Hacjenda Anego cz.2
- misia i klusek
- 1000p

- Od: 29 lip 2012, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hacjenda Anego cz.2
Dzięki Any mam chyba u siebie a nie wiedziałem że nazywa się miłek wiosenny. 
- any57
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 sty 2012, o 16:56
Jadziu jesteś wielka - rozpoznałaś prawie wszystkie rośliny
pozostała jedna, dla mnie nieznana

i widzę teraz, że kilka z nich będę musiał przesadzić na nowe miejsce - nie znając, nie trafiłem z miejscem
Krzyśku to nie miłek wiosenny - ekspertka Jadzia rozpoznała nachyłka okółkowego, potwierdzam bo ma długie żółte pędy korzeniowe - "drań" chyba właśnie od tych korzeni, na pewno rozrasta się mocno...
witam serdecznie Beatę(syringę) - już zajrzałem do Ciebie - Ty to dopiero masz pole do popisu, będzie co robić
a u nas .... nie będę się już prosił o owoce pigwowca - w końcu rozrósł się ładnie w nowym miejscu, a i dosadziłem drugą odmianę o różowych kwiatkach (miał owoce już w ub.r.) i wsadziłem urwaną gałązkę innej odmiany o dużych czerwonych kwiatach podobnych do pigwy

pozostała jedna, dla mnie nieznana

i widzę teraz, że kilka z nich będę musiał przesadzić na nowe miejsce - nie znając, nie trafiłem z miejscem
Krzyśku to nie miłek wiosenny - ekspertka Jadzia rozpoznała nachyłka okółkowego, potwierdzam bo ma długie żółte pędy korzeniowe - "drań" chyba właśnie od tych korzeni, na pewno rozrasta się mocno...
witam serdecznie Beatę(syringę) - już zajrzałem do Ciebie - Ty to dopiero masz pole do popisu, będzie co robić
a u nas .... nie będę się już prosił o owoce pigwowca - w końcu rozrósł się ładnie w nowym miejscu, a i dosadziłem drugą odmianę o różowych kwiatkach (miał owoce już w ub.r.) i wsadziłem urwaną gałązkę innej odmiany o dużych czerwonych kwiatach podobnych do pigwy

- asma

- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Pozdrawiam Any wiosennie
Twój ogród jest już dojrzały,ale widać,że ciągle go upiększasz
Zajrzyj czasem
Zajrzyj czasem
- grazynarosa22

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To kokorycz....zaraz poszukam jaka....
mam- KOKORYCZ LAKOLISTNA - CORYDALIS CHEILANTHIFOLIA
mam- KOKORYCZ LAKOLISTNA - CORYDALIS CHEILANTHIFOLIA
- eukomis

- Od: 13 sty 2008, o 17:31
Witaj Any ogród b. kolorowy aż się serduch raduje jak się patrzy
- any57

właśnie wróciłem z ogrodu - siąpi deszcz ledwo 5 stopni (max dzisiaj było 8) a dwa dni temu chodziłem w krótkich spodenkach i bez koszulki
oj tak Asiu - stale coś zmieniam - w tym roku powstała całkiem nowa część ogrodu (szklarenki nie ma) - pokażę jak trochę "charakteru" nabierze
dziękuję Grażyno za kokorycz - a byłem tak blisko "coś mi po głowie chodziło" i ... szukałem kokoryczki w opisach - a przecież choć podobnie brzmi to je něco jiného
Halinko jak wiatr rozwieje kuleczki styropianu to i u Ciebie będzie kolorowo
przeglądam dawne zdjęcia i ... przypomniałem sobie gdy Was nie znałem i nie miał mi kto podpowiedzieć
sąsiad dał mi sadzonkę ładnego drzewka - faktycznie wyglądało ciekawie, a jesienią miało bajecznie kolorowe liście, gdy zakwitło też pięknie wyglądało, ale .... miało wszędzie kolce - na pniu kolce, na gałęziach kolce, na ogonkach liściowych kolce, a nawet na listkach kolce i bardzo często mnie te kolce zatrzymały w robocie - ba! gdy nieraz schylony podniosłem się, to mocno trzymały mnie za głowę - i w którą stronę się ruszyć ... wyjdą kolce, czy zagłębią się bardziej
to drapanie można było wytrzymać, ale gdy nagle na całej górce zaczęły wyrastać nowe sadzonki od korzenia, gdy weszły sadzonki aż 3 m dalej na środek trawnika to ... powiedziałem "żegnaj" a ona, czyżby mną zauroczona? przez cztery lata próbowała się odrodzić jak Feniks z popiołu, tak z korzenia stale w promieniu 3-4 m znajdowałem młode sadzonki
oto "diabelskie drzewko" tak je nazwałem - ARALIA CHIŃSKA
centralnie na zdjęciu między tujami a wierzbą hakuro nishiki

oj tak Asiu - stale coś zmieniam - w tym roku powstała całkiem nowa część ogrodu (szklarenki nie ma) - pokażę jak trochę "charakteru" nabierze
dziękuję Grażyno za kokorycz - a byłem tak blisko "coś mi po głowie chodziło" i ... szukałem kokoryczki w opisach - a przecież choć podobnie brzmi to je něco jiného
Halinko jak wiatr rozwieje kuleczki styropianu to i u Ciebie będzie kolorowo
przeglądam dawne zdjęcia i ... przypomniałem sobie gdy Was nie znałem i nie miał mi kto podpowiedzieć
sąsiad dał mi sadzonkę ładnego drzewka - faktycznie wyglądało ciekawie, a jesienią miało bajecznie kolorowe liście, gdy zakwitło też pięknie wyglądało, ale .... miało wszędzie kolce - na pniu kolce, na gałęziach kolce, na ogonkach liściowych kolce, a nawet na listkach kolce i bardzo często mnie te kolce zatrzymały w robocie - ba! gdy nieraz schylony podniosłem się, to mocno trzymały mnie za głowę - i w którą stronę się ruszyć ... wyjdą kolce, czy zagłębią się bardziej
to drapanie można było wytrzymać, ale gdy nagle na całej górce zaczęły wyrastać nowe sadzonki od korzenia, gdy weszły sadzonki aż 3 m dalej na środek trawnika to ... powiedziałem "żegnaj" a ona, czyżby mną zauroczona? przez cztery lata próbowała się odrodzić jak Feniks z popiołu, tak z korzenia stale w promieniu 3-4 m znajdowałem młode sadzonki
oto "diabelskie drzewko" tak je nazwałem - ARALIA CHIŃSKA
centralnie na zdjęciu między tujami a wierzbą hakuro nishiki
Tak, aralii lepiej nie sadzić na rabacie, tylko gdzieś na obrzeżu działki (pod warunkiem, że ma sie dużą działkę
) U mnie rośnie za stodołą i mam już lasek araliowy 
Bea
- any57

teraz wiem Beato - wówczas byłem początkującym ogrodnikiem 
- misia i klusek
- 1000p

- any57

źle zrozumiałeś Krzyśku - na tej składance błędnie rozpoznałem drugą roślinę jako miłek - Jadzia(JAKUCH) go nazwała nachyłkiem okółkowym (co potwierdziłem)
a trzecia roślina była nierozpoznana i dopiero grażynarosa22 rozpoznała w niej kokorycz
a trzecia roślina była nierozpoznana i dopiero grażynarosa22 rozpoznała w niej kokorycz
- misia i klusek
- 1000p

Aha - czyli jest to nachyłek - czyli suma sumarum i tak dowiedziałem się jak ma na imię.
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Nie powiem...aralia chińska przypadła mi do gustu
...ale skoro ma takie kolce....to zrezygnuję
..tak samo walczyłam z pewną pnąca różą NN...kwiaty cudowne...ale tak straszne kolce..zawsze miałam podrapane strasznie ręce...powiedziałam dość. mimo,ze potraktowałam ją brutalnie...i łopatą, siekierą i chemią...niestety skubana....znowu jest....dorodna, zielona. Odpuściłam...
Pozdrowionka posyłam! 
..tak samo walczyłam z pewną pnąca różą NN...kwiaty cudowne...ale tak straszne kolce..zawsze miałam podrapane strasznie ręce...powiedziałam dość. mimo,ze potraktowałam ją brutalnie...i łopatą, siekierą i chemią...niestety skubana....znowu jest....dorodna, zielona. Odpuściłam...
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- Tosia1

- Od: 13 mar 2010, o 16:48
-- 4 maja 2014, o 10:55 --
CUDNIE!!!!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- any57

chyba jest spod Twego świerka - jak zakwitnie to zobaczymyTosia1 pisze: wielosił. Ciekawe czy biały czy niebieski?
zdrowiej i przyjeżdżajTosia1 pisze: Wróciłam się 3 stronki do tyłu i szok
Bogusiu aralia a to ciekawe drzewko, Ty masz miejsce, więc kolce mogłabyś omijać z daleka
- any57

wróciliśmy z wycieczki ...
nic nie kupiliśmy, bo do kasy była kolejka ok 30 osób z wielkimi wózkami pełnymi sadzonek - zacząłem liczyć "te pieniądze na kółkach" ale rozbolała mnie głowa
pojechaliśmy prosto na hacjendę trochę pookrywać roślinki, bo ponoć ma być mroźno w nocy
w zwiedzanych ogrodach, nowe doznania "oczne" ale i zapachowe
zauroczył mnie widok dziedzińca z czterema narożami w których za niskim żywopłotem rosły same zioła
a w oddali, w świetle bramy (przed ławeczką z leżącą panią) jest dywan 1,5m x 2m z ...macierzanki

więcej zdjęć
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p4642316
dla przypomnienia widok tego miejsca w kwietniu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=882
nic nie kupiliśmy, bo do kasy była kolejka ok 30 osób z wielkimi wózkami pełnymi sadzonek - zacząłem liczyć "te pieniądze na kółkach" ale rozbolała mnie głowa
pojechaliśmy prosto na hacjendę trochę pookrywać roślinki, bo ponoć ma być mroźno w nocy
w zwiedzanych ogrodach, nowe doznania "oczne" ale i zapachowe
zauroczył mnie widok dziedzińca z czterema narożami w których za niskim żywopłotem rosły same zioła
a w oddali, w świetle bramy (przed ławeczką z leżącą panią) jest dywan 1,5m x 2m z ...macierzanki

więcej zdjęć
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p4642316
dla przypomnienia widok tego miejsca w kwietniu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=882