Awokado - uprawa z pestki
Re: Awokado z pestki
Co do tej twardej wody to dzieliłbym to na pół. Ja od 2 lat podlewam twardą moje cytrusy i jest dobrzemagda2 pisze:Nie zniechęcaj się- słyszałam że najczęstsze niepowodzenia w uprawie siewek egzotycznych roślin związane są z użyciem nieodpowiedniej dla nich bo za twardej wody- staraj się podlewać deszczówką na przemian z destylowana wodą, coś jak przy storczykach- może się udać, trzymam kciuki
rose who grew from concrete
-
_fox_
Moje z 2013 z pestek, póki co mają się dobrze
fotka Z 1 lutego obecnie już wznowiły wzrost, wysokość bez doniczki ok 45 cm stoją przy wschodnim oknie.
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój korzonek z avokado coraz większy , czy wsadzić go już do ziemi ?
bo ciągle wisi w wodzie .
bo ciągle wisi w wodzie .
Moje awokado ma korzonek długi na 2 cm i zaczyna się rozpadać na pół, więc to chyba dobra pora na przesadzenie. Zastanawiam się tylko, czy przykryć całe nasiono ziemią?
- Viola K

Właśnie mam też taki problem , moje awokado już się zaraz rozpadnie w pół ,korzeń ma około 3 cm
zakopię pestkę do połowy w ziemi .
zakopię pestkę do połowy w ziemi .
- McMArchewka
- 1000p

- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Przesadzam dzisiaj awokado i chciałbym się dowiedzieć czy pestkę można wkopać w całości 
Ja mam 4 awokado wyhodowane z pestek
U mnie roślinki całkowicie nieproblematyczne - największe ma rok i 60cm wzrostu bez donicy. Mam też jedno bliźniacze
tzn z jednej pestki wyszły 2 rośliny
Wszystkie stoją na zachodnim parapecie

to największe, wyszło dokładnie rok temu

bliźniacze

najmłodsze
-- 15 mar 2014, o 09:38 --
McMArchewka
Ja przy przesadzaniu już wyrośniętej roślinki zakopuję pestkę
Wszystkie stoją na zachodnim parapecie

to największe, wyszło dokładnie rok temu

bliźniacze

najmłodsze
-- 15 mar 2014, o 09:38 --
McMArchewka
Ja przy przesadzaniu już wyrośniętej roślinki zakopuję pestkę
- McMArchewka
- 1000p

- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mapes Przepiękne awokada
Ja mam dwa, niesamowicie wybiegnięte, dlatego chcę je przesadzić. Obawiam się jednak, że najlepiej będzie wyhodować jeszcze jedną roślinę.
W każdym razie liczę na to, że przesadzane dzisiaj ładnie się przyjmą. Potem będę próbował je zmniejszyć
W każdym razie liczę na to, że przesadzane dzisiaj ładnie się przyjmą. Potem będę próbował je zmniejszyć
AWOKADO
Witam, 13.04.2014r. czyli jakieś 3 dni temu wsadziłem pestkę Awokado do wody, wykałaczki itp. ale dziś wpadłem na pomysł żeby zrobić mini szklarnie, przeciąłem plastikową butelkę na pół i w dolną część butelki wsadziłem słoik z wodą i nasiono, zakryłem to drugą częścią butelki, nie wiem czy to był dobry pomysł wydaje mi się że przyśpieszy to kiełkowanie roliny. Co wy myślicie na ten temat?
- Viola K

Re: AWOKADO
Dziś kupiłem nowe Awokado, ciekawe czy coś wyjdzie, tamto już powoli pęka. 
Lata temu zachciało mi się awokado, niestety jakiś grzyb pokrzyżował moje zapędy gdy drzewko osiągnęło wysokość ok. 1 metra. Nie udało się uratować roślinki, ale pypeć na wyhodowanie nowej znów mi się pojawił 
Pytanie teoretyczne: ktoś wyżej napisał, że awokado się nie krzewi (nie miałam okazji sprawdzić, bo drzewko padło
). Czy to znaczy, że uszczknięcie wierzchołka spowoduje śmierć rośliny, zamiast pobudzić ją do wypuszczenia bocznych pędów?
W naturze to chyba drzewo jest (?) więc powinno się rozkrzewić. Czy nie?
Pytanie teoretyczne: ktoś wyżej napisał, że awokado się nie krzewi (nie miałam okazji sprawdzić, bo drzewko padło
W naturze to chyba drzewo jest (?) więc powinno się rozkrzewić. Czy nie?