Galeria.Dalie Stanisława cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.2

Post »

jacqqq pisze:A ja mam takie pytanie. kupilem pare odmian dalii w internecie. Doszly do mnie ale ich kondycja wola o pomste do nieba. wszystlie"pyrki" poodpadaly. w dodatku niew zauwazylem by gdziekolwiek byly zalazki pedow. czy jest w ogole sens sadzic takie pojedyncze bulwy i liczyc ze cos sie stanie?
Jacku, jak najbardziej posadź wszystkie bulwki. Bardzo często tak robię, że "resztki", które mi zostają po posadzeniu karp, sadzę - w 90% wypuszczą listki, urosną, a czasem nawet zakwitną. Będziesz miał z nich karpy na przyszły rok. Skoro już zapłaciłeś próbuj ratować co się da.

Dami -
669 - Danum Meteor - czerwona 20 cm, półkaktusowa.

Dalii Rybnik zdjęcia nie mam - przeszukałam cały wątek Dalie Stanisława cz. 1, bo wydawało mi się, że powinno tam być jej zdjęcie, ale nie znalazłam.
Dekoracyjna, biała w czerwone(purpurowe) paski - kwiat 20 cm.

Zdjęcie tej ciemnoczerwonej dalii - chyba już kiedyś o nią pytałaś, ale nie uzyskałaś odpowiedzi. Może być to Zorro, ale Grzegorz jest najlepszym rozpoznawaczem dalii ze zdjęć...Albo Stanisław znajdzie chwilę na odpowiedź.
Pozdrawiam
Barbara
jacqqq
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 maja 2012, o 21:37

Post »

Dziękuję za bardzo szybka odpowiedź. A mam jeszcze jedno pytanei czy to prawda, że już z zielonych pędów można robić sadzonki i je ukorzeniać? jak wygląda przechowanie ich zimą? Zdążą wytworzyć karpy?
Pozdrawiam Jacek
Jak ktoś jest zainteresowany regulaminem forum to ok.
tomeks215
50p
50p
Od: 12 sty 2013, o 21:31

Post »

Także, podziwiam pana Stanisława za to co robi i że dzieli się z nami swoimi pięknościami. ;:180
Ja mimo, ze dostałem już drugi rok z rzędu przesyłkę, też nie dostaje wszystkie odmiany które zamawiałem. Te które są w zamienniku są niejednokrotnie ładniejsze od tych co ja zamawiałem i dziwię się " jak ja mogłem tę odmianę przegapić"
Jako, że nasze karpy otrzymane od. p.Stanisława się rozrastają i można je podzielić, to mam taki pomysł. Może w przyszłym sezonie w dziale sprzedażowym założyć dział wymiany Dalii od p. Stanisława.
Ja np. poszukuje odmianę "X", i wymienię się na którąś z tych które ja posiadam.
pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jacqqq pisze:czy to prawda, że już z zielonych pędów można robić sadzonki i je ukorzeniać? jak wygląda przechowanie ich zimą? Zdążą wytworzyć karpy?
Jacku, obszerną informacje na ten temat znajdziesz w wątku Dalie Stanisława cz. 1.
Dokładniej tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=238

Tomku,
nie wiem co na Twoją propozycję powiedziałaby administracja Forum. I Stanisław. Może to być trochę karkołomne przedsięwzięcie. Ale możesz chyba ogłosić, czego poszukujesz...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dami1622 - Myślę że Twoją odmianę jako Zorro ,Basia rozpoznała prawidłowo.
W sumie niewiele jest odmian podobnych :D do niej.
Moja
Zorro

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dami1622 - Odmiana Rybnik
Pan Stanisław wstawił kiedyś ją na moim wątku daliowym.

Obrazek
RYBNIK - 295 - 113 - 85
Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to dlatego pamiętałam, że gdzieś była.
Twoje zdjęcia, Grzegorzu, jak zwykle, piękne!
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tomeks 215 to jest niezły pomysł. Fajnie by było gdyby i taki wątek sprzedażowy powstał . W najgorszym wypadku zawsze można się z kimś podzielić sadzonką gdyby Pan Stanisław niemiał już jakiejś odmiany. :uszy
ELWIRA
100p
100p
Od: 3 mar 2012, o 17:10

Post »

Otrzymałam dalie od p. Stanisława, lecz nie mogę rozszyfrować nr.403,430,463,610. Proszę o pomoc :D . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38

Post »

403 MRS SWANEE HUNT
430 - HAPET DEK. BIAŁA LILA ODCIEŃ
463- KALI (ZORRO)
610 - FREMONT'S MEMORY
ELWIRA
100p
100p
Od: 3 mar 2012, o 17:10

Post »

Bardzo dziękuję za pomoc :D .
Magda 55
50p
50p
Od: 9 sty 2012, o 00:19

Post »

Panie Stanisławie. Ogromne dzięki za otrzymane dalie. Nie starczyło dla mnie wybranych odmian, ale tak naprawdę, nie ma to znaczenia, bo najważniejsze, że mam dalie (zachwycają mnie wszystkie) ;:32 Dodatkowo mam ten dreszcz emocji (jakie to będą odmiany) aż do pierwszych kwiatów moich dalii.
Mam pewność, że wszystkie zakwitną, bo każda! karpa ma kiełki (jedna z nich aż 6!) :shock: Będzie się działo...
Jak Pan to robi, że wszystkie karpy są tak dobrej jakości?
Szczerze podziwiam ogrom troski, determinację w dążeniu do wzbogacania kolekcji ;:180 i ogromną dla nas życzliwość.
Basiu, dziękuję za pomoc i dobre rady. ;:196 ;:167
Magda
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

W pełni zgadzam się z tym, co napisali Basia i Tomek o pracy p.Stanisława ;:333 Dzięki niemu mamy dostęp do niemal całego świata daliowego. To co oferują nam hurtowi producenci, nie dorasta ofercie p.Stanisława do pięt! I każda z jego kolekcji - każda, czy ją zamówiliśmy, czy dostaliśmy inną w zamian - warta jest, by ją posiadać i cieszyć się z niej! W mojej okolicy już kilka osób zamawia u p.Stanisława i wymieniamy się między sobą.

Tomku, uszczykuj spokojnie swoje dalie w doniczkach! Ja mam sadzonki zielne i jak tylko uszczknę, bo nie mieszczą się w mojej miniszklarence - natychmiast wypuszczają boczne pędy. Sprawdziłem tylko, czy się przekorzeniły i zrobiły to bez zająknięcia :)

Znalazłem jeszcze jedną dalię, którą nie mogę rozszyfrować więc proszę o pomoc. Numer - 133. Mam tylko 2 katalogi i tam jej nie ma.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo,
najważniejsze, że Twój ogród będzie piękny. ;:63 Zaraz po świętach zabieramy się za sadzenie! Ja też lubię niespodzianki daliowe, a Stanisław każdego roku mi ich nie szczędzi- zawsze dostaję coś, co do rozkwitu pozostaje niewiadomą... Na ogół to jakieś nowinki. Tylko czasami trafiają się te odmiany, które chciałabym dostać. Ciekawe, czym mnie zaskoczy w tym roku?
Pozdrawiam ciepło i świątecznie!

A propos ciepło, to dziś rankiem u Stanisława było podobno -5 C. Brrr! Ale sadzonki były dobrze zabezpieczone - na szczęście! - i nie zmarzły.
Stanisław nic tylko sadzonkuje, sadzonkuje i... sadzonkuje...
Ciekawe, co też z tego za cudeńka wyrosną...

Dwie ubiegłoroczne niespodzianki:

Obrazek

Obrazek

Jacku,
pod nr 133 skrywała się kiedyś odm. LEYCETT (w 2010 r.) - dekoracyjna, kwiat 20 cm w różówo-brzoskwiniowym kolorze. Jeśli numer nie został zmieniony, to może być ona.
Pozdrawiam
Barbara
mariolad
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 15:51

Post »

:wit
Otrzymałam dalie od P. Stanisława za które bardzo dziękuję.
Mam jednak problem z rozpoznaniem nr.85 i 194.
Oprócz tego na jednej karteczce były dwa nr.262 i 156.
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu,z góry serdecznie dziękuję.
Mariola
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”