Balkonowe górale - przemek_pc cz. 2
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Balkonowe górale - przemek_pc cz. 2
Numero uno - absolutnie i niezaprzeczalnie M.steinmanii
potem króciutkie puste miejsce, a zaraz na jego krawędzi (od strony wspomnianej) M.haagei ex aequo z A.gibbulosa. HOWGH! 
- przemek_pc

- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja myślałem Lucynko, że najbardziej podoba Ci się dyniowy?
Nawet zadedykowałem specjalnie dla Ciebie fotki A. flavistyla
Nawet zadedykowałem specjalnie dla Ciebie fotki A. flavistyla
- onectica

Dedykacja mile przyjęta
Teraz natomiast po pierwsze - wybierałam z ostatnio pokazanych, a po drugie - czy Ty wiesz, jaki ta steinmanii ma u mnie przecudny dyniowy kolor??
To jaka ona jest tak naprawdę?
ps
a wiesz, że dynie mają wiele różnych odcieni?
Teraz natomiast po pierwsze - wybierałam z ostatnio pokazanych, a po drugie - czy Ty wiesz, jaki ta steinmanii ma u mnie przecudny dyniowy kolor??
To jaka ona jest tak naprawdę?
ps
a wiesz, że dynie mają wiele różnych odcieni?
- przemek_pc

No właśnie chciałem to napisać
RH 2501a ma kwiat jaśniejszy, bardziej wpadający w pomarańcz, bardzo kontrastujący z ciemną zielenią pędu - wygląda naprawdę niesamowicie
To jedna z moich ulubionych mediolobiwek 
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zazdroszczę kwiatuchów, a ta "bidulka" chyba najpiękniejsza 
- przemek_pc

- przemo1413

- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
U mnie w tamtym roku albiflora nie miała zamiaru kwitnąc i nawet jednego kwiatka nie pokazała ale za to w tym roku już mają ładne pąki 
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Piękne kwiaty pokazujesz.
Szczególnie urzekają mnie dziś Mediolobivia spec. (nie masz podejrzeń cóż za ona?) oraz pierwszy raz pokazywana Mediolobivia pygmaea var. carmeniana WR 690.
Szczególnie urzekają mnie dziś Mediolobivia spec. (nie masz podejrzeń cóż za ona?) oraz pierwszy raz pokazywana Mediolobivia pygmaea var. carmeniana WR 690.
- onectica

Okazuje się, że śniadanie u Przemka jest o wiele lepsze, niż śniadanie u Tifanny'ego 
- czarny

- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Co do koloru steinmanni v. rauschii to ja bym go opisał, jako 'ognisty' ;) Żółty środeczek, płatki wpadające w czerwień. A zieleń faktycznie zielona, bo większość medio na słonku wpada w purpurę. I stosujesz tę nową nomeklaturę, gdzie medio dzielą się na pygmaea i einsteinii prawie tylko? Bo dla mnie carmeniana to nigricans, christinae to steinmannii, a zecherii to atrovirens.
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
"Porcyjka" zdjęć wyśmienitym dodatkiem do południowej kawki. Samo miodzio - mnie, nie znającej tych rodzajów, trudno wybrać tę "the best", ale wszystkie oglądam naprawdę się delektując 
-
leszek2

- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Przemo,znowu trzeba Cię pochwalić za śniadanie kwiatowe
,ale najładniejszym kąskiem jest Ayl.narvaecensis 
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- przemek_pc

Akurat jak wyszło słońce to w zasadzie wszystkie kwiaty zdążyły już się pozamykać
Za wyjątkiem tej bezimiennej "białej" medio i A. narvaecensis.
Może to jakaś krzyżówka? W słoneczku wygląda tak (już zaczęła zamykać kwiat):

(Wiem, wiem - typowy Lew
)
Akurat dzisiaj skorzystałem z listy numerów polowych Rauscha z 2010 r.
Cieszę się Żanetko, że Ci się podoba.
Jakoś udało mi się dzisiaj namówić żonę na zakup dość sporej ilości CZK (do zapłaty za nowości), chociaż nie wiem jak tego dokonałem
Ja myślałem, że moja w tym sezonie na bank nie zakwitnie - biorąc pod uwagę, że ukorzeniałem ją w zasadzie na początku jesieni, a sam odrost miał może 0,5-0,7 cm średnicyprzemo1413 pisze:U mnie w tamtym roku albiflora nie miała zamiaru kwitnąc i nawet jednego kwiatka nie pokazała ale za to w tym roku już mają ładne pąki
Nie mam pojęcia Henryku co to może być i nawet nie podejrzewam. Zakupiłem ją jakieś 4 lata temu od MM jako pallidkę WR 645, ale Marek wyprowadził mnie z błęduhen_s pisze:(...) Szczególnie urzekają mnie dziś Mediolobivia spec. (nie masz podejrzeń cóż za ona?) (...)

A ktoś miał jeszcze co do tego wątpliwości?onectica pisze:Okazuje się, że śniadanie u Przemka jest o wiele lepsze, niż śniadanie u Tifanny'ego
Marku, co do opisu kwiatka RH 2501a to masz 100% rację. A co do nomenklatury - to mam te rośliny opisane i tak i takczarny pisze:Co do koloru steinmanni v. rauschii to ja bym go opisał, jako 'ognisty' ;) Żółty środeczek, płatki wpadające w czerwień. A zieleń faktycznie zielona, bo większość medio na słonku wpada w purpurę. I stosujesz tę nową nomeklaturę, gdzie medio dzielą się na pygmaea i einsteinii prawie tylko? Bo dla mnie carmeniana to nigricans, christinae to steinmannii, a zecherii to atrovirens.
Sam kawki w zasadzie nie piję, ale jakby co to jesteśmy umówieni "na kawę"piasek pustyni pisze:"Porcyjka" zdjęć wyśmienitym dodatkiem do południowej kawki. Samo miodzio - mnie, nie znającej tych rodzajów, trudno wybrać tę "the best", ale wszystkie oglądam naprawdę się delektując
Leszku, ładniej te kwiatki wyglądają w słońcu:leszek2 pisze:Przemo,znowu trzeba Cię pochwalić za śniadanie kwiatowe,ale najładniejszym kąskiem jest Ayl.narvaecensis
Jakoś udało mi się dzisiaj namówić żonę na zakup dość sporej ilości CZK (do zapłaty za nowości), chociaż nie wiem jak tego dokonałem
- czarny

- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Oj tam, oj tam. Żonie to lepiej nic nie mówić po prostu. Przecie jeśli kupię te ajlosterki z Anglii, jak się moja dowie o cenach to mnie z domu wyrzuci
Co do tej białawej haagejki, to u Czechów też bywa pod nazwą M. haagei v. eratensis n. n. choć nie mam pojęcia skąd ta nazwa. Natomiast z natury Hillmann przywiózł coś takiego i jest pod numerkami RH 1090 i RH 1094. Podejrzewam, że tym samym będą moje malutkie siewki od de Barmona z dopiskiem blanches.
Co do tej białawej haagejki, to u Czechów też bywa pod nazwą M. haagei v. eratensis n. n. choć nie mam pojęcia skąd ta nazwa. Natomiast z natury Hillmann przywiózł coś takiego i jest pod numerkami RH 1090 i RH 1094. Podejrzewam, że tym samym będą moje malutkie siewki od de Barmona z dopiskiem blanches.
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Super.Jakoś udało mi się dzisiaj namówić żonę na zakup dość sporej ilości CZK (do zapłaty za nowości), chociaż nie wiem jak tego dokonałem
Teraz niech tylko szczęśliwie dojadą...