Drzewa i krzewy owocowe wiosną.

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosenne przymrozki

Post »

U mnie było -4 na wysokości około 2m, czyli przy ziemi pewnie jeszcze mniej. Na szczęście w moim regionie dopiero zaczyna się kwitnienie i mam nadzieję, że straty nie będą całkowite...
Awatar użytkownika
koniczynka2014
1000p
1000p
Od: 12 kwie 2014, o 08:49

Post »

U mnie było -2 , ale strat raczej nie ma ;:138
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

koniczynka2014 pisze:U mnie było -2 , ale strat raczej nie ma ;:138

A skąd jesteś?

Straty to można ocenić dopiero po kilku dniach chyba.

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Lukas99
100p
100p
Od: 22 paź 2013, o 16:38
Kontakt:

Post »

U mnie też był lekki mrozik, tak z -2. Sprawdzałem drzewka to nie obmarzają, choć na początku marca moje morwy miały ciężko... Teraz się martwię o orzechy, bo jeden ma już zalążki liści. A reszta, to takie pączki jakie miała gdy je wsadzałem, w październiku.
Śmierć ogrodnika w niczym nie zagraża drzewu. Ale jeśli drzewo będzie zagrożone, ogrodnik umiera dwukrotnie...
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Mieliśmy -4,5 . Czereśnie przemarzły. Po rozerwaniu kwiatka już teraz widać brunatny słupek. Na szczęście te mniej rozwinięte mają w większości słupki zielone.
Nie potrafię tylko ocenić strat na brzoskwini, a ona była najmocniej rozwinięta.
Awatar użytkownika
tkordus
200p
200p
Od: 17 mar 2010, o 14:54

Post »

W Poznaniu zanotowałem -2stC ale chyba to było bardzo krótko bo nie znalazłem czarnych słupków w czereśni...
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Wydaje mi sie, że na Podkarpaciu nie było mrozu, dziś robiłam przy truskawkach, pojedyncze kwiaty sa rozwinięte,one sa bardzo wrażliwe na przymrozki, nie zauważyłam uszkodzeń.
mazipm
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lis 2013, o 13:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W okolicach Lubina na Dolnym Śląsku dzisiaj w nocy było -3,5 st.C
Na winorośli wygląda jakby 30-40% pąków już mocno rozłożonych szlag trafił, czereśnia już kwiatki uszkodzone. Nie wiem co z brzoskwinią, bo już przekwitała i może coś się urodzi.
Tyle szczęścia, że drzewka mam młodziutkie to i straty byłyby małe, ale szkoda ;:223
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Na płd.zach., a szczególnie na Nizinie Śląskiej, kwitnienie drzew przypada na połowę kwietnia, a obecnie - w związku z przyśpieszeniem wegetacji - większość drzew już przekwitła lub właśnie przekwita. Wczoraj miałem 0 z możliwym -1 przy gruncie, dziś było ok. +1,+2, ale jak wczoraj, był lekki szron na dachach aut, jednak winoroślom na wsi to nie zaszkodziło. Rozwijające się pąki wypuszczające różowe zaczątki są nieuszkodzone. Jednakże na wzgórzu cmentarnym w Kościerzycach ( dawna łacha rzeczna lub dzieło Flamandów, jak głoszą śląskie legendy ) - wznoszącym się w centrum wsi na ok 5 m ponad poziom gruntu - zmarzły kwiaty na grobach. Obecnie jest czas przymrozków normalnych o tej porze. Na Nizinie Śląskiej ten okres kończy się ok. 20-25 kwietnia ( co można potwierdzić na mapach klimatycznych ). Zatem już niedługo. Rok 2011 i 2012, gdy po bezprzymrozkowych kwietniach temp. spadły w maju ( odpowiednio : 3 maja i 18 maja ) do ok. -1 st.C. był mam nadzieję wyjątkiem, bo w zeszłym roku po przymrozkach w początku kwietnia, nie było mrozu w maju. Jeżeli teraz występują przymrozki, to daje nadzieje powrotu do normalności , czyli maja bez spadków temperatury w okolicach 0.
bedani
100p
100p
Od: 31 sie 2012, o 09:44

Post »

A w Kaliszu przymroziło, wbrew temu co zapowiadali, miało być na pulsie, czuję się oszukany ;:222 , naiwnie pozdejmowałem osłony , po raz kolejny aura była sprytniejsza niż wszystkie meteo wyliczenia i takie tam obliczenia. Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

U mnie rano siwo. I tak cieplej jak wczoraj. Mam nadzieję na szybkie ocieplenie. Kamczatki właśnie zakwitły (nasze odmiany).
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po wczorajszym słupki kwiatów pestkowych wydają się być nieuszkodzone. Nie wiem jeszcze co było dzisiaj w nocy. Okaże się jutro, albo pojutrze. Pomijając to co jest teraz w tym roku spodziewam się też przymrozków w maju. (łodzkie)
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20

Post »

no współczuję. Na szczęście na Górnym Śląsku nie było przymrozku. Przekonałem się o tym wychodząc wcześnie rano do pracy. Zadecydowało chyba o tym to, że było pochmurno. A poprzedniego dnia tj. 16 kwietnia było tylko 4 stopnie max.
No i ta zima. Mi akurat pomogła, bo posadziłem zeszłej jesieni trochę drzewek. W tym dwie czereśnie. Powiedziałem sobie, że jeżeli teraz się nie uda, to będą musiał posadzić na wiosnę. Ale przy tak najcieplejszej zimie jaką znam, musiało się przyjąć.
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20

Post »

bedani pisze:A w Kaliszu przymroziło, wbrew temu co zapowiadali, miało być na pulsie, czuję się oszukany ;:222 , naiwnie pozdejmowałem osłony , po raz kolejny aura była sprytniejsza niż wszystkie meteo wyliczenia i takie tam obliczenia. Pozdrawiam
no nie wiem. Na pogodynce, była informacja że mogą być przymrozki. Nawet obawiałem się tego wciągu dnia, bo jak powtarzam na Górnym Śląsku ( a to blisko Kalisza ) było tylko 4 stopnie max. W przypadku Górnego Śląska jednak o dziwo nie nastąpił przymrozek z uwagi na zachmurzenie.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Górny Śląsk jest różny pod względem klimatycznym. Płd. wsch. część Niziny Śląskiej, czyli od Opola przez Strzelce Opolskie, Kędzierzyn - Koźle i Racibórz to tereny najcieplejsze w kraju z średnią roczną temp. ok. 9 st.C w okolicach Opola, co ma wpływ z ciepłymi południowymi masami powietrza płynącymi przez dolinę rzeki Morawy i dalej doliną Odry. Chłodniejsza jest wschodnia część Górnego Śląska, czyli rejon Wyżyny Śląskiej.

Dzisiaj temp. wyniosła już + 6 st.C przy bezchmurnym niebie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”