Witam użytkowników forum
Bardzo proszę o identyfikację roślinki na zdjęciu.
Roślinka rosła na skraju lasu nad morzem egejskim ( Tessalia )
Na zdjęciu roślinka jest już przekwitnięta,ale owocniki są chyba dość charakterystyczne.
Po dziesięciu dniach od wysiania nasionka wykiełkowały i chciałbym wiedzieć co hoduję
Z góry dziękuję za pomoc.
Te białe zasuszone kwiatostany to miesięcznica nazywana też "Srebrniki Judasza".
Ale nie wiem dlaczego akurat grecka skoro w Polsce jest bardzo często spotykana.
Rośnie nawet na dziko.
Jeśli chodzi o te okrągłe suche płatki, to po prostu miesiącznica roczna, popularna w naszych ogrodach (czasem niemal jak chwast) i nazywana "judaszowymi srebrnikami". Kwitnie na foletowo.
Dziko rośnie miesiącznica trwała; nawet ładniejsza, bo delikatniejsza. Różni się kształtem łuszczyn -są węższe i romboidalne. W Polsce na niżu niezbyt częsta, bo wapniolubna, ale na pogórzu widywałam.
Miesiącznicę roczną spotyka się "dziko" tam, gdzie ludzie wyrzucali łęty z działek i się rozsiała. W ogródkach popularna (ja mam pod balkonem, nasiona zebrałam właśnie z takiego wydziczałego krzaczka znalezionego w rowie pod lasem. W zeszłym roku były tylko liście, w tym pięknie kwitła i mam spory bukiet tych "srebrników". Ciekawe, czy mi się sama rozsieje - jak nie, to dosieję wiosną z zebranych nasion.
Szukam nazwy byliny którą widziałam w ogródku na spacerze , miała brązowe połyskujące i szeleszczące okrągłe ozdoby tak około 1metra nad ziemią , zielone liśćie . Nie miałam telefonu przy sobie żeby zrobić zdjęcie , ale bardzo ładnie wyglądała ta bylinka .....
Rośline spotkałem tą koło domu sąmsiada ma dość grubą łodygę gładką a liście troch wyglądają jak kapusta nawet jedna ta roślina ma imponujące rozmiary ok metra jest rozkrzewiona, leciutko pachnie . I czy to jest bylina czy jednoroczna roślinka