Mój dwuletni rabarbar wczesną wiosną trochę dokarmiłem i teraz jest już na prawdę duży, spokojnie nadaje się do podskubania na ciasto i kompocik.
Jak nie zapomnę to wrzucę jutro fotkę
Jak wiele mozna ściąć liści rabarbarowi bez uszczerbku dla jego kondycji.
Mam go pierwszy raz w uprawie i ma trzeci rok.
Na dokładkę kwitnie i nie wiem czemu nie ciachnęłam tego kwiatostanu,
a chyba powinnam, ale tak ładnie wygląda.
jokaer w trzecim roku możesz mu wyłamywać te największe min 25cm łodygi do połowy czerwca.
Nie zapomnijcie że liście których się nie spożywa są idealne do sporządzenia gnojówki, która jest fantastycznym środkiem do zakwaszania kwasolubnych roślin, np. borówki, azalie, rododendrony.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
No widzisz to tego nie wiedziałam, z tymi liśćmi. Trawą zakwaszałam.
To zaraz lecę i nastawiam zakwas rabarbarowy, bo wczoraj były racuszki z rabarbarem
Kwiatostan na stół,do flakonu Jest już duży ,więc wyłamanie raczej nie wchodzi w grę.Po wycięciu zostaje pusty w środku badyl,zabezpiecz ,żeby woda nie lała się do środka.
Witam, swój rabarbar Lider posiałam w połowie kwietnia. Ostatnio niektóre roślinki mi zwiędły i padły. Czy z rabarbarem trzeba coś dalej robić, np pikować czy zostawić żeby rósł ? Te dłuższe roślinki powoli się kładą i padają. Boję się że wszystkie mi padną.
Czyżby zgorzel siewek? Kup Previcur Energy 840 SL i podlewaj tym zamiast samą wodą. Ja swoje do końca zostawiałem bez pikowania. Po prostu posiałem i w tej doniczce siedziały aż do wysadzenia.
Czy to znaczy że powinnam np. wynieść paletkę na balkon ? W pokoju mam temp. ok 21 st. Fakt światła miały mniej bo stoją na podłodze, bo parapet już zajęty. Taki sam mam problem z brukselką, też są takie wyciągnięte.
Czy jak wsadzę nasiona od nowa i po wzejściu wyniosę na balkon, nie będzie im za zimno ? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Możesz wynieść na balkon tylko je osłoń bo są na razie delikatne i wiatr mógłby je poszamotać. Z brukselką szybko wędruj na dwór bo należy do rodziny kapustnych a ich rozsada znosi przymrozki do -5*C.