CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Podlewanie kaktusów i sukulentów

Post »

slonik pisze:Może to nie jest odpowiednie miejsce do opisywania mojego problemu ale dotyczy kaktusów. Zakończyłem już okres zimowania mojego kaktusa, przesadziłem i po tygodniu delikatnie podlałem. Nie wystawiałem go na mocne słońce, raczej spokojnie miał zbierać siły na parapecie. Po zimowaniu jest bardzo zniszczony, nawet nie wiem czy nie za bardzo. Możecie coś napisać na jego temat, czy ten wygląd po zimowaniu to raczej normalnie czy nie bardzo.

https://plus.google.com/photos/10096655 ... vKNh5fO5wE
Też stawiam na chorobę grzybową, jeśli ta część brązowa jest miękka to wdała się zgnilizna. Odetnij chore człony i popryskaj preparatem grzybobójczym.
Co do pierwszego podlania to trochę się pospieszyłeś, ja też niedawno część swoich kaktusów przesadzałem, ale po tygodniu, przez około tydzień jedynie je spryskuję codziennie, żeby je wpierw wybudzić. Od razu podlewanie nie na sensu, bo i tak na razie korzenie nie będą pobierać wody. Po przerwie zimowej wpierw się spryskuje, a dopiero po jakimś czasie robi się pierwsze podlanie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
slonik
50p
50p
Od: 21 paź 2013, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2

Post »

Kurka no to teraz mnie załatwiliście :/ Jaki środek polecacie, taki dostępny w sklepach ogrodniczych (jestem zupełnie zielony)? Te liście z tyłu zdjęcia nie są tak zniszczone, pokazały się na nich tylko niewielkie, powierzchniowe przebarwienia.

https://plus.google.com/photos/10096655 ... vKNh5fO5wE
Pozdrawiam, Kuba
mada_mm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 kwie 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich
szukałam informacji na temat choroby mojego kaktusa i tak trafiłam tutaj.
Kaktus ma cały czubek czarny i zastanawiam się jaka jest tego przyczyna.No i te brązowe plamy przy cierniach.
Pozdrawiam
https://plus.google.com/u/0/photos/1021 ... 3458512497
Awatar użytkownika
Meir
100p
100p
Od: 17 maja 2013, o 14:42
Kontakt:

Post »

mada_mm pisze:Kaktus ma cały czubek czarny i zastanawiam się jaka jest tego przyczyna.No i te brązowe plamy przy cierniach.
https://plus.google.com/u/0/photos/1021 ... 3458512497
Wygląda jakby był przelany albo przypalony w tym mscu, ale zbyt niewyraźne foto jak dla mnie.

Właśnie mam pytanie podobne czy moja Neochilenia się przypieka? :/ Mam wrażenie, że po zimie nagle kilka kaktusów dostało za dużo słońca, była taka ładna pogoda. Zwłaszcza, że ten gatunek chyba woli lekki cień.
Obrazek

No i cóż robi moja opuncja? Czy to kwestia za małej ilości wody, czy nawozu? Po zimie nagle ożyła (bez budzenia, w sumie chyba na koniec mrozów zaczęła tak) i zaczęła z każdego możliwego miejsca puszczać nowe odrosty. Teraz jest nieco oklapnięta i niektóre człony się marszczą, mimo, że pić dostaje już sezonowo.
Czy się tak mocno wypompowała, czy coś innego jej nie pasuje? Jak jej teraz dać jeść, żeby jej nie zaszkodzić, a pobudzić? Daję linki, żeby większe foto można było zobaczyć
http://pl.tinypic.com/m/i57lh2/4
http://i60.tinypic.com/dvkj07.jpg
Awatar użytkownika
KarinaX
200p
200p
Od: 8 mar 2014, o 12:14

Post »

;:7

Od czasu jak przesadziłam je do lepszego podłoża te kolce jakoś tak zbrązowiały, czy to normalne?
(Ten maluch w drugiej doniczce taki pokrzywiony, bo w zeszłym roku jak wszystkie trzy były w jednej doniczce, spadły w czasie przeciągu z pierwszego piętra, na podjazd dla inwalidów i akurat temu się dostało najbardziej. No ale widocznie wszystkie chciały bardzo przeżyć, tylko ten jeden taki pokrzywiony troszkę, ale rośnie normalnie :) )

Obrazek
Obrazek

I jeszcze jedno :
Czym są te biale dziurki,punkty? To tylko na tej jednej opuncji, na drugiej mi to nie wyskakuje...

Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Barwa cierni u mamilarii nie budzi zastrzeżeń. Roślinki są wyciągnięte z braku światła. Trzeba zapewnić im słoneczne letnie stanowisko. Plamy na opuncji wyglądają na pozostałości po uszkodzeniach mechanicznych.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
KarinaX
200p
200p
Od: 8 mar 2014, o 12:14

Post »

One się tak przez zimę wyciągnęły bo w sumie trzymałam je w miejscu, które nie miało zbyt wiele światła.. Teraz stoją cały czas na balkonie (chyba, że bardzo zimno się robi to je zabieram na noc) Tylko że mieszkam i okna mam wystawione na północ, światło słoneczne pojawia się około 14 dopiero..
x0Rysiu0x
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 kwie 2014, o 18:42

Post »

Witam, wczoraj zauważyłem na kaktusie (Echinocactus grusonii) pomarańczowe plamki, jednak szukając w internecie nie znalazłem, co to może być. Czy ktoś jest w stanie określić, czy to jest jakaś infekcja bakteryjna bądź szkodnik?
Obrazek
Obrazek
martyna06
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 kwie 2014, o 00:04

Post »

Cześć,

Mam problem ze swoim starym kaktusem. Od około dwóch lat ciemnieje na dole. Dotychczas się tym nie przejmowałam, ale jak zaczęły mi padać wszystkie kaktusy w mieszkaniu postanowiłam się tym zająć.

https://imageshack.com/i/ne46w2j
https://imageshack.com/i/n8c0tgj

Czy ktoś z Was wie, co to może oznaczać? Kaktus jest bardzo okazały, ma wysokość ok. 1 m i byłoby mi bardzo szkoda go stracić :(

Pozdrawiam,

Martyna
Awatar użytkownika
Eliszja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 lut 2014, o 10:08

Post »

Witam, Jest to moj najstarszy kaktus, proszę mi powiedzieć co to są za "pryszcze" ? I czy to może być drewnienie ? Na jednym zdjęciu widać jakby z tego było drewnienie ale nie jestem pewna.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
" Nie ma nic bardziej miękkiego, nic, co dawałoby skórze odczucie większej delikatności i niepowtarzalności, niż ciepłe i falujące kocie futro. Guy de Maupassant"
x0Rysiu0x
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 kwie 2014, o 18:42

Post »

Witam, czytając informacje na różnych stronach doszedłem do wniosku, że mojego Echinocactusa zaatakowała sucha zgnilizna :? . Czy w takim przypadku usunąć plamy mechanicznie i zdezynfekować i zasypać węglem drzewnym :?: Czym najlepiej zdezynfekować wyciętą tkankę :?: Oczywiście zastosuje oprysk środkami grzybobójczymi.
Zdjęcia plam znajdują się w moim poprzednim poście.
Ariwle
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 kwie 2014, o 11:48

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów ALOES

Post »

Witam,
Dostałam od Babci spory aloes, ale moim zdaniem coś jest z nim nie tak. Jest blady, ale to dlatego że miał mało słońca.Ma na liściach plamki - im starszy liść tym więcej plamek. Macie pomysł co to jest i jak go wyleczyć? Będę bardzo wdzięczna za pomoc :D

Obrazek
_arek_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2014, o 13:00

Post »

Witam wszystkich serdecznie...

Na forum trafiłem z powodu mojego "wychowanka". Zakupiony kilka lat temu jako maleństwo... Zakupione jako Aeonium tak mówiła pani która sprzedawała :wink:

Wszystko było OK do tegorocznej wczesnej wiosny....

Kwiatek zaczął nagle usychać teraz łodyga w ogóle całkiem wyschła, zrobiła się pusta w środku...

Co dziwne u góry kwiatek zmarniał ale jak na razie sie trzyma , jednak nie wiem co dalej robić... Z jednago pedu bocznego opadły listki...

Proszę o pomoc, żeby całkiem nie padł.

wygląda to tak...

Obrazek
Obrazek Obrazek
AleksandraBdg

Post »

Wygląda na to,że roślina zaczęła gnić od korzenia.
Wg mnie, jedyny ratunek to uciąć rozetę do zdrowej części i spróbować ukorzenić.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Potwierdzam Oli radę. To jedyne, co możesz zrobić i jeśli zrobisz to w miarę wcześnie, Twoja roślinka ukorzeni się bezproblemowo. Odetnij do żywej części - nawet jeśli będzie to przy rozecie, ale wydaje mi się, że większa część pędu jest zdrowa, przesusz trochę (ja obsypuję odciętą część cynamonem lub ukorzeniaczem), i po dwóch, trzech dniach wsadź na sucho do podłoża. I słoneczne miejsce. Po kolejnych dwóch, trzech dniach zwilżaj lekko podłoże, i rób to regularnie.
Aha: wyrzuć takie wielkie kamienie. Z tego, co zauważyłam, Aeonium potrzebuje dostępu do świeżego powietrza. Lepszy będzie żwirek jako posypka, który lekko przytrzyma wilgoć, a jednocześnie zapewni coś w rodzaju wentylacji.
Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”