Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 212 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 9, 10, 11, 12, 13  
Autor Wiadomość
DarekRz
 Tytuł: Re: W.o... Winie własnej roboty.
PostNapisane: 23 wrz 2013, o 09:34 
Offline
500p
500p
Postów: 578
Skąd: Białystok

 1 szt.
Iwono - jak napisałem nie znam twoich śliwek, ale po prostu do 5 kg śliwek 2,5 l wody oraz 1,25 kg cukru to w przybliżeniu daje proporcje: sok śliwkowy 3,5 l - syrop (woda z cukrem):3,3 l, czyli prawie jak pół na pół. Dlatego napisałem, że wyjdzie dość cienkie. Bardzo dojrzałe śliwki potrafią mieć dość mało kwasów. Ja raczej starałbym się zrobić wino w proporcji sok 1 - syrop 0,5 czyli na 10 kg śliwek bez pestek 3,5 l syropu (1,7 kg cukru + 2,5 l wody) + pektopol/pektoenzym oczywiście. 1 kg cukru z 1,5 l wody dalbym na początek do miazgi (oczywiście + drożdze winiarskie i pożywka), a po 6-7 dniach, odcedziłbym miazgę, odcisnął przez tetrę co się da i dodał pozostałe 0,7 kg cukru z 1 l wody. Powinno z tego wyjść 10 l wina ok. 15-16% oczywiście wytrawnego - na smak dosładzać po sklarowaniu.


Góra   
  Zobacz profil      
 
ED99
 Tytuł: Re: W.o... Winie własnej roboty.
PostNapisane: 23 paź 2013, o 19:00 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 222
Skąd: Małopolska

 0 szt.
Byłem dzisiaj w piwnicy , a tam złamana szklana rurka fermentacyjna przy baniaczku z dojrzewającym winem :evil: .Wymieniłem na plastikową , mam nadzieję że mi wszystkie procenty nie uciekły :)

_________________
Pozdrawiam ED.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
eldo
 Tytuł: Re: W.o... Winie własnej roboty.
PostNapisane: 24 paź 2013, o 17:14 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 326
Skąd: lubuskie

 1 szt.
Procenty może nie uciekły,ale dostęp powietrza jest niewskazany.

_________________
viewtopic.php?f=36&t=62337
,,mędrzec na tyle jest mędrcem na ile potrafi przekazać swoją wiedzę innym"


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
piotrek7725
 Tytuł: Re: W.o... Winie własnej roboty.
PostNapisane: 24 paź 2013, o 22:29 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 368
Skąd: Wieluń

 więcej niż 1 szt.
Witam wszystkich dawno nie napisałem żadnego postu na forum a dzisiaj chwila wolnego :)
Winko robię 2 rok w tym roku zawartość balonów około 130L ale to dopiero początek służę podpowiedziami chociaż już po sezonie ale zawsze są jakieś zimowe nastawy z suszonych owoców, zbóż czy owoców dostępnych w sklepach banany mandarynki etc.
Aktualnie w balonach:
czereśniowe - 34L
jabłkowe 2013 - 54L
jabłkowo-gruszkowe - 20L
czerwone gronowe - 10L
wiśniowe 5L
aroniowe - 5L
malinowe - 5L
truskawkowe - 8L
mniszkowe (nieudane raczej) - 5L
Jabłkowe 2012 (jeszcze się klaruje) - 5L
Jabłkowe 2013 (kandydat na szampana) - 4,8L

W ubiegłym roku zaczynałem od wiśniowego - 20L nie zostało ani buteleczki
białe gronowe - 15L zostały raptem 3 butelki
rodzynkowo-herbaciane - 5L zostały 2 butelki
rodzynkowo-ryżowe - nieudane ;/

Z chęcią pomogę ułożyć jakiś przepis czy coś w tym stylu, choć jak mówię już po sezonie :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mironw
 Tytuł: Re: W.o... Winie własnej roboty.
PostNapisane: 25 paź 2013, o 09:19 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 3
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Ja stale jak na wiejską dziewczynę przystało kombinuje z winami z czarnej porzeczki, standardowo po zbiorach, z tego co zostało majstruję coś na chłodne zimowe wieczory :) jakoś na wyższe progi nie mogę się skusić


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
betiglo
 Tytuł: Re: W.o... Winie własnej roboty.
PostNapisane: 28 lis 2013, o 13:53 
Offline
100p
100p
Postów: 140

 0 szt.
Na zimowe nieskomplikowane wino polecam jakieś ryżowe z dodatkiem rodzynek lub żurawiny .


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
piotrek7725
 Tytuł: Re: W.o... Winie własnej roboty.
PostNapisane: 28 lis 2013, o 19:13 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 368
Skąd: Wieluń

 więcej niż 1 szt.
Właśnie się zastanawiam nad jakimś zimowym winie, stoi baniak 70L wolny i szkoda aby się marnował zrobię pewnie jakieś zbożowe albo bananowe jak dostanę tanio banany.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
betiglo
 Tytuł: Re: W.o... Winie własnej roboty.
PostNapisane: 28 lis 2013, o 22:27 
Offline
100p
100p
Postów: 140

 0 szt.
Dobre jest równiez z kiwi


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
eldo
 Tytuł: Re: W.o... Winie własnej roboty.
PostNapisane: 29 lis 2013, o 22:11 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 326
Skąd: lubuskie

 1 szt.
U mnie z ryżu ładnie pracuje,w poniedziałek nastawione z dodatkiem winogron malin i rodzynek wystartowało we wtorek, wczoraj dodane drożdże winne, pracuje niesamowicie.

_________________
viewtopic.php?f=36&t=62337
,,mędrzec na tyle jest mędrcem na ile potrafi przekazać swoją wiedzę innym"


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
piotrek7725
 Tytuł: Re: W.o... Winie własnej roboty.
PostNapisane: 29 lis 2013, o 23:54 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 368
Skąd: Wieluń

 więcej niż 1 szt.
Pamiętajcie że drożdży winiarskich nie dodaje się do nastawu bezpośrednio z torebki do balona tylko musimy je wcześniej przygotować. W winiarstwie mamy 2 rodzaje drożdży płynne i aktywne. Te 2 czyli aktywne uwadniamy pół godziny przed dodaniem do nastawu czyli bierzemy 100ml wody i wrzucamy do tej wody drożdże odstawiamy na 30 minut po czym wlewamy drożdże do nastawu. Drożdże płynne należy nastawić 48h przed nastawieniem samego wina robimy tzw. matkę drożdżową (MD) czyli bierzemy 250-500ml soku lub wody lub pół na pół wlewamy do butelki słoika czy czegokolwiek ważne aby nasze naczynie na przygotowanie drożdży miało pojemność tak z 2 razy większa od ilości płynu znajdującego się w nim. I do tego naszego soku/wody czy soku z wodą dodajemy 2 łyżeczki cukru drożdże i szczyptę pożywki do drożdży (szczyptę czyli dosłownie kilka kryształków) odstawiamy na 48h do temp. 18-30*C.
W tym czasie drożdże się namnażają po 48h od nastawienia MD dodajemy zawartość do balona z gotowym nastawem. Ważne jest aby dodając zawartość butelki zamieszać nią aby nie zostały na dnie osadzone się drożdże. Gatunków drożdży winiarskich jest bardzo dużo wybierając je kierujemy się oczekiwaną mocą wina. Jeśli chcemy np. wino 14% to wybieramy taką rasę drożdży która ma tolerancję do 14% alkoholu są to np. drożdże rasy tokaj z płynnych lub Fermivin z aktywnych. Jeśli chcemy wino mocniejsze to wybieramy drożdże które mają tolerancję alkoholu do większej ilości % wszystkie te informacje jakie drożdże do ilu % mają tolerancję znajdziecie w googlach wystarczy wpisać np. "drożdże tolerancja 13%"


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
DarekRz
 Tytuł: Re: W.o... Winie własnej roboty.
PostNapisane: 23 kwi 2014, o 10:57 
Offline
500p
500p
Postów: 578
Skąd: Białystok

 1 szt.
Jak tam ogrodowi winiarze? Może jakieś winko na wiosnę? W ramach walki z mleczem na trawnikach proponuję, zanim skosicie żółte kwiaty, zrobić wino mniszkowe. Przepis: http://old.wino.org.pl/frames/kwiatowe.htm#mniszek Zamiast 1 g taniny można użyć napar z 1 łyżeczki czarnej zwykłej herbaty liściastej parzonej długo (10- 15 min.)


Góra   
  Zobacz profil      
 
jode22
 Tytuł: Re: W.o... Winie własnej roboty.
PostNapisane: 23 kwi 2014, o 11:50 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3775
Skąd: Warszawa, Praga Południe

 1 szt.
Ja od miesiąca konsumuję jesienne winko winogronowe ;:304 . Szybko się sklarowało w tym roku i jest ..ach ;:65

_________________
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis moich wątków
Jola na włościach - czyli 3 ary różności. cz.2
Sprzedam, kupię, wymienię - jode22


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
DarekRz
 Tytuł: Re: W.o... Winie własnej roboty.
PostNapisane: 23 kwi 2014, o 11:58 
Offline
500p
500p
Postów: 578
Skąd: Białystok

 1 szt.
No tak - moje białe gronowe z rocznika 2013 tez już nadaje się do konsumpcji i butelkowania. Czerwone musi jeszcze troszkę poleżeć z odrobiną dębiny mocno przypiekanej. Jednak mniszkowe robi się szybko i szybko nadaje się do konsumpcji. Będzie świetne na upały w lipcu/sierpniu


Góra   
  Zobacz profil      
 
eldo
 Tytuł: Re: W.o... Winie własnej roboty.
PostNapisane: 25 kwi 2014, o 13:52 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 326
Skąd: lubuskie

 1 szt.
Trzymasz winko w dębowych beczkach, czy dodajesz płatki dębowe?

_________________
viewtopic.php?f=36&t=62337
,,mędrzec na tyle jest mędrcem na ile potrafi przekazać swoją wiedzę innym"


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
DarekRz
 Tytuł: Re: W.o... Winie własnej roboty.
PostNapisane: 25 kwi 2014, o 14:38 
Offline
500p
500p
Postów: 578
Skąd: Białystok

 1 szt.
Dodaję płatki dębowe (szczapki, wióry, kostkę - zależy co chcę uzyskać). Beczki są bardzo drogie a w dodatku ja mam tylko mini-winnicę. Nie mam tyle wina, żeby ponalewać je do beczek przynajmniej tokajskich - 130-135 l, że o bordoskich czy burgundzkich (ponad 200 l) nie wspomnę. Małe beczki (np. 20 l - takie mam) mają za małą objętość w stosunku do powierzchni styku z winem - nadają się tylko do destylatów, po destylatach do miodów.


Góra   
  Zobacz profil      
 
jablus
 Tytuł: Re: W.o... Winie własnej roboty.
PostNapisane: 9 lip 2014, o 10:12 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 1

 0 szt.
Witam wszystkich.
Zabieram się do produkcji winka z wiśni. Po przeczytaniu Waszych wypowiedzi mam parę pytań co do produkcji - jestem laikiem w tej kwestii.
Wczoraj zaopatrzyłem się na mojej działce w ok 8 kg wiśni. Posiadam balon 15l. Chciałem zapytać o proporcje które chcę wdrożyć do produkcji :)
- 8 kg wiśni -dryluję i całą zawartość łącznie z otrzymanym sokiem wlewam do gąsiora
- wcześniej rozpuszczam 1 kg cukru w 4 l wody po ostudzeniu wlewam zawartość do gąsiora z wiśniami
- nie mam przygotowanego jeszcze zaczynu drożdżowego (czy mogę go wlać po 3dniach od rozpoczęcia produkcji, gdy będzie on już gotowy? zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
- następnie po około tygodniu dolewam 2l wody z rozpuszczonym w niej 1kg cukru
Po około 6 tygodniach zlewam wszystko, oddzielam owoce, zlewam wino do baniaka i ewentualnie dosładzam w razie potrzeby. Pytanie jeszcze czy dolewać wody (z dodatkiem cukru ?) po 1zlaniu pod sam korek ? Chciałbym by wino było półsłodkie ok 16-18procent.
Z góry dziękuję za fachowe odpowiedzi.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
robertP2
 Tytuł: Re: W.o... Winie własnej roboty.
PostNapisane: 14 lip 2014, o 10:47 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 4835

 0 szt.
To znaczy ja dam Ci najprostszy przepis na wino :)
Nie kombinuję nie wydziwiam. Biorę potem na smak.

Wiśnie wydryluj i razem ze sokiem wlej do wiadra w to rozpuść od razu 1-2 kg cukru. I dolej wody przegotowanej/ może być te 3-4 litry.
Po około 2-3 tygodniach do miesiąca / zależnie od fermentacji zlejesz to wszystko . Nie za późno bo będą gnić owoce i spaprzesz wino i nie za wcześnie, bo smak musi się wydobyć i fermentacja przejść odpowiednio.
Potem bierzesz na smak. Jak nie pasuje, a na pewno nie będzie pasować to kilogram cukru w gąsior.
Zlać to mniej więcej po 3 tygodniach. Za kolejnym razem zlej rurką i na smak bierzesz jak pasuje to ok zlewasz do gąsiora,a jak nie to dodać cukier.
Wino z wiśni szybko fermentuje i klaruje się.
1. Wino może być przy słodkie na początku ale potem trąci i wytworzy się moc .
2.Im więcej % tym dłużej może stać, wino a nie cienkusz.
3. Przecedzać najlepiej przez damskie rajstopy / rurka dobra jest trochę usztywniona w sklepie kup sobie tak ze 2 m
4.Mają takie dobre lejki

http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-d ... ly-fi-25cm

o i leci wszystko nawet grubszy materiał. Gruby plastyk/ lej jak po bombie :lol: czasem nie pasuje tylko końcówka w starszych węższych gąsiorach. Ułatwia robotę.

Aha i jeszcze jedna ważna rzecz - ja nie myję owoców / i nie zbieram brudnych zapiaszczonych etc/ i nie używam drożdży.
Powodzenia :wit

_________________
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (…). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 212 ]  Idź do strony nr...        1 ... 9, 10, 11, 12, 13  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *