Bogusiu masz na myśli "Sorbet". ja nie mogę doczekać się jej. Nie wiem czy w ogóle zakwitnie. Piszą , że ma bardzo przyjemny zapach, nie znam go. Tym bardziej nie mogę doczekać się jej.
Dzisiaj kupiliśmy śliwę Dąbrowicką. Nareszcie będę miała powidła. Od 13-tej do 17-tej byliśmy na działce. Zapowiadają znowu zachmurzenie, deszcze i ochłodzenie. Wykorzystałam pogodę na oczyszczenie ścieżek, trawa tak szybko zarasta ścieżki, trochę przesadziłam kwiatów, dosadziłam malinki. Już widać życie na działce, pąki już lekko rozwinięte jabłoni, śliw, wiśnie, grusze. Agrest ma już owocki. Słychać ptaki jak się przekrzykują. Mnóstwo pracujących bąków, murarek, pszczół.
Pogodę mamy wszystkie taką samą. Okropnie zimno i deszcz przelotny. Ale już niedługo , za miesiąc zapomnimy, że było okropnie.
Wszystko zieleni się na potęgę. Drzewa obsypane kwieciem. Tylko trzymać trzeba kciuki , aby nie opadły zmarznięte.
MIRKO.......u mnie drzewa jeszcze nie są tak oblepione kwieciem...na razie grusza ma mnóstwo kwiatów i zapylacze też latają, natomiast wiśnie w pąkach zwartych........
Mirka...czosnki czekają na wysyłkę ale pytałaś o liliowce....ukopię po świtach i zaraz podeślę......czy jeszcze coś widziałaś
u mnie dzisiaj pogoda nie ogrodowa ale mimo deszczu kilka roślin ulokowałam w glebie.....
Mariola, oczywiście . Pamiętam o Tobie! Justynko, może kwiecie jeszcze się pokaże. A co to za drzewka owocowe? Krysiu moje wszystkie drzewka już mają rozwinięte kwiecie, nie pokazałam na zdj. jabłonek i gruszy. Pytanie czy zapylacze w to zimno dostatecznie często oblatywały drzewa, o to jest pytanie. Odp. na pw wysyłam.
Jeszcze znalazłam chwilkę , aby zajrzeć do Was. Byłam na działce, aby ściąć kilka gałązek migdałka. Na Święta wyjeżdżamy do bliskich, ale oczywiście , że zabieram co nie co z przygotowanych potraw.
Jeszcze bardziej kolorowo jest na ogrodzie.
Aniu, jeszcze nie kwitnie, ale ma ogromiaste pąki.
Dzisiaj od rana do tej chwili burza krąży po niebie. Niebo granatowe. Ale w ciągu dnia było upalnie. Sporo zrobiliśmy dzisiaj na działce. Część obrzeży wymieniona na nowe. Pięknie ogród wygląda. Zapraszam do siebie.