Ogród Ali -> alana cz.2
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Ali -> alana cz.2
Też mi wyrósł taki "wypasiony" hiacynt
Tete a tete mam na białej rabacie. Kupiłam w B. dwa opakowania białych narcyzów
Coś białego faktycznie mi wyrasta, ale większość cebulek to żółtki. Białe zawilce u mnie nie kwitną, pojawiły się tylko liście. Za to żółte mają się dobrze 
- alana

- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Święta, święta i po świętach, tylko jedzenie zostało, ale ciasto nie zmarnuje się, absolutnie ;) Człowiek napracuje się jak dziki osioł, a potem rodzina nie ma siły wszystkiego pozjadać.
Ewo u mnie o dziwo zakupiony w biedronce narcyz Golden Ducat okazał się ową odmianą
Właśnie dzisiaj zakwitł. A tete kupowane jako pędzone w doniczce zimą, już kilka takich mam i ładnie się przyjmują a potem kwitną bez problemu.

A oto nasz bogaty w roślinność trawnik:

A na koniec czworonożne pozdrowienia, nasza Solka, dzięki której pozbyliśmy się kretów z działki
Irminko, prawda, że podobna do tego Twojego psa ? 

Ewo u mnie o dziwo zakupiony w biedronce narcyz Golden Ducat okazał się ową odmianą

A oto nasz bogaty w roślinność trawnik:
A na koniec czworonożne pozdrowienia, nasza Solka, dzięki której pozbyliśmy się kretów z działki
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Piękne łany narcyzów,a piesio jak się wyleguje 
- irminka

- Od: 7 lut 2010, o 19:08
Alanko, piękne i duże kępy kwiatów zachwycają (gdybym ciągle nie przesadzała...
)
Pieski bardzo podobne i cechuje je wysoka inteligencja, prawda?
Pieski bardzo podobne i cechuje je wysoka inteligencja, prawda?
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Alu, co Ty robisz, że masz takie dorodne kępy narcyzów ? U mnie porażka z nimi. Kiedyś, parę lat temu nakupowałam mnóstwo odmian - jakie tylko spotkałam - i już prawie nic nie zostało.
Z tulipanami zresztą to samo, ale o dziwo pięknie rosną i niezawodnie kwitną takie stare czerwone, które dostałam od teściowej.
Piesio uroczy
Z tulipanami zresztą to samo, ale o dziwo pięknie rosną i niezawodnie kwitną takie stare czerwone, które dostałam od teściowej.
Piesio uroczy
- alana

U mnie narcyzy to podstawa wiosny, nie dość, że rozrastają się bez kłopotów, to długo i ładnie kwitną. Pod domkiem żółte narcyzy zaczęły kwitnąć jakiś czas przed świętami i do dzisiaj są w świetnej kondycji. A w zasadzie nic specjalnego z narcyzami nie robię, zostawiam je na kilka lat w jednym miejscu, nie sadzę ani za głęboko, ani za płytko (chociaż płytkie sadzenie w ogóle im nie przeszkadza, kilka cebulek zapomniałam wsadzić jesienią, były prawie na wierzchu, a dzisiaj ślicznie kwitną ;)). Z własnego doświadczenia mogę stwierdzić, że przy zbyt głęboki posadzeniu nie zawiązują pąków kwiatowych. A jeszcze poeticusy nie zakwitły ;) I nieskromnie chociaż raz w życiu powiem, że jestem zachwycona z efektu jaki te narcyzy stworzyły ;) nikt po drodze na działkach tylu ich nie ma
a co tam 
A piesio, czyli Solka, jest takim wariatuńciem, że dzisiaj wylądowała u weterynarza z chorym okiem ;) Zabawiła się we mnie i sobie zraniła oko chyba jakimś patykiem. Tak więc drogie dziewczyny, dziękuję Wam bardzo i te ochy i achy jej przekaże na otuchę, będzie oczywiście zadowolona
Aniu, żeby ona tylko się wylegiwała, szaleje szczekając na przechodzących obok działki oraz deptakiem nieopodal działek ;) Syrena gratis ;)
Irminko, Solka jest inteligenta, owszem, tylko straszny wariat i szalej z niej ;) Obcy ludzie nas zaczepiają i pytają cóż to za rasa, albo o jakąś konkretną rasę pytają ;) A cynie i astry dzisiaj posiałam.
Wiolu, jak już wyżej napisałam, nic specjalnego z narcyzami nie robię, natomiast tulipany to katastrofa, nawet te stare czerwone gdzieś wyginęły, chyba mam za mokra glebę.
Wszystkie zdjęcia z poniedziałku, tak rośliny pędzą, że nie zdążymy ich sfotografować.
Zaczynamy od pierwiosnka:

Trochę żółtego sprzed wejścia do domku:

Zgodność odmianowa z biedronki - Golden Ducat ;)

Przysmak ślimaków z białej rabaty:

A piesio, czyli Solka, jest takim wariatuńciem, że dzisiaj wylądowała u weterynarza z chorym okiem ;) Zabawiła się we mnie i sobie zraniła oko chyba jakimś patykiem. Tak więc drogie dziewczyny, dziękuję Wam bardzo i te ochy i achy jej przekaże na otuchę, będzie oczywiście zadowolona
Aniu, żeby ona tylko się wylegiwała, szaleje szczekając na przechodzących obok działki oraz deptakiem nieopodal działek ;) Syrena gratis ;)
Irminko, Solka jest inteligenta, owszem, tylko straszny wariat i szalej z niej ;) Obcy ludzie nas zaczepiają i pytają cóż to za rasa, albo o jakąś konkretną rasę pytają ;) A cynie i astry dzisiaj posiałam.
Wiolu, jak już wyżej napisałam, nic specjalnego z narcyzami nie robię, natomiast tulipany to katastrofa, nawet te stare czerwone gdzieś wyginęły, chyba mam za mokra glebę.
Wszystkie zdjęcia z poniedziałku, tak rośliny pędzą, że nie zdążymy ich sfotografować.
Zaczynamy od pierwiosnka:
Trochę żółtego sprzed wejścia do domku:
Zgodność odmianowa z biedronki - Golden Ducat ;)
Przysmak ślimaków z białej rabaty:
Pozdrawiam, Alicja
-
jol_ka
- 1000p

- Od: 27 lip 2007, o 12:01
Piękne widoczki nam serwujesz
Koniecznie muszę jesienią dosadzić duuużżżoooo narcyzów.
PS. Zdecydowanie wolę stokrotki niż mlecz!!!!
PS. Zdecydowanie wolę stokrotki niż mlecz!!!!
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- Gabriela

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Witaj Alutka...
A mnie te wielkie pełne narcyzy już drugi rok nie kwitną... pora na wykopanie i rozsadzenie...
Masz sporo pięknych narcyzów...
A mnie te wielkie pełne narcyzy już drugi rok nie kwitną... pora na wykopanie i rozsadzenie...
Masz sporo pięknych narcyzów...
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Alu nie mogę napatrzeć się na te Twoje narcyzy.... są przepiękne, takie ogromne kępy i tak cudnie obficie kwitną 
- alana

Narcyzy nadal pięknie kwitną, jeszcze tylko czekanie na perfumeryjne poeticusy
Nie wiem jak w innych regionach, ale na Mazurach susza, ciepło i słonecznie, a w działkowych rowach wody brakuje. Jak tu warzywa wysiewać jak sucha ziemia, wody ubywa. A potem jak potrzeba będzie słońca będą ulewne deszcze, wszystko na opak.
Jolu, Gabi i Aga, jedyne na czym oko może się przytrzymać to właśnie narcyzy, ale popatrzcie jakie dorodne w zamian mam tulipany ;)
A żeby nie było tak pięknie, to odrobina tulipanowej nędzy:
Monte Carlo (już mam tą odmianę ładnych parę lat, dobra odmiana warta polecenia)

Uncle Tom

Apricot Parrot

Louvre (też warte posadzenia, kwitną co roku bez problemu)

Angelique (chyba, bo cały czas myślałam, że w tym miejscu posadziłam mieszankę fioletową)

A takie bogate tulipany kiedyś (np.2009) miałam...

Świeżo kwitnące narcyzy:

Oraz narcyzowy zachód słońca

Jolu, Gabi i Aga, jedyne na czym oko może się przytrzymać to właśnie narcyzy, ale popatrzcie jakie dorodne w zamian mam tulipany ;)
A żeby nie było tak pięknie, to odrobina tulipanowej nędzy:
Monte Carlo (już mam tą odmianę ładnych parę lat, dobra odmiana warta polecenia)
Uncle Tom
Apricot Parrot
Louvre (też warte posadzenia, kwitną co roku bez problemu)
Angelique (chyba, bo cały czas myślałam, że w tym miejscu posadziłam mieszankę fioletową)
A takie bogate tulipany kiedyś (np.2009) miałam...
Świeżo kwitnące narcyzy:
Oraz narcyzowy zachód słońca
Pozdrawiam, Alicja
- Gabriela

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Alutka, u mnie po narcyzach już śladu nie ma, a Ty jeszcze takie piękności pokazujesz.
I nie wiem dlaczego u mnie tak bujnie nie kwitły...

I nie wiem dlaczego u mnie tak bujnie nie kwitły...
- alana

Ja u Ciebie, Ty u mnie ;) Gabi u mnie na razie mimo ciepłej pogody od dłuższego czasu, przekwitły tylko te pierwsze narcyzy. Pozostałe mają się dobrze, jeszcze nowe otwierają się. Jeszcze ten cudowny zapach, czegóż chcieć więcej, prawda 
Jesienią kilka kępek przesadziłam w nowe miejsca, bo za mocno rozrosły się, ale te nie przesadzane też kwitną obficie, nie wiem w czym tkwi sekret ;) No przede wszystkim nie za głęboko sadzę.
Fotka z wczoraj:

Jeszcze może dorzucę kilka fotek ze skalniaka (nawet doszedł do siebie po tych zalaniach) i ukochanych niezapominajek - ich koncert właśnie się zaczął!

Pierwiosnki omszone wyhodowane z nasion:

Jesienią kilka kępek przesadziłam w nowe miejsca, bo za mocno rozrosły się, ale te nie przesadzane też kwitną obficie, nie wiem w czym tkwi sekret ;) No przede wszystkim nie za głęboko sadzę.
Fotka z wczoraj:
Jeszcze może dorzucę kilka fotek ze skalniaka (nawet doszedł do siebie po tych zalaniach) i ukochanych niezapominajek - ich koncert właśnie się zaczął!
Pierwiosnki omszone wyhodowane z nasion:
Pozdrawiam, Alicja
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój pierwiosnek omszony zginął w tym roku
Posieję sobie nowe
Pogoda i u mnie przepiękna, ale dzisiaj był lekki przymrozek. Trochę się boję zajrzeć do host
Pogoda i u mnie przepiękna, ale dzisiaj był lekki przymrozek. Trochę się boję zajrzeć do host
-
jol_ka
- 1000p

- Od: 27 lip 2007, o 12:01
Ala, czarujesz tymi narcyzami....
Jak ja bym chciała ich mieć taką ilość... w sumie mam dużo, ale nie kwitną
były przesadzane w ubiegłym roku w połowie sezonu, może dlatego?
Na starej działce moich rodziców też były ich dosłownie całe łany - jak u Ciebie
ależ to bosko musi pachnieć...
pierwiosnki omszone fajniutkie
mają przepiękne kwiatki - muszę je dopisać do listy chciejstw ;-)
Jak ja bym chciała ich mieć taką ilość... w sumie mam dużo, ale nie kwitną
Na starej działce moich rodziców też były ich dosłownie całe łany - jak u Ciebie
pierwiosnki omszone fajniutkie
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Alu, jestem zachwycona łanami narcyzów. Coś niesamowitego i super, że Ci tak chętnie rosną i kwitną.
Ja w końcu zdobyłam odmianę z dzieciństwa - Poeticus i nawet kwitnie i mam nadzieję, że chociaż te mnie nie zawiodą.
Niezapominajki też lubię. Sieją się same od lat. Wiosną mam sporo roboty, bo większość siewek usuwam, bo rosną dosłownie wszędzie. Ale urodą się bronią i nie wyobrażam sobie ich nie mieć.
Ja w końcu zdobyłam odmianę z dzieciństwa - Poeticus i nawet kwitnie i mam nadzieję, że chociaż te mnie nie zawiodą.
Niezapominajki też lubię. Sieją się same od lat. Wiosną mam sporo roboty, bo większość siewek usuwam, bo rosną dosłownie wszędzie. Ale urodą się bronią i nie wyobrażam sobie ich nie mieć.