Pozdrawiam i czekam na clemki, bo masz cudowną kolekcję
Miniaturowy "Tajemniczy Ogród"...
-
April
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Miniaturowy "Tajemniczy Ogród"...
Jak fajnie że wróciłaś i to w takim stylu
Piękna wiosna, feria kolorów. Bardzo lubię ten twój zakątek. U ciebie zaraziłam się miłością do hortensji kosmatej, którą teraz niezmordowanie poszukuję. Co nie jest łatwe bo nie lubię zakupów w internecie.
- shida
- 200p

- Od: 18 sie 2012, o 20:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może już trochę zaczarowałam wiosennymi fotkami atmosferę to szybciutko odpiszę...
W warszawskim ogrodzie gleba mimo iż uprawiana i żyzna to jest też zdradliwa bo bardzo ciężka i z fytoftorozami dlatego też większość klematisów to właśnie viticelki oraz bylinowe bo są po prostu niezawodne
Jak się okazało przycinanie, również to w sezonie, bardzo im służy - rozrastają się w oczach
zaś kwiatów było mnóstwo
W tym roku będę obserwowała bacznie nowe nabytki wielkokwiatowe i botaniczne... mam nadzieję, że po początkowych kłopotach też się dobrze zadomowią
Floksów jest cała gromadka... różnych kolorów
z nazw znam tylko niektóre i niestety nie wiem czy jest tam też Laura
Na pewno jest "katarzyna" choć trochę inaczej pisana
Jarzmianki uwielbiam - cudnie kwitną, u mnie są bezproblemowe i pięknie się suszą do zimowych bukietów
mam je z kilku źródeł - pierwsze kupiłam w kapersach w PNOSie w aleji krakowskiej... kolejne trafiły z jakiegoś netowego sklepu i wraz z całą masą zakupów wiosennych od podstolca
wszystkie dobrze się zaaklimatyzowały i powoli rozrastają
Przy mojej ciężkiej zbitej glebie nie marudzą wcale i nie przemarzają !
Ten rok zaczął się mocnymi zmianami choć nie ogrodowymi... Ale mimo utrudnień postaram się by kwiatki nie ucierpiały i pokazywać ogród w już bardziej rozrośniętej wersji z lepiej zadomowionymi roślinkami... to powinien być rok ciut lepszy dla róż, które po drugiej zimie powinny już pokazać lepsze kwitnienie
nowe hortensje też mam nadzieję, że pokażą na co je stać... zaś niezawodne klemki stworzą kolorowe płoty - nie mogę się już doczekać 
W warszawskim ogrodzie gleba mimo iż uprawiana i żyzna to jest też zdradliwa bo bardzo ciężka i z fytoftorozami dlatego też większość klematisów to właśnie viticelki oraz bylinowe bo są po prostu niezawodne
Floksów jest cała gromadka... różnych kolorów
Jarzmianki uwielbiam - cudnie kwitną, u mnie są bezproblemowe i pięknie się suszą do zimowych bukietów
Ten rok zaczął się mocnymi zmianami choć nie ogrodowymi... Ale mimo utrudnień postaram się by kwiatki nie ucierpiały i pokazywać ogród w już bardziej rozrośniętej wersji z lepiej zadomowionymi roślinkami... to powinien być rok ciut lepszy dla róż, które po drugiej zimie powinny już pokazać lepsze kwitnienie
- shida
- 200p

April pisze:Jak fajnie że wróciłaś i to w takim styluPiękna wiosna, feria kolorów. Bardzo lubię ten twój zakątek. U ciebie zaraziłam się miłością do hortensji kosmatej, którą teraz niezmordowanie poszukuję. Co nie jest łatwe bo nie lubię zakupów w internecie.
Pięknie dziękuje za tak ciepłe powitanie
Kosmate są cudowne
Kolekcja klemków powiększa się nieustannie - znów kilka dni temu pojawiło się kilka nowych
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Cieszę się, że potwierdzasz bezproblemowość jarzmianek, bo właśnie po raz piewszy wprowadzam je do swojego ogrodu, zachęcona pochwałami forumowiczek.
A co do bratków, to one jednak uzależniają. Ciągle chce się mieć ich więcej... i z każdym wejściem do sklepu wychodzimy przynajmniej z kilkoma sztukami
A co do bratków, to one jednak uzależniają. Ciągle chce się mieć ich więcej... i z każdym wejściem do sklepu wychodzimy przynajmniej z kilkoma sztukami
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Będę wdzięczna jak dasz mi namiary na Kosmatą
A montana....hm ....chyba właśnie mi wymarzł
A montana....hm ....chyba właśnie mi wymarzł
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Witaj. Za każdym razem niezmiennie zachwycam się twoim ogrdem. Jest cudowny!
I ja zaprosiłam w tym roku po raz pierwszy jarzmianki. Cieszę się, że taką opinię im wystawiasz.
I ja zaprosiłam w tym roku po raz pierwszy jarzmianki. Cieszę się, że taką opinię im wystawiasz.
Jako zaczynająca przygodę z powojnikami, skuszona przez Marysię Mufkę- jestem.. i zostaję
Pozwolisz, że będę śledzić postępy powojników, podczytywać rady i może i ja się doczekam takich kwiecistych ścian u siebie na ogrodzeniu..
Ogród znam z późno zimowej odsłony, więc jedynie wyobraźnia podpowiadała spektakl, który się odbywa wiosną.. Podejrzałam już sezon 2013- było cudownie! Z radością będę śledzić tegoroczne kwitnienie.
Pozdrawiam
Ogród znam z późno zimowej odsłony, więc jedynie wyobraźnia podpowiadała spektakl, który się odbywa wiosną.. Podejrzałam już sezon 2013- było cudownie! Z radością będę śledzić tegoroczne kwitnienie.
Pozdrawiam
- shida
- 200p

Witajcie
dziś po kilku mokrych dniach znów wita poranne słonko
Dlatego kilka fotek z bardzo słonecznego 8 kwietnia kiedy to wiele roślin nagle w jeden dzionek rozkwitło...
chmurka złotych żonkili

zniewalające zapachem hiacynty

moje ulubione poletko szachownicy kostkowej

żółciutki miłek

piękną niespodziankę zrobiły też żółtonose narcyzki pięknie zmieniając barwę na kremową czyli taką jaką miały mieć

tulipany rozłożyły się na talerze wprost z zamkniętych pąków !

Ara schowała płatki za siebie

fioletowe tulipanki w tym roku są... różowe

zaś bladoróżowe rozkwitły na biało

na szczęście niezawodna brunera jest zawsze sobą

a niezapominajki zrobiły mi frajdę i po raz pierwszy mam różowe

ciemnonose szafirki

i ogrodowe brateczki siejące się w najrozmaitszych miejscach

nie mogło zabraknąć też nowej zdobyczy - cudnie urokliwego kolorem oregano

morze barwinka

a na zakończenie prymulkowe kolorki

chmurka złotych żonkili
zniewalające zapachem hiacynty
moje ulubione poletko szachownicy kostkowej
żółciutki miłek
piękną niespodziankę zrobiły też żółtonose narcyzki pięknie zmieniając barwę na kremową czyli taką jaką miały mieć
tulipany rozłożyły się na talerze wprost z zamkniętych pąków !
Ara schowała płatki za siebie
fioletowe tulipanki w tym roku są... różowe
zaś bladoróżowe rozkwitły na biało
na szczęście niezawodna brunera jest zawsze sobą
a niezapominajki zrobiły mi frajdę i po raz pierwszy mam różowe
ciemnonose szafirki
i ogrodowe brateczki siejące się w najrozmaitszych miejscach
nie mogło zabraknąć też nowej zdobyczy - cudnie urokliwego kolorem oregano
morze barwinka
a na zakończenie prymulkowe kolorki
- shida
- 200p

Po kolorowych fotkach pora na kilka słów
Wanda7 masz racje z tymi bratkami... na białych się nie skończyło
uzależniają
Moje jarzmianki rosną mając nogi w półcieniu a głowy przez większość czasu w słoneczki i bardzo im to pasuje
przy zupełnym cieniu nie były szczęśliwe tak jak i w palącym słonku... za to teraz wabią owady, nieprzerwanie kwitną i cieszą nawet zimową porą w suchych bukietach
najpiękniej prezentują się jasno i bardzo ciemno różowe... białe też są śliczne choć bardziej na nich widać jak przekwitają
Mam też jedną z białobrzeżonymi listkami - wiosną śliczna ale potem zielenieje i już zdobi tylko białym kwiatem...
April bardzo mi przykro z powodu montany
cudne pnącze ale potrafi właśnie zrobić numer i nawet w delikatną zimę przemarznąć jak stwierdzi, że to już jego pora
co gorsza kusi by i tak kiedyś znów go posadzić by choć kilka sezonów kwitło
Jak tylko zobaczymy z Mufką gdzieś kosmatki na pewni damy znać
w zacisznym kątku tworzą urokliwy ogromny krzew brzęczący pszczołami podczas kwitnienia
aneczka1979 podpisuje się 2 łapkami za jarzmiankami - zauroczyły mnie długością i intensywnością kwitnienia, bezproblemowością i możliwością suszenia ich do bukietów
Na początku trochę się obawiałam o wymarzanie ale jakoś u mnie już kilka zim wytrzymały i nigdy nie było z nimi kłopotu... oby faktycznie i w innych ogrodach równie dobrze zimowały
Jak dotąd też nie straszna im fytoftoroza która wykończyła mi cudne kępy wielosiłu... rósł pięknie i widać było, że warunki mu pasują idealnie ale... niestety paskudztwo wykończyło go w kilka dni... Jarzmianki jak dotąd nie mają kłopotów z chorobami czy mszycami lub liszkami... ślimaki ich też jakoś nie podjadają - same plusy
Monika-Sz trzymam mocno kciuki za klemki
żarłoczne z nich bestyjki ale za to odwdzięczają się kwieciem
moje co roku dostają porządną porcyjkę oborniczka, dolomitu lub popiołu oraz nawozu... no i wody bo jak poszaleją wiosną to potem w upały im czasem ciężko z taką ilością kwiatów
na płocie moje 3 letnie Polish Spirit w tym roku tak poszalały, że nawet nie jestem wstanie doliczyć się ilości pędów
widać nawet to przycinanie ich w sezonie by nie wyrastały ponad płot im się podoba... choć kwestia odmian i jakości sadzonek też tu ma wielkie znaczenie... no i roku bo zeszłe lato nie było takie jak lubią co było widać u mnie po nowo sadzonych klemkach... ten rok zapowiada się dużo lepiej ! Tylko czekać kwiatów ! zapraszam serdecznie na oglądanie ich na żywo 
Wanda7 masz racje z tymi bratkami... na białych się nie skończyło
April bardzo mi przykro z powodu montany
Jak tylko zobaczymy z Mufką gdzieś kosmatki na pewni damy znać
aneczka1979 podpisuje się 2 łapkami za jarzmiankami - zauroczyły mnie długością i intensywnością kwitnienia, bezproblemowością i możliwością suszenia ich do bukietów
Monika-Sz trzymam mocno kciuki za klemki
- shida
- 200p

I... jeszcze kilka zaległych fotek
skapany w słonku trzcinnik

kremowe narcyzki z klemkami...

tulipany z zielonym paskiem

coraz większe bratki wychylają się z donicy

zaś glicynia po raz pierwszy zakwitnie wiosną - genialne ma te koty !

prymulka z serduszką rosnącą w oczach

ciemne szafirki

pełne narcyzki które dopiero w tym roku pokazały swoje piękno

prymulka która dopiero niedawno zamieszkała w ogrodzie - pięknie dziękuję za cudny prymulkowy prezent

białe szafirki

białe bratki... i... kilka kolejnych nowych
oj kuszą !!! nie dałam rady się powstrzymać

skapany w słonku trzcinnik
kremowe narcyzki z klemkami...
tulipany z zielonym paskiem
coraz większe bratki wychylają się z donicy
zaś glicynia po raz pierwszy zakwitnie wiosną - genialne ma te koty !
prymulka z serduszką rosnącą w oczach
ciemne szafirki
pełne narcyzki które dopiero w tym roku pokazały swoje piękno
prymulka która dopiero niedawno zamieszkała w ogrodzie - pięknie dziękuję za cudny prymulkowy prezent
białe szafirki
białe bratki... i... kilka kolejnych nowych
- aage

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Zawitałam w "Tajemniczym" trochę przez przypadek szukając rad i opisu powojników.
Obejrzałam od deski do deski...i zostaję, w takich ogrodach chce się być
Obejrzałam od deski do deski...i zostaję, w takich ogrodach chce się być
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Ja się powtórzę, Twój ogród czaruje. Po kilkakroć oglądam te same zdjęcia.
To jest jeden z moich faworytów.
To jest jeden z moich faworytów.
Mam prośbę o poradę.. razem z powojnikami kupiłam nawozowe kulki, które wg mojego Męża wyglądają jak sezamki.. eclematis to sprzedaje- dostałam radę, aby 2 tyg po posadzeniu włożyć w ziemię koło powojnika te zlepione sezamki- to długo działający nawóz.. Nawozić clematisy w pierwszym roku po posadzeniu- i to tak szybko..już 2 tyg po wkopaniu?? Jak bym chciała, żeby choć w części mi się tak uprawa udała, jak Tobie!
Pięknie wygląda rabata z powojnikami, przeplatana kępami żonkili
Pięknie wygląda rabata z powojnikami, przeplatana kępami żonkili
- shida
- 200p

Dzień dobry
dziś jakoś słonko jeszcze się chowa ale może uda się go przywabić kilkoma fotkami ? To już ostatnia porcja zaległych wiosennych zdjęć...
białe tulipanki dołączyły do kwitnienia

jasno różowe zdecydowały się jednak odrobinkę wybarwić

z zielonym paseczkiem zachwycają nadal i to tym bardziej, że pięknie przybyło im kwiatów od zeszłego roku

narcyzowa Ara w końcu kwitnie ze swoim towarzystwem szafirkowym lekko spóźnialskim w tym roku

szachownice kostkowe... białe i fioletowe

białe parroty szykują sie powolutku do kwitnienia

kremowe narzycki obecnie już zupełnie jaśniutkie i tak urokliwe, że prawie już nie pamiętam o tym ich straszeniu żółtawym kolorkiem na początku

już prawie widać serduszkę wspaniałą

epimedium też zaczęło kwitnienie...

biała bergenia

cieniolubna skalnica

dostana prymulka zadomowiła się już na całego i zachwyca kwieciem - ślicznie dziękuję

serduszka okazała jużteż szykuje kwiatki

niezapominajka

brunera

kolejna nowa "dostana' prymulka - tym razem pięknie ciemnoczerwona co niestety nie wyszło na fotce

ciemnonose szafirki

prymuleczka

tawuła też już zaczyna pokaz

rozchodnik z urokliwymi jeziorkami wody

narcyzki...

i kolejna nowo przybyła prymuleczka obsypana kwiatami

białe szafirki

oraz biała serduszka spiesząca się pokazać kwiatki

na zakończenie pierwsze bratki sadzone w donicy w marcu - cudna burza wiosennych kwiatów

białe tulipanki dołączyły do kwitnienia
jasno różowe zdecydowały się jednak odrobinkę wybarwić
z zielonym paseczkiem zachwycają nadal i to tym bardziej, że pięknie przybyło im kwiatów od zeszłego roku
narcyzowa Ara w końcu kwitnie ze swoim towarzystwem szafirkowym lekko spóźnialskim w tym roku
szachownice kostkowe... białe i fioletowe
białe parroty szykują sie powolutku do kwitnienia
kremowe narzycki obecnie już zupełnie jaśniutkie i tak urokliwe, że prawie już nie pamiętam o tym ich straszeniu żółtawym kolorkiem na początku
już prawie widać serduszkę wspaniałą
epimedium też zaczęło kwitnienie...
biała bergenia
cieniolubna skalnica
dostana prymulka zadomowiła się już na całego i zachwyca kwieciem - ślicznie dziękuję
serduszka okazała jużteż szykuje kwiatki
niezapominajka
brunera
kolejna nowa "dostana' prymulka - tym razem pięknie ciemnoczerwona co niestety nie wyszło na fotce
ciemnonose szafirki
prymuleczka
tawuła też już zaczyna pokaz
rozchodnik z urokliwymi jeziorkami wody
narcyzki...
i kolejna nowo przybyła prymuleczka obsypana kwiatami
białe szafirki
oraz biała serduszka spiesząca się pokazać kwiatki
na zakończenie pierwsze bratki sadzone w donicy w marcu - cudna burza wiosennych kwiatów