawiera (nie znam się, nie badałam składu pokrzyw). Może te pokrzywy pod pomidorami są winne, bo już się zaczęły rozkładać. A jeśli nadmiar azotu to nawóz go jeszcze doda.
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ech..to ja już nie wiem co robić.....może to przez pokrzywy bo sporą garść dałam.Jak kupiłam sadzonki było wszystko ok a po przesadzeniu jest to co jest ;( może zakupię ten uniwersalny,właśnie przeczytałam że gnojówka z pokrzyw zawiera sporo azotu więc chyba problem rozwiązany
Gdyby nie wy to dalej bym się zastanawiała

Gdyby nie wy to dalej bym się zastanawiała

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Uniwersalny nie ma fosforu
Zresztą Jeśli przenawożone, to co Ty jeszcze chcesz pchać w te ziemię?
Jedyne co można zrobić w przypadku nadmiaru azotu, to dolistnie uzupełnić niedobory, a tak to tylko podlewac wodą.

- gapapl
nic nie chce pchać ;p ale przecież sama pokrzywa nie odżywi rośliny? tak tylko napisałam.Teraz mnie zastanawia to czy zostawić jak jest czy jednak może delikatnie postarać się wyjąć tą pokrzywę 
-- 2 maja 2014, o 16:58 --
BobejGS przepraszam ale ja jestem początkująca więc wybacz ;)
-- 2 maja 2014, o 17:00 --
jeśli możesz to napisz mi jeszcze czym najlepiej uzupełniać niedobory ;)

-- 2 maja 2014, o 16:58 --
BobejGS przepraszam ale ja jestem początkująca więc wybacz ;)
-- 2 maja 2014, o 17:00 --
jeśli możesz to napisz mi jeszcze czym najlepiej uzupełniać niedobory ;)
Bez przesady z tą pokrzywą ... Zostaw póki co pomidora jak jest. Nażarte azotem krzaki , by wyglądały jak kwoka co siedzi na jajach.
A tu cytat , z jakieś strony tego forum :
"Pomidor sam Ci powie kiedy chce jeść . Uważnie obserwuj wierzchołkowe liście wieczorem , albo wcześnie rano .
Powinny być podwinięte pod spód, a w ciągu dnia mają się wyprostować lub pozostać nieznacznie podwinięte.
Jeśli w dzień pozostają mocno podwinięte lub skręcone , oznacza to przekarmienie , jeśli są wzniesione na ,,sztorc''głodują ."
A tu cytat , z jakieś strony tego forum :
"Pomidor sam Ci powie kiedy chce jeść . Uważnie obserwuj wierzchołkowe liście wieczorem , albo wcześnie rano .
Powinny być podwinięte pod spód, a w ciągu dnia mają się wyprostować lub pozostać nieznacznie podwinięte.
Jeśli w dzień pozostają mocno podwinięte lub skręcone , oznacza to przekarmienie , jeśli są wzniesione na ,,sztorc''głodują ."
- BobejGS
- Kontakt:
Zauważ jeszcze to w jaką ziemię przesadzałaś. Czy był to: torf wysoki odkwaszony, który nie zawiera nawózu w sobie, czy ziemia do siewu i pikowania o optymalnej zawartości nawózu w ilości 0.6kg, czy ziemi o większej ilości nawózu
Sprawdz na worku, ile ma kg na 1m3

- gapapl
Na worku pisze uniwersalna ziemia do kwiatów i warzy skład torf wysoki,torf niski,piasek,nawóz mineralnyNPK,mikroelementy.BobejGS pisze:Zauważ jeszcze to w jaką ziemię przesadzałaś. Czy był to: torf wysoki odkwaszony, który nie zawiera nawózu w sobie, czy ziemia do siewu i pikowania o optymalnej zawartości nawózu w ilości 0.6kg, czy ziemi o większej ilości nawózuSprawdz na worku, ile ma kg na 1m3

Tu zawartość nawozów podana jest poprzez podanie tzw. przewodności właściwej
Oto wykres po którym można dość dokładnie określić stężenie nawozów znając przewodność EC

Wychodzi na to, że to podłoże ma w sobie ok. 1 kg/m3 nawozu. I jest to prawda przy założeniu, że w Czechach przewodność oznacza się tak jak u nas. Bo jeśli tak jak w Niemczech to tego nawozu jest dużo więcej niż 1 kg/m3.
A swoją drogą czemu znęcacie się nad sobą kupując takie egzotyczne podłoża?
Jest też podana % zawartość NPK. Ale konia z rzędem czy to są procenty wagowe czy objętościowe. W każdym razie fosforu jest tyle co kot napluł.
Oto wykres po którym można dość dokładnie określić stężenie nawozów znając przewodność EC

Wychodzi na to, że to podłoże ma w sobie ok. 1 kg/m3 nawozu. I jest to prawda przy założeniu, że w Czechach przewodność oznacza się tak jak u nas. Bo jeśli tak jak w Niemczech to tego nawozu jest dużo więcej niż 1 kg/m3.
A swoją drogą czemu znęcacie się nad sobą kupując takie egzotyczne podłoża?

Jest też podana % zawartość NPK. Ale konia z rzędem czy to są procenty wagowe czy objętościowe. W każdym razie fosforu jest tyle co kot napluł.
- gapapl
Dolistnie uzupełnić niedobory florowitem czy też nie?
Najlepszym rozwiązanie i chyba jedynym sensownym jest przesadzenie tych pomidorów do uczciwego podłoża.
Nie dość , że fosforu jest znikoma ilość, to jeszcze azotu jest dwukrotnie więcej niż potasu. Jeśli chciałabyś to wyprostować nawozami to koniec świata.
PS. Przetłumaczyłem, że te % podane na worku tyczą się suchej masy. Pytanie tylko ile waży to podłoże po wysuszeniu.
Czechom też widzę piorą mózgi równo.
Nie dość , że fosforu jest znikoma ilość, to jeszcze azotu jest dwukrotnie więcej niż potasu. Jeśli chciałabyś to wyprostować nawozami to koniec świata.
PS. Przetłumaczyłem, że te % podane na worku tyczą się suchej masy. Pytanie tylko ile waży to podłoże po wysuszeniu.
Czechom też widzę piorą mózgi równo.
- gapapl
Czy w kwiaciarni kupię odpowiednią ziemię? Nie zbyt znam się na tym a nie chcę by mi znów coś wcisnęli
i jeśli przesadzę już do odpowiedniej ziemi to nawozić florovitem do pelargonii czy też nie?

Na to pytanie odpowiedziałbym Ci, gdybyś wiedziała, ile waży litr tego podłoża po wysuszeniu. Wtedy wiadomym by było ,ile azotu jest faktycznie w tej ziemi.
Przesadź ,tylko błagam, nie do ziemi z Biedronki ani z Lidla i ostrożnie możesz zacząć podlewać po przesadzeniu owym Florovitem do pelargonii ,ale tylko 2 ml/l przy każdym podlaniu. I obserwować pomidory. Jeśli zaczną im jaśnieć dolne liście zwiększyć dawkę do 3 ml/l
Przesadź ,tylko błagam, nie do ziemi z Biedronki ani z Lidla i ostrożnie możesz zacząć podlewać po przesadzeniu owym Florovitem do pelargonii ,ale tylko 2 ml/l przy każdym podlaniu. I obserwować pomidory. Jeśli zaczną im jaśnieć dolne liście zwiększyć dawkę do 3 ml/l
- gapapl
Dzięki
Kupię ziemię do uprawy warzyw
Zobaczymy co będzie to będzie 
Bardzo proszę o poprawną pisownię i rozpoczynanie zdań wielką literą.
Dziękuję.
bab...

Bardzo proszę o poprawną pisownię i rozpoczynanie zdań wielką literą.
Dziękuję.

bab...
Przesadzamy, ale bez wyściółek z pokrzyw 
Usunęłam zdanie nie na temat.
To jest wątek merytoryczny./KaRo

Usunęłam zdanie nie na temat.
To jest wątek merytoryczny./KaRo
- BobejGS
- Kontakt:
Niepotrzebny balast w ziemi, który może zapchać dziurki odpływowe w doniczkach.
pokrzywy bo sporą garść dałam