Ewiczka52 - Ewciu pamiętam, że tez zależy Ci na tej grupie roślin.
W tej desperacji niewiele brakowało a byśmy sobie posadziły Rdestowiec sachaliński ....
Mało tego,że zakazany to jeszcze ciężko pozbyc się go z działki bo strasznie sie rozrasta .. a jeśli nawet udało by się uprawiać to jak te twarde kłącza podziemne przerobić na lek
Po jednym podejściu zrezygnowałam.
Czy uprawiałaś złotego wąsa w gruncie, pytam bo mnie kusi ?
Wyniosłam jedna podrośniętą sadzonkę ale za wcześnie i trochę zmarniała od zimna ale wąs jest silny ,jak podrośnie to wyląduje na grządce.
wielkakulka - Aniu miodunka to ziołko, z którego korzystają ludzie od wieków.
Cytat ze strony
http://rozanski.li/?p=109
Odwary z ziela stosuje się w chorobach płuc i w gruźlicy, a także w uszkodzeniach tkanki płucnej przez pył węglowy, azbestowy i cementowy oraz przez opary kwasów. Zalecane są w nieżycie gardła i oskrzeli, a także przy uporczywym suchym kaszlu....
Przy stosowaniu dużych dawek salicylanów, uszkadzających błonę śluzową żołądka, bądź antybiotyków niekorzystnie wpływających na błony śluzowe płuc i dróg moczowych oraz w zapaleniu miedniczek nerkowych i pęcherza
Poza tym wykazuje synergizm z wieloma znanymi nam roślinami, z których korzystamy więc łatwo z niej robić mieszanki.
Pisałam jakiś czas temu,że korzystam z jej zasobów łatwo rozpuszczalnej w wodzie krzemionki naprzemiennie z innymi.
Wanda 1 - Wandziu działasz ostro - brawo !!!
Z brzozy nic nie robię z racji uczulenia na salicylany a kwiaty czarnego bzu działają na mnie wymiotnie, nawet już sam zapach kwiatów i muszę unikać przebywania blisko .
Ale ... sok z owoców dojrzałych smakuje i robię.
Raczek - Aniu dla przykładu w aptece jest herbata Lumbago w skład której wchodzi podagrycznik i wiele innych ciekawych roślin.
Podagrycznik zalecany jest dla osób cierpiących z powodu dolegliwości reumatycznych i gośćcowych układu kostnego.
To również źródło witamin oraz makro- i mikroelementów.
W średniowieczu w niektórych krajach uprawiano go jako warzywo i gotowano zupy oraz dodawano do innych potraw. Osoby jedzące tłuste dania często cierpiały z powodu podagry. Podagrycznik chronił ich przed ta chorobą.
Uwaga !!!
Pozyskujemy liście tylko do chwili wybijania sie pędów kwiatowych czyli lepiej korzystać tylko z młodych listków. Potem liście stają się cierpkie i nabierają silnych właściwości przeczyszczających....
Ocet ziołowy robi się na bazie własnego octu jabłkowego lub winnego choć można tez mieć inne.
jeśli nie mamy takiego kupujemy w/w ocet
Świeżo zebrane zioła zgnieść i napełnić nimi luźno słoik, zalać ciepłym, ale nie gorącym octem po brzeg słoika i zamknąć odporną na działanie kwasu zakrętką. Opisac butelkę i odstawić na 2 tygodnie ( lub ciut dłużej) , codziennie wstrząsając. Po tym czasie sprawdzić smak.
Jeśli wg nas jest za słaby można przecedzić ocet i zalać nim nową porcję świeżych ziół.
Na zakończenie całej procedury wkładam do dekoracji gałązkę ziółka z jakiego robiony był ocet - fajnie to wyglada.
Do kuchni robię octy z roślin przyprawowych a dla zdrowia różne w zależności od potrzeb.
Najczęściej wykorzystanym octem u mnie jest ocet z przywrotnika ostroklapowego.
Dr H.Różański w swych publikowanych materiałach pisze
Ocet ziołowy można zrobić nawet z samych ziół, cukru i wody. Drożdże naturalnie żyjące na roślinach zainicjują proces fermentacji. Najpierw powstanie ziołowe wino, następnie wino zamieni się w ocet i gotowe.
Nie próbowałam ale w tym roku na pewno to zrobię korzystając z upalnego letniego okresu aby dobrze przefermentowało .
Aniu do dzieła i daj znać z czego zrobisz pierwszy ocet.