Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 kwie 2014, o 20:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5
Proszę o potwierdzenie... lub zaprzeczenie, wydaje mi się, że to Mammillaria zeilmanniana, ale pewności nie mam.

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To, co tutaj piszę opieram na własnych doświadczeniach. Czystą O.microdasys miałem przez parę lat na parapecie. Pięknie się rozrosła ale nigdy nie kwitła. Widziałem wiele tych roślin w różnych kolekcjach, ich właściciele zawsze potwierdzali, iż kwitnie bardzo niechętnie. Widziałem także O.microdasys sadzone w naturze, nie w ich naturalnym środowisku ale w innych kaktusowych rejonach. Rosły duże, piękne ale pąki, kwiaty czy owoce pojawiały się sporadycznie. Oczywiście trzymam kciuki, by sfotografowana tu roślinka zakwitła ale wg mnie szanse na to są niewielkie. Jeśli ktoś chce oglądać kaktusowe kwiaty na swoim parapecie to odradzam zakup tego gatunku. Każdy ma wolną wolę i uczyni jak zechce. Jest jeszcze jedno. Nie mamy pewności, że jest to czysty gatunek, nie wiemy co z nim wcześniej wyczyniano. Widziałem po obróbce ogrodniczej siewki ferokaktusów średnicy 2cm z pąkami. Całkiem możliwe, że nowo wyhodowane formy chętniej kwitną niż rośliny z natury. Jeśli Tobie kwitnie ta roślinka to tylko pogratulować.moritius pisze:Tak się tylko wtrącę Tomku, bo bzdury piszesz, co do potwierdzenia jest w moim wątku, strona pierwsza części pierwszejblabla pisze:Roślinka nie jest wymagająca w uprawie ale w hodowli parapetowej nie kwitnie.. A wcale nie mam szklarni na parapecie
.
I w tym roku kolejna fotka będzie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Przejrzałem rebucjową monografię Pilbeama i tu najbardziej pasuje mi Rebutia (Aylostera) fulviseta. Nie mniej głowy nie dam bo na rebucjach za wiele się nie znam.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 1 maja 2014, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam.
Proszę o pomoc w identyfikacji kilku moich sukulentów.
Dwie Gasterie:

Haworthia:

oraz nieznany rodzaj:

gatunki pewnie pospolite, ale po przejrzeniu wątków na tym forum oraz zdjęć w internecie niczego nie jestem pewien...
Proszę o pomoc w identyfikacji kilku moich sukulentów.
Dwie Gasterie:

Haworthia:

oraz nieznany rodzaj:

gatunki pewnie pospolite, ale po przejrzeniu wątków na tym forum oraz zdjęć w internecie niczego nie jestem pewien...
-
- 10p - Początkujący
Proszę o pomoc w identyfikacji:
1. Czy to Oreocereus celsianus?

2. Jaka to Mammillaria?

3. I jaka to Crassula:

Z góry bardzo dziękuję.
1. Czy to Oreocereus celsianus?

2. Jaka to Mammillaria?

3. I jaka to Crassula:

Z góry bardzo dziękuję.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Jedynka to Oreocereus celsianus.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Eliszja
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 lut 2014, o 10:08
Kupiłam dziś dwa sukulenty, mogłabym dowiedzieć się jak się nazywają? Jeden ma uszkodzenia ale to chyba mu nie zagraża .

" Nie ma nic bardziej miękkiego, nic, co dawałoby skórze odczucie większej delikatności i niepowtarzalności, niż ciepłe i falujące kocie futro. Guy de Maupassant"
-
- 10p - Początkujący
Dzięki!blabla pisze:Jedynka to Oreocereus celsianus.
Już wiem, że 3 to Crassula arborescens (Blue Bird).
Gdyby ktoś jeszcze miał jakieś pomysły na nr 2 - Mammillaria, byłbym wdzięczny

Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 maja 2014, o 20:59
Co to za gatunek?
Hej,
Czy ktos wie co to za rodzaj kaktusa? Dzięki
http://images63.fotosik.pl/935/dbbf09a9027530dc.jpg
Czy ktos wie co to za rodzaj kaktusa? Dzięki
http://images63.fotosik.pl/935/dbbf09a9027530dc.jpg
-
- 10p - Początkujący
Opuntia subulata f. monstrosa
Witam serdecznie.
Proszę o pomoc w identyfikacji tych przedstawionych poniżej kaktusów. Z wyglądu przypominają mi mammilarie jednak jakie to dokładnie gatunki?
Dodatkowo proszę o informacje dotyczące kwitnienia, czyli jaką powinny osiągnąć wielkość by zakwitły (oczywiście po zimowaniu).
Liczę na Wasze doświadczenie i wiedzę, zależy mi na dokładnym nazewnictwie.
nr.1

nr.2

Proszę o pomoc w identyfikacji tych przedstawionych poniżej kaktusów. Z wyglądu przypominają mi mammilarie jednak jakie to dokładnie gatunki?
Dodatkowo proszę o informacje dotyczące kwitnienia, czyli jaką powinny osiągnąć wielkość by zakwitły (oczywiście po zimowaniu).
Liczę na Wasze doświadczenie i wiedzę, zależy mi na dokładnym nazewnictwie.
nr.1

nr.2

- bool
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
Hej,
ta pierwsza wygląda jak mały okaz Mammillaria huitzilopochtli v. niduliformis,
ale pewności 100% nie mam. Przy drugiej roślinie niestety nie pomogę.
Pozdrawiam!
ta pierwsza wygląda jak mały okaz Mammillaria huitzilopochtli v. niduliformis,
ale pewności 100% nie mam. Przy drugiej roślinie niestety nie pomogę.
Pozdrawiam!
Wstukałem w wyszukiwarkę tę nazwę - sam pokrój jest rzeczywiście bardzo podobny. Tylko że wszystkie rośliny na zdjęciach ( z google) mają ciernie centralne wyraźnie proste na końcach. Nie wiem czy to jest widoczne na zdjęciu mojej mammilarii nr1 ale ciernie centralne na końcach mają haczyki. Czy w obrębie tego gatunku mogą występować takie różnice?bool pisze: Mammillaria huitzilopochtli v. niduliformis,
Dzięki za dotychczasową pomoc

Widzę że trochę mały ruch jest w tym wątku....
Ale posiedziałem, poklikałem ...i do takich wniosków doszedłem:
Na pierwszym zdjęciu jest prawdopodobnie jakaś forma Mammillaria rekoi, na drugim zaś wygląda mi na Mammillaria perbella.
Jednak nie mam pewności, zapewne Wasze wprawne oko lepiej to oceni, jak myślicie dobrze je zaklasyfikowałem?
Swoją drogą to może niepotrzebnie wam zawracam głowę, niemniej jako początkujący miłośnik mammillarii chciałem dokładnie poznać ich nazwy gatunkowe.
Pozdrawiam
(P.S. Tak dla jasności, to piszę post pod postem, gdyż nie widzę funkcji edycji swojego wcześniejszego postu)
Ale posiedziałem, poklikałem ...i do takich wniosków doszedłem:
Na pierwszym zdjęciu jest prawdopodobnie jakaś forma Mammillaria rekoi, na drugim zaś wygląda mi na Mammillaria perbella.
Jednak nie mam pewności, zapewne Wasze wprawne oko lepiej to oceni, jak myślicie dobrze je zaklasyfikowałem?

Swoją drogą to może niepotrzebnie wam zawracam głowę, niemniej jako początkujący miłośnik mammillarii chciałem dokładnie poznać ich nazwy gatunkowe.
Pozdrawiam

(P.S. Tak dla jasności, to piszę post pod postem, gdyż nie widzę funkcji edycji swojego wcześniejszego postu)
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Troszkę zaprotestuję - tu nie jest mały ruch, tylko czas długiego weekendu zwolnił wszystkim tempo
Natomiast doskonale większość z nas rozumie - co i cieszy - ten upór w dążeniu do dokładnego poznania swoich roślinek, ale też czasami warto poszukać po personalnych wątkach zwłaszcza tych, które mają nazwy "mammillaria". Naprawdę mamy tu speców od tego gatunku (ja absolutnie nie), tylko nie każdy tu zagląda, bo to gorący czas dla kaktusiarzy. Poza tym ja na przykład rzadko się podejmuję identyfikacji, jeśli nie mam blisko stuprocentowej pewności, a to przez internet jest czasem trudne.
Po prostu nie zniechęcaj się i próbuj szukać i pytać - każdy jeśli tylko będzie mógł i wiedział, pomoże z pewnością

Po prostu nie zniechęcaj się i próbuj szukać i pytać - każdy jeśli tylko będzie mógł i wiedział, pomoże z pewnością