Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

TomekD pisze:Przy okazji przypomnę moją deklaracje sprzed paru dni która pozostała bez odpowiedz
Ja mam , mimo wieku, dobrą pamięć.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olejek z drzewa herbacianego ma właściwości grzybobójcze,niestety gdzieś znalazłem informację,że do oprysku potrzeba łyżkę na szklankę wody .:!: :?:
forumowicz nie rozumiem czemu upierasz się przy tej kredzie.Prawie za każdym razem piszesz ,że ocet i węglan reagują w ilościach stechiometrycznych (ściśle określonych).Chyba nic nie stoi na przeszkodzie, aby odmierzyć tylko ocet ,a nadmiar węglanu, czy innego związku wapnia zostanie na dnie.Octanu i tak powstanie tylko tyle, ile było octu.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Jest gotowy preparat Timorex Gold używa się go w stężeniu 0,5-1%. Czyli z 50 ml butelki, która kosztuje prawie 20 zł mamy 5-10 l preparatu do oprysku. Używając dobrej jakości czystego olejku cena niestety wyjdzie podobna.
Dorota
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

kaLo pisze:
forumowicz nie rozumiem czemu upierasz się przy tej kredzie.Prawie za każdym razem piszesz ,że ocet i węglan reagują w ilościach stechiometrycznych (ściśle określonych).Chyba nic nie stoi na przeszkodzie, aby odmierzyć tylko ocet ,a nadmiar węglanu, czy innego związku wapnia zostanie na dnie.Octanu i tak powstanie tylko tyle, ile było octu.
Poniekąd masz rację. Można użyć wapna hydratyzowanego w ilości odpowiadającej kredzie czyli 13 g na 250 ml octu jako, że nie wiemy, jak daleko posunęła się zamiana tego wapna w kredę. Jedna wszak uwaga. Nie mozna osadu po reakcji mieszać z roztworem. Trzeba delikatnie zlać roztwór znad osadu i dopiero rozcieńczyć.
No i jest drugi zasadniczy problem. Nie widziałem wapna hydratyzowanego w małych opakowaniach.
Jeśli jednak ktoś ma dostęp do niego, to może zamiennie go stosować za kredę. W przepisie zmieni się tylko to, że zamiast kredy do sporządzenia zawiesiny użyje się wapna. I pamiętać trzeba, by nie mieszać osadu z roztworem po reakcji, bo można przypalić liście.Reakcję trzeba prowadzić w innym naczyniu, a roztwór do oprysku sporządzać w innym. Jest to trochę kłopotliwe, a znając fantazję co niektórych mogą być kłopoty z uszkodzeniem roślin. Ja starałem się maksymalnie uprościć przepis mając na uwadze, że nie każdy jest chemikiem.
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

forumowicz pisze: (...) starałem się maksymalnie uprościć przepis mając na uwadze, że nie każdy jest chemikiem.
I chwała Ci za to. Tym bardziej, że nie tylko niektórzy czytający to forum, ale producenci różnych ingrediencji potrzebnych do wytwarzaniia eksperymentalnych preparatów także chyba nie są chemikami hihih... :lol:
Oto ocet, którego użyłam do zrobienia OW. Ten z siarczAnami. Pieniło i syczało jak złoto - nadaje się!
Mogę z niego dalej robić vinegret, czy raczej kupować coś innego? ;:224
Czy siarczany zabijają bezboleśnie ? :wink:

Obrazek Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY

Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

http://www.food-info.net/pl/e/e224.htm

Nie wiadomo co dystrybutor tego wina miał na myśli pisząc, że zawiera siarczany. Do jakiej nomenklatury chemicznej się to odnosi ?
Prawdą jest, że użyty jako konserwant dwusiarczyn potasu może się utleniać do siarczanu potasu i być może o to tu chodzi.

Myślę, że możesz dalej używać tego octu do sosu skoro używałaś i żyjesz ;:306
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

Nie wiem jak inni, ale ja w składzie tego ,,octu" nie dopatrzyłem się octu.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No w nazwie ma przecie ;:oj
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p

Post »

artur1968 pisze:Nie wiem jak inni, ale ja w składzie tego ,,octu" nie dopatrzyłem się octu.
Ooooo, przepraszam. A z czego robi się ocet winny? Z wina. A wino w składzie jest. Bo to ocet winny.
Ocet winny można zrobić samemu właśnie z wina białego lub czerwonego. Wystarczy żeby sfermentowało (a sfermentuje w otwartej butelce w ciepłym miejscu). ;:173

Ja jestem teraz ciekawa co jest w składzie innych octów winnych skoro nie wino. Aż zacznę etykiety w sklepach czytać ;:oj
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Samemu można przyrządzić piękny ocet np jabłkowy. Ocet spirytusowy + sok jabłkowy + karmel ;:306

0,6 l octu spirytusowego + 0,4 l soku jabłkowego podkolorować karmelem i interes jak się patrzy. Przebicie 100 %
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

Spacja pisze:Ooooo, przepraszam. A z czego robi się ocet winny? Z wina.
Czyli na butelce wódki w opisie składu powinny być ziemniaki?
Na opakowaniu cukru - buraki?

:lol:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

O,przepraszam . Jest cukier o nazwie " cukier trzcinowy ".
Tomi9
50p
50p
Od: 17 maja 2013, o 21:13

Post »

Mogę dodać że ocet winny biały o którym pisała spacja jak i ocet winno-jabłkowy firmy Jamar są dostępne w sieci makro, ten drugi 6 x 0,5L za 13zł
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

forumowicz pisze:Samemu można przyrządzić piękny ocet np jabłkowy. Ocet spirytusowy + sok jabłkowy + karmel ;:306

0,6 l octu spirytusowego + 0,4 l soku jabłkowego podkolorować karmelem i interes jak się patrzy. Przebicie 100 %
Zapomniałeś o łyżce wódki :;230.Wszak ocet winny zawiera śladowe ilości alko,który nadaje mu charakterystyczny aromat.
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p

Post »

artur1968 pisze: Czyli na butelce wódki w opisie składu powinny być ziemniaki?
Na opakowaniu cukru - buraki
No nie przesadzaj. Produktem wyjściowym do wyprodukowania octu winnego jest wino i tylko wino. I potraktowane jest ono jako całość, jedność, gotowy produkt. A nie przeszkadza ci, że w składzie octu jabłkowego jest karmel? Przecież karmel robi się z cukru. W tych składach karmel potraktowano jak wino właśnie. Produkt skończony. Jeden ze składników.
:roll:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”