Sosnowa pustynia_ część 3
- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sosnowa pustynia_ część 3
Eeee...całkiem fajna ta skarpa! Widać, jaki masz zamysł, a rośliny rozrosną się szybciej niż myślisz i wtedy dopiero cudnie będzie
I nie narzekaj, że masz złą ziemię...u mnie tam bergenie nie kwitną 
- Ave

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
I ty to sama... z 4 latką na plecach, tfu... na oku ? Chylę czoła. Kawał dobrej roboty 
- zuzanna2418
- 1000p

- Od: 15 maja 2013, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Skarpa ma potencjał
I już nie wygląda jak powierzchnia Księżyca przeorana Łunochodem
Mam nadzieję, że gajowiec da sobie radę.
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję
Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
- czar_na
- 1000p

- Od: 17 kwie 2012, o 15:49
Chodzę się po różnych wątkach a w moim zaniedbywani goście ! Przepraszam ale nie wiedzieć czemu nie dostaję powiadomień o tutejszych odpowiedziach
Szostani witaj ! Cieszę się ,że do mnie zawitałaś
Różaneczniki mam w planach właśnie pod sosnami tylko póki nie ogarniemy leśnej części działki postanowiłam ,że nie będę tam nic sadzić (może to nas zmobilizuje do szybszej pracy).
Kwietniki robił nam pod wymiar sąsiad zajmujący się kowalstwem artystycznym . Widziałam takie oferty na allegro ok 100zł/m bieżący kwietnika.
Pat zamysł ma być różnorodne jej zadarnienie. Myślę ciągle jakie rośliny lubią rosnąć (i kwitnąć) w cieniu choć jakby była w większości zahostowana (marzenie ściętej głowy) to też bym była posikana
.
Co masz na swojej cieniolubnej?
Zuzanno to ciężki do fotografowania teren. Gajowiec trochę oklapł ale widzę ,że już ładnie odbija- dziękuję jeszcze raz
Ewo nie mamy pomocy by się choć na trochę komuś dziecko sprzedać więc wszystko robimy "wspólnie".
Szostani witaj ! Cieszę się ,że do mnie zawitałaś
Kwietniki robił nam pod wymiar sąsiad zajmujący się kowalstwem artystycznym . Widziałam takie oferty na allegro ok 100zł/m bieżący kwietnika.
Pat zamysł ma być różnorodne jej zadarnienie. Myślę ciągle jakie rośliny lubią rosnąć (i kwitnąć) w cieniu choć jakby była w większości zahostowana (marzenie ściętej głowy) to też bym była posikana
Co masz na swojej cieniolubnej?
Zuzanno to ciężki do fotografowania teren. Gajowiec trochę oklapł ale widzę ,że już ładnie odbija- dziękuję jeszcze raz
Ewo nie mamy pomocy by się choć na trochę komuś dziecko sprzedać więc wszystko robimy "wspólnie".
Ania wstaw no fotki Twojego lasu..albo i okolicy 
-- Wt, 29 kwi 2014, 10:50 --
-- Wt, 29 kwi 2014, 10:50 --
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Pozdrawiam Daria
- czar_na
- 1000p

Dario
idę sadzić kwiatki do nowej doniczki to postaram się coś cyknąć choć pogoda średnia.
- czar_na
- 1000p

Z ogrodu przegnał mnie deszcz.
Zdążyłam jednak wsadzić Mikołajka płaskolistnego zakupionego w biedronce
http://www.perthseed.com/images/Eryngiu ... Blue-S.jpg (zdjęcie pożyczone z netu)
U nikogo nie wpadł mi w oko a jestem go bardzo ciekawa.
Oraz posadzić kwiatka do nowej doniczki zakupionej na taras

Oprócz tego porobiłam trochę zdjęć i podoglądałam roślin. Żurawki zakupione na FO jesienią jako małe sadzonki dosłownie szaleją!
Tu Chocolate Ruffles zakupiona wiosną od Marii z FO tworzą wypełnienie koła z magnolią i lawendami

Tych z jesiennego zakupu nazw nie pamiętam. Prosiłam o odmiany na stanowisko słoneczne i faktycznie tak jak Chocolatki czują się tam świetnie.

Bzy rozwijają się powoli oprócz Krasavicy na którą się obraziłam. W tym roku zawiązała tylko jeden kwiatostan
(w tamtym było może z 3)

I lilaki nn ale nie do zdarcia

Kocimiętka dostana w tamtym roku od Marzenki_Sosenki cudownie się rozrasta i cieszy mnie swoim zwartym pokrojem. Ta, którą ja kupiłam pokładała się i wyglądała paskudnie. Dziękuję jeszcze raz!

Dereń elegantissima zabiera się do kwitnienia. Ma dużo wody więc rozwija się ładnie.

Głóg Pau'ls Scarlet też zawiązał mnóstwo kwiatostanów

Powojnik Paul Farges pięknie odbija na nowym miejscu. Niestety jego 2 egzemplarz zmarniał pod sosną i startuje od zera, na szczęście bardzo licznie.

Nowość w naszym ogrodzie -żarnowiec- z niecierpliwością czekam na kwitnienie

Żurawka zakupiona w szkółce. NN może ktoś wie co to ?

I prośba o identyfikację. Roślinka dostana w tamtym roku najprawdopodobniej od Pat ?

Specjalnie dla Darii
póki co tylko tyle ,bo mnie pogoda przegoniła

I kilka zdjęć z innych części naszego ogrodu

ta subtelna taśma na froncie chroni świeżo wschodzącą trawę

Jak pogoda się poprawi pokażę gajowca ,bo aktualnie nie ma tam dobrego światła do zdjęć

Zdążyłam jednak wsadzić Mikołajka płaskolistnego zakupionego w biedronce
http://www.perthseed.com/images/Eryngiu ... Blue-S.jpg (zdjęcie pożyczone z netu)
U nikogo nie wpadł mi w oko a jestem go bardzo ciekawa.
Oraz posadzić kwiatka do nowej doniczki zakupionej na taras
Oprócz tego porobiłam trochę zdjęć i podoglądałam roślin. Żurawki zakupione na FO jesienią jako małe sadzonki dosłownie szaleją!
Tu Chocolate Ruffles zakupiona wiosną od Marii z FO tworzą wypełnienie koła z magnolią i lawendami
Tych z jesiennego zakupu nazw nie pamiętam. Prosiłam o odmiany na stanowisko słoneczne i faktycznie tak jak Chocolatki czują się tam świetnie.
Bzy rozwijają się powoli oprócz Krasavicy na którą się obraziłam. W tym roku zawiązała tylko jeden kwiatostan
I lilaki nn ale nie do zdarcia
Kocimiętka dostana w tamtym roku od Marzenki_Sosenki cudownie się rozrasta i cieszy mnie swoim zwartym pokrojem. Ta, którą ja kupiłam pokładała się i wyglądała paskudnie. Dziękuję jeszcze raz!
Dereń elegantissima zabiera się do kwitnienia. Ma dużo wody więc rozwija się ładnie.
Głóg Pau'ls Scarlet też zawiązał mnóstwo kwiatostanów
Powojnik Paul Farges pięknie odbija na nowym miejscu. Niestety jego 2 egzemplarz zmarniał pod sosną i startuje od zera, na szczęście bardzo licznie.
Nowość w naszym ogrodzie -żarnowiec- z niecierpliwością czekam na kwitnienie
Żurawka zakupiona w szkółce. NN może ktoś wie co to ?
I prośba o identyfikację. Roślinka dostana w tamtym roku najprawdopodobniej od Pat ?
Specjalnie dla Darii
I kilka zdjęć z innych części naszego ogrodu
ta subtelna taśma na froncie chroni świeżo wschodzącą trawę
Jak pogoda się poprawi pokażę gajowca ,bo aktualnie nie ma tam dobrego światła do zdjęć
- zuzanna2418
- 1000p

No kochana! Jak na pustynię to masz jakoś mało piachu
Przepiękne te żurawkowe czekoladki! Moja Krasawica pojechała na wiochę, ale na kwitnienie w dającej się przewidziec przyszłości nie liczę, bo to osesek jeszcze. A to do rozpoznania na końcu to.... łomatko!...podagrycznik????
- czar_na
- 1000p

Czy chcesz mi powiedzieć ,że pielęgnuję chwasta
i jeszcze wsadziłam go na czołowe miejsce rabaty wiejskiej (ło matko co za rym!)

Pięknie się cholera rozrasta...
Wiosną ogród zawsze ma ładny start - gorzej latem kiedy bywają deficyty wodne a my nie jesteśmy w stanie ich uzupełnić.
Pięknie się cholera rozrasta...
Wiosną ogród zawsze ma ładny start - gorzej latem kiedy bywają deficyty wodne a my nie jesteśmy w stanie ich uzupełnić.
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
To kocimiętka z mojego własnego siewu
? Ale się rozszalała u Ciebie. Niech zdrowo rośnie i nie przynosi mi wstydu. No i powtórzę za Zuzią : jak na sosnową pustynię to ja mało piasku widzę 
- Frida

- Od: 31 mar 2008, o 13:50
Aniu, zajrzałam do Twojego ogrodu po raz pierwszy, a zwabiły mnie ... sosny. Obejrzałam Twoje zmagania z podziwem i sentymentem, bo przechodziłam podobną drogę. Wiem co to leśna jałowa gleba, plątanina korzeni, dywan z opadłych igieł i szyszek w połączeniu z marzeniami o pięknym ogrodzie z bujnym kwieciem.
Z tego co widzę, to doskonale sobie radzisz, ogród pięknieje, roślin przybywa i kwiaty wabią kolorem. Podobają mi się zakątki, a to z ławką, a to z drewutnią, a to rabatka kamienno- roślinna. Nawet skarpa ma szanse, bo wierzę, że niedługo się zazieleni będąc ozdobą grodu.
Pozdrawiam Cie serdecznie, Danuta
Z tego co widzę, to doskonale sobie radzisz, ogród pięknieje, roślin przybywa i kwiaty wabią kolorem. Podobają mi się zakątki, a to z ławką, a to z drewutnią, a to rabatka kamienno- roślinna. Nawet skarpa ma szanse, bo wierzę, że niedługo się zazieleni będąc ozdobą grodu.
Pozdrawiam Cie serdecznie, Danuta
Aniu pięknie masz naprawdę a ten kącik pod tymi sosnami(chyba)
doniczka ala filiżanka śliczna, kwiatek też ale on jednoroczny jest, miałam takie w pięknych barwach i szybko mi przekwitły a potem same listki zostały
żurawki rosną i będą zdobić rabatki
a czysto tam masz..
chyba całymi dniami sprzątasz..
https://lh3.googleusercontent.com/-_IrW ... 20/036.JPG
będę pisac pw do Ciebie
doniczka ala filiżanka śliczna, kwiatek też ale on jednoroczny jest, miałam takie w pięknych barwach i szybko mi przekwitły a potem same listki zostały
żurawki rosną i będą zdobić rabatki
a czysto tam masz..
https://lh3.googleusercontent.com/-_IrW ... 20/036.JPG
będę pisac pw do Ciebie
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Pozdrawiam Daria
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Świtne masz to miejsce do odpoczynku
Kocimiętka ładnie juz kwitnie,ja tez dostałam i po raz pierwszy ją mam
Lubię jak kwitnie głóg
- zuzanna2418
- 1000p

Niech się lepsi w identyfikacji wypowiedzą, może się mylę. P. jest zwany "zemstą ogrodnika", co w wolnym tłumaczeniu można opisać jako potajemne podrzucenie owego zielska do ogrodu nielubianej osoby i czekanie na efektyczar_na pisze:Czy chcesz mi powiedzieć ,że pielęgnuję chwasta![]()
Mikołajka miałam (mam?) takiego, ale odmiany nie znam

AA ten mikołajek całkiem całkiem..mówisz w B hmm chyba się przejdę.. 
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Pozdrawiam Daria