Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 4

Post »

Milenko , zgodnie z obietnica jestem, nadrobiłam zaległości - trochę czytania było ale cieszę się bo nie dosyć, że fotki masz cudne to jeszcze doczytałam o opryskach i chorobach róż. Ja mam co prawda dosłownie 3 na krzyż ale na jednej z ubiegłego roku zauważyłam powygryzane dziurki i pozwijane listki pewno nimułka - rozumiem, że tym Mopsilanem lub Bioseptem powinnam psiknąć?

Wspomniałaś też o bukach na pergolę - czy myślisz o purple fountain? Jakoś tak mi się skojarzyło bo właśnie zamówiłam na all... i może jutro dojedzie. Nie był drogi więc wypowiem się czy warto jak dojdzie.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu (Annes77), Aniu (sweety), Iwonko - razem z M. traktujemy salamandry prawie jak zwierzęta (przy)domowe, od wiosny do jesieni staramy się jak najmniej im szkodzić. Po zmroku na drodze dojazdowej włączamy długie światła i wpatrujemy się w drogę, by przypadkiem ich nie rozjechać. Spacer z psem obowiązkowo z latarką i uważne patrzenie pod nogi. Serce mi pęka, gdy znajduję w okolicy rozjechane, ale nic na to nie poradzimy.
Grażynko - u mnie za to nigdy nie spotkałam innej jaszczurki niż salamandra. Czy dostałaś ode mnie pw? ;:131
JaSNa - traszki dawno nie widziałam.. Dobrze, że kot sobie odpuścił :D
_oleander_ - moje roczne doświadczenie z różami jeszcze nie pozwoliło mi poznać wszystkich szkodników z autopsji :wink: Tu obejrzysz, jak wyglądają liście zaatakowane przez nimułkę: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p1574121 Jeśli to ona, Mospilan będzie dobry. Biosept stosuję profilaktycznie na choroby grzybowe, to wyciąg z grejfruta. Nie wiem dlaczego, ale nigdzie nie mogę go dostać, a stara buteleczka już się skończyła.. Miałam zamówiony na dziś w jednym centrum ogrodniczym, pojechałam odebrać i... zapomnieli zamówić :evil:

Rozkwitają kolejne azalie:

Obrazek

Miałam dziś nietypowych jak na mój ogród gości - szpaki:

Obrazek

Obrazek

Z daleka byłam przekonana, że ten mniejszy to podlot szpaka, ale patrząc na zdjęcie nie jestem pewna..

Obrazek

A to podlot kosa z gniazda na świerku tuż za ogrodem, ma charakterystyczne zajady - żółtawe zgrubienia u nasady dzioba, krótki ogon i skrzydła. Uczy się już samodzielności w towarzystwie rodziców, którzy cały czas go dokarmiają. Niesamowity widok, gdy podlot skacze za ojcem :wink: Nawołuje rodziców w charakterystyczny sposób.

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj porannie Milenko ;:196
Śliczny ten Twój szpaczek ;:oj kocham wszystkie ptaki.U mnie szpak ma gniazdo w gruszy i wcale mi nie przeszkadz.Nawet kocham jak śpiewa.Mam też ,chyba sikorki :D

Śliczną masz azalie.Moje jedna może rozkwitnie,zobacze ,
.
Miłego dnia ;:196
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Milenko świat ptaków jest niezwykle ciekawy ;:333 Ja zamawiałam Biosept ze strony internetowej,w sklepach nawet nie wiedzą co to jest,ze zdziwieniem patrzyli na mnie kal zapytałam o wyciąg z grejfruta :shock:
U mnie roje nimułki wylatują z trawy,no okropne larwy ;:124 Mają teraz jakieś gody czy co? ;:222

Miłego dzionka:)
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

I u mnie było czarno od nimułki na rugosie (na innych ewentualnie pojedyncze). Po oprysku wczoraj sprawdzałam i widziałam jedną żywą (do czasu), a tak same trupki :evil:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Padłam jak zobaczyłam tą utuczoną salamandrę..widać, że jej dobrze u ciebie :D
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

O jaka piękna salamanderka ;:215
Ale Ci sie udało ja uchwycić w kadr ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Milenko :wit witaj.
Z Misią nie chodzę na spacery poza ogrodzenie. Jedynie co to spacerujemy po ogrodzie i styłu domu. Więc nigdzie indziej nie mogła się zatruć.
Salamandry to masz rewelacyjne a to zdjecie jest http://venom.net.pl/mil/focz4/salamandra280414.4.jpg super ;:215 Zazdroszę takich miłych przydomowych gości. A za szpakami nie przepadam ale też miło jest się na nie popatrzeć jak nie jedzą wiśni. Kosa z bliska nie widziałam, dziękuję za zdjecie.
A jak tam miewa się Liczy?
Pozdrawiam cieplutko i udanej majówki życzę. ;:196
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Mileno, orzech posadzony, choć w innym miejscu niż planowałam - pod filarem prze furtce (z której prawie wcale nie korzystamy), żebym mogła go widzieć wychodząc z domu. Mam nadzieję, że przeżyje.
Przez Twoja opowieść o nawoływaniach podlota pilnie wsłuchuję się w odgłosy ptaków, ale nie wiem czy rozpoznaję ten właściwy.
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44

Post »

Jeny Milena, jaka boska salamandra, skąd Ty ją wytrzasnęłaś? Cudna ;:167
Pozdrawiam, Iwona.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Oj te Salamandry to są śliczną ozdobą Twojego ogrodu. Istnym jego dopełnieniem. Bardzo dobre zdjęcie. Ty je chyba bardzo często podglądasz :D
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

:wit Milenko, jak tam majówka, u nas paskudna pogoda więc majówka jest domowa ;-)
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Milenka pewnie dobrze się bawi,mimo złej pogody :wit
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Milenko :wit Ale masz zieleni w ogródku i ptaszków i innych stworzonek ! a ta jedna salamander nadająca się do reklamy Michelin, to mnie ubawiła ;:306 ;:306 , faktycznie ma niezłe oponki na brzuszku ;:306
Ogród Twój tonie w kolorach, ślicznie już masz ;:224 A jakie hosty ! Moje dopiero nosy wystawiły :wink: i piękne tulipany ;:333
Pozdrawiam cieplutko ;:4
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Witajcie Kochane Dziewczynki :wit Cieszę się, że "moje" salamandry wzbudzają tyle dobrych emocji :) Mam w tym roku szczęście do zwierzyny w ogrodzie - zwłaszcza do ptactwa. Pod dachem, nad wejściem do domu właśnie zakładają gniazdo kopciuszki ;:138 Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, na szczęście przymrozki trzymają się od mojego ogrodu z daleka. Wczoraj i dziś wreszcie pokazało się słońce, choć zimnica nie z tej ziemi. Każdą wolną chwilę staram się spędzać w ogrodzie, niestety o aparacie przypominam sobie przeważnie o zmroku ;:224 Ale coś tam ustrzeliłam - w ramach dokumentacji :wink:

Kwitnie bez w ogródeczku Mamy (jak na razie jest to nasza 4 wiosna w tym ogródku, kwitnie obficie co 2 sezon, a co 2 sezon odpoczywa; choć 4 sezony to za mało by uznać, że to reguła). Pachnie obłędnie ;:167

Obrazek

Również u Mamy - 4 sezon clematisa Polish Spirit. W prawym dolnym rogu zdjęcia załapał się rosnący w donicy świerk Białobok - w waniliowej barwie jego młodych przyrostów po prostu się zakochałam ;:167 Świerk docelowo trafi do mnie, na razie dobrze radzi sobie w donicy:

Obrazek

A u mnie pojawił się pierwszy kwiat powojnika wielkokwiatowego Nelly Moser :heja Przy tym bogenie rosną 3 clematisy, któryś choruje na uwiąd - walczę tylko i wyłącznie nadmanganianem potasu. Kolorystyka trochę przekłamana, zdjęcie robione o zmroku:

Obrazek

Donoszę też, że pojawiły się pierwsze pączki na hortensji Blue Bird ;:215 Na razie wypatrzyłam ok. 6. Hortensja sadzona ubiegłego lata. Cieszę się niesamowicie, bo miałam obawy, że zimowe okrycie w moim wietrznym ogrodzie wyrządziło jej więcej szkody niż jego brak..

Obrazek

Stokrotki od Ewelinki cały czas niezmordowanie kwitną, rozświetlając smutną, młodą różankę:

Obrazek

Podjeżdżając w piątek pod nasz wiejski sklep, M. wypatrzył przed pobliską kwiaciarnią takie oto surfinie. Usłyszałam tylko krótkie hasło "proszę mi je kupić" - dwa razy nie trzeba było mi powtarzać :wink: Co prawda do surfinii zupełnie nie mam ręki, ale może chociaż z miesiąc się nimi nacieszymy.. :uszy

Obrazek

I mój eksperyment pomidorowy wygrzewający się na słońcu - obok nich trochę pelasiek i surfinii, rącznik. Reszta opalała się na podłodze, muszę kiedyś zebrać to całe przedszkole do zbiorowego zdjęcia :D

Obrazek

Obrazek

Tulipan z Bierdonki:

Obrazek

Te bardzo mi się podobają - na jednym pędzie jest kilka kwiatów:

Obrazek

Pozdrawiam ciepło (w przyszłym tygodniu ma być podobno wyjątkowo upalnie :tan ) ;:3 ;:4
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”