PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 4 cz.
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 5 cz.
Piękne zdjęcia Miłko
U mnie też ptaszki zbierają materiał na gniazda. To taki optymistyczny widok 
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
miki331

- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sroki to takie rozbójniki i mordercy piskląt. Przestałem je lubic od casu gdy zobaczyłem jak wygarniaja piskleta innych ptaków, nic sobie nierobiąc z tego ze próbowałem je przegonić kijem od szczotki
-
michal4823
- 100p

- Od: 30 wrz 2013, o 17:39
- Marcin01988
- 500p

- Od: 23 gru 2010, o 21:05
michal4823 fajnie, że uchwyciłeś bażanty, a kuropatw nie widziałeś? Podobno drastycznie spada liczebność ich populacji, kiedyś pamiętam były liczne a teraz ich nie widuję 
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Piotrze! Świetny ten karmnik i solidny! No i ładny! Nie wstyd zdjęcia robić! 
Miłka
-
michal4823
- 100p

- Od: 30 wrz 2013, o 17:39
Niestety, u mnie sytuacja kuropatw również nie jest najlepsza. Coraz mniej ich widuję, znacznie więcej jest bażantów. Miejmy nadzieję, że ich populacja się powiększy. Taki deficyt objął kilka lat temu zające, jednak teraz, w moim odczuciu, jest ich coraz więcej.Marcin01988 pisze:michal4823 fajnie, że uchwyciłeś bażanty, a kuropatw nie widziałeś? Podobno drastycznie spada liczebność ich populacji, kiedyś pamiętam były liczne a teraz ich nie widuję
- pull

- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Miłko, ten karmnik ma jeszcze dwie zalety. Ma genialną konstrukcje - próby lądowania na nim gołębi - nieudane. Już żaden gołąb nie będzie podkradał sikorkom słonecznika. Oczywiście i cena. Kolega kupił ten sam model, płótora roku wcześniej, za 160 zł.
- koniczynka2014
- 1000p

- Od: 12 kwie 2014, o 08:49
Uwielbiam ptaki i ich podglądanie ;-) W moim ogrodzie widuje wróble, sikorki bogatki i modre , rudziki ,szpaki , sójki , sowy , dzikie kaczki , sroki , dzięcioły i kilka gatunków co niestety nie znam .
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=75337
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
-
maxx
- 100p

- Od: 14 kwie 2011, o 22:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jest jeszcze sporo kuropatw ale trzymają się dalej od domostw i szlaków więc rzadko je widzimy. U mnie zimą podchodzą do nieogrodzonego sadu wśród pól a latem jadąc bocznymi drogami często płoszę spore stada z młodymi. Największym zagrożeniem dla dzikiej zwierzyny są zdziczałe, bezpańskie psy. Złapanie takich psów to spory koszt dla gminy więc często udają, że problemu niema. Kiedy chodziłem do szkoły była Liga Ochrony Przyrody, zbierało się buraki, kasztany, żołędzie, wieszało budki, roznosiło zimą karmę a teraz chyba nic. Myśliwi też więcej energii poświęcają na mordowanie niż na ochronę. jedynie Lasy Państwowe gdzieniegdzie dbają o dziką zwierzynę. Gdzie są ekolodzy? Sam pytam i sam odpowiadam - tam gdzie można dostać dużą łapówkę albo "przeć się na szkło".
Dokarmianie tylko kiedy zalega śnieg i są ujemne temperatury. Teraz ptaki ucieszą się z budek ale również z poidełka tam gdzie do naturalnych zbiorników jest daleko. Nie trzeba wiele wystarczy duża podstawka od donicy poza zasięgiem kotów - włożyć jakieś kamyki, umocować stabilnie patyki, zmieniać i dolewać wodę. Takie poidełko też może być okazją do świetnych zdjęć jak zimą karmik
.
Dokarmianie tylko kiedy zalega śnieg i są ujemne temperatury. Teraz ptaki ucieszą się z budek ale również z poidełka tam gdzie do naturalnych zbiorników jest daleko. Nie trzeba wiele wystarczy duża podstawka od donicy poza zasięgiem kotów - włożyć jakieś kamyki, umocować stabilnie patyki, zmieniać i dolewać wodę. Takie poidełko też może być okazją do świetnych zdjęć jak zimą karmik
- Marcin01988
- 500p

- Od: 23 gru 2010, o 21:05
Masz rację Ci ekolodzy to tylko kasę wyciągają na różnego rodzaju ekspertyzy itd. realną ochroną raczej się nie zajmują. Niby nadleśnictwa prowadzą akcje introdukcji kuropatw, ale właśnie czytałem w jednym z czasopism, że prawie 90% tego co wypuszczą ginie przez lisy i bezpańskie psy.
-
emmi53
- 200p

- Od: 20 sty 2010, o 21:11
W moim ogrodzie gościły przeważnie sójki, sikorki, wróble i bażanty. Widywałam też dzięcioły. Mam nadzieję, że następnym razem zawita więcej gatunków. Teraz podziwiam bociany, cieszę się, że sporo ich zagościło na moim terenie. Zachwycam się Waszymi fotkami ptaków - szkoda że jest ich tak mało
Pozdrawiam cieplutko.