Byliny które sie szybko rozrastają
Re: Byliny które sie szybko rozrastają
Jako obrzeże posadziłam czyściec, bardzo szybko się rozrasta, ale u mnie złapał szkodnika i nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Kwiaty ma dość wysokie ( do 40 cm), ale można obciąć i wtedy jest niziutki. Ozdobą są liście.
- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wracając do wątku wielosiłu, bo widzę że nie ma on oddzielnego tematu, a widzę że tu był proponowany.
Nie powiedziałbym że wielosił się nie rozrasta mocno. Nie wiem jak z rozsiewaniem się, bo mam go pierwszy rok, ale wszerz zabiera dużo miejsca swoimi pięknymi, ale przestrzeniochłonnymi liścmi
i wszędzie widziałem napisane że dorasta wzwyż 80 cm, a mój spokojnie osiągnął ponad 120cm w niezbyt wilgotnej i niezbyt żyznej glebie
oto przykład, jak mi pięknie przysłonił orliki, dzwonki i irysy, radzę sadzić go w miarę rzadko:

a tu najwyższe pędy kwiatowe, sięgające spokojnie ponad biodra, robią za stołówkę dla trzmieli

Nie powiedziałbym że wielosił się nie rozrasta mocno. Nie wiem jak z rozsiewaniem się, bo mam go pierwszy rok, ale wszerz zabiera dużo miejsca swoimi pięknymi, ale przestrzeniochłonnymi liścmi

a tu najwyższe pędy kwiatowe, sięgające spokojnie ponad biodra, robią za stołówkę dla trzmieli

Kuba
Eeeee.... z tym barwinkiem, to lipa. U mnie też nie che rosnąć. Poprzednim właścicielom ogrodu też nie chciał. Coś w tym jest
Natomiast do zadarniania i w cieniu i w słońcu i w mokrej ziemi i w suchej, no, wszędzie wszędzie wyrośnie pięknie bodziszek korzeniasty. Zadarnia całkowicie i nie przepuszcza żadnych chwaściorów. A dodatkowo, jeśli nam się znudzi jest łatwousuwalny
O! Taki jest.
zresztą bez kwiatów także ładnoutki

a tu zaprzyjaźnił się z runianką. Japońską resztą. Runiankę także polecam, ale rośnie dość wolno. I w cieniu.

Natomiast do zadarniania i w cieniu i w słońcu i w mokrej ziemi i w suchej, no, wszędzie wszędzie wyrośnie pięknie bodziszek korzeniasty. Zadarnia całkowicie i nie przepuszcza żadnych chwaściorów. A dodatkowo, jeśli nam się znudzi jest łatwousuwalny

O! Taki jest.

zresztą bez kwiatów także ładnoutki

a tu zaprzyjaźnił się z runianką. Japońską resztą. Runiankę także polecam, ale rośnie dość wolno. I w cieniu.

- Biedronka641
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
proponuję byliny,które idą kłączami.U mnie szybko rozrosły się zawilce japońskie ,tojeść,liriope.płomyki
Bodziszki są ekstra, aczkolwiek do zadarniania suchych miejsc, to może macierzanka piskowa i wspomniany czyściec wełnisty (trzeba jemu wtedy przycinac kwiaty)
-
- 200p
- Od: 26 sie 2012, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja również poszukuję roślinek ,ale głównie miododajnych ,pyłkowych dla swoich pszczółek.Nie chodzi mi o jakąś pielęgnację ,tylko ,żeby po prostu rosły ,każdego roku.Bo orka pół ha pola to 300 zł ,a posiana facelia choć daje piękny widok i pożytek dla pszczół,to zbyt duży koszt.Lepiej niech rośnie coś ,co jest trwałe.Pozdrowionka 

Myślę, że to dobre miejsce na fiołki motylkowate. One wyjątkowe szybko się rozrastają. Mam jeszcze jednego ale czegoś jeszcze nie zakwitł.

MArcin
MArcin
Ja polecam wiesiołek ogrodowy (takie jaskrawożółte wzniesione kwiaty). Kwitnie długo, nie ma wymagań i rozrasta się w zawrotnym tempie. Z jednej sadzonki przez dwa lata zarósł mi spory placyk.