Kohleria - uprawa, prezentacja kwitnień

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p
Od: 12 lis 2012, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kohlerie

Post »

To jest wytrzepana moja i "Maminy" czerwona Kohleria...

Obrazek

Mam sporo różnego rodzaju sadzonek i nie wiem, jak to podzielić... ;:88
Czy te zielone duże wsadzić, jak są, bo mam ochotę im skrócić te wydłużone bezlistne łodyżki, zrobić po prostu szczepki - niech się ukorzenią, tylko zabrać im szyszki, małe sadzonki, to wiadomo, a szyszki to skracać czy do sadzenia dawać takie długie...
kohleria
200p
200p
Od: 7 paź 2011, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Elcia z łodyżkami zrób jak piszesz ;:306 . Te ładne krótkie , grubsze kłącza, wsadź do ziemi-pionowo.

Ja tak ze swoimi robię, może ktoś doradzi inaczej ;:306 .

Geo kombinuj wg własnych pomysłów z tym podlewaniem.
kohleria
200p
200p

Post »

Elcia, przeczytaj ze zrozumieniem mój cały wątek i z czasem dojdziesz do takich sukcesów:
Obrazek
Nie zrażaj się za wcześnie bo na naukę uprawy kohlerii trzeba czasu. Potem już tylko z górki.
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p

Post »

Ale te moje, to mam od maleńkich roślinek, mam je od 31.01.2013 r. i w tym czasie raz miały ścinany czubek, bo chciałam mieć zapasowe i ta Kohleria, co puszcza pączki ma może z siedem centymetrów i te pączki są na trzecim węźle..., to jeszcze malutkie roślinki, młodziutkie roślinki, listki mają ok. 3 cm... ;:108
kohleria
200p
200p

Post »

Elcia już nie umiem tłumaczyć? Te wyżej urosły z przezimowanych kłączy. Kohlerie przezimowują zwykle jako kłącza- tak u mnie jest. Wyrastają z tych kłączy takie duże.
Poczytaj dokładnie cały mój wątek i pojmiesz co należy robić,żeby siła szła w kwitnienie , a nie w mnożenie kłączy.
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p

Post »

Ja nie mnożę kłączy, pokazałam jedynie, że jedna z tych zakupionych Kohlerii, jak jej obcięłam czubek na sadzonkę i teraz, to właśnie ta sadzonka z czubka puszcza pąki, a ta dolna część po ucięciu czubka zaczęła na dolnym węźle, tym zaraz nad ziemią wypuszczać korzenie, ja nie planowałam tego "kłączowzrostu" ani u niej - ona tak sama od siebie zrobiła, ani u żadnej innej, zresztą u pozostałych nie występuje już to zjawisko, w moim zamiarze nie jest teraz produkcja kłączy, bo te sobie sama roślina wyprodukuje, kiedy będzie chciała, ucięłam jedynie i ukorzeniłam czubek rośliny.
kohleria
200p
200p

Post »

Elcia,

Otóż, mnożysz kłącza i tak. ;:306 To pewne. Jeżeli łodyga roślinki rośnie ledwie lub stoi i w miejscu tzn,że głęboko prawie pod koniec korzeni , hoduje kłącze lub kłącza i cała siła wzrostu idzie w nie.
Marysiaaa
500p
500p
Od: 18 wrz 2013, o 12:41

Post »

Czemu ona jest tak mało znana w Polsce?
Nawet w książce o roślinach domowych nie ma śladu na jej temat ;:185
Liście przypominają mi Gloksynię - Sinningia hybryda :)
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Słusznie, że Ci przypominają Marysiu, bo to jedna rodzina - ostrojowate. A mało znana wcale nie jest - jest mnóstwo przepięknych odmian, tyle, że może mniej znana od fiołków czy gloksynii ale wiele osób ma wspaniałe kolekcje tych roślin.Coraz więcej osób pisze też, że od lat uprawiają kohlerie, nie wiedząc, że tak się właśnie nazywa :D . Po prosu jak czymś w danym momencie nie interesujemy to nam umyka i wydaje się nieznane. A w książkach faktycznie zbyt wiele na ich temat nie ma ale uprawa analogiczna do fiołka czy gloksyni. Z tej samej rodziny są także Aeschynanhusy czy Columnee.
Marysiaaa
500p
500p

Post »

Czy kohlerie mają podobne wymagania do fiołków jeśli chodzi o wielkość doniczki? ;:195

Kohleria Mother's Lipstic ;:3

Obrazek

Czy ktoś wie czy ta kohleria dobrze rośnie? Bo ona idzie w dół. Trzymam ją na parapecie. Może ją powiesić pod sufitem? ;:131

Doradźcie! :idea:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Gdy u moich pędy zaczynają się przewracać, to podpieram ich patyczkami. :roll: Ale jak chcesz, to i tak możesz ich zostawić. A nie są przelane, czy zasuszone?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Marysiaaa
500p
500p

Post »

Nie, sadzonki są zdrowe i następna wychodzi z ziemi, a wsadziłam 2 szyszki - nie wiem skąd trzeci pęd ;:224
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
begonia
100p
100p
Od: 30 mar 2009, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu najlepiej jest posadzić jedna szyszkę w doniczkę. One szybko sie rozmnażają przez tworzenie kłączy w ziemi i wtedy roslina może słabiej kwitnąć ,bądź w ogóle.I kohlerie trzeba podpierać tak jak napisała georginja
Zapraszam do mnie.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=21522
POZDRAWIAM:)
Zuzanna
Marysiaaa
500p
500p

Post »

Dostałam 2 małe sadzonki i wsadziłam je do jednej doniczki. Teraz wyrosła trzecia. Powieszę je będzie lepiej wyglądać jak zakwitnie - widziałam zdjęcia takich wiszących kwitnących kohlerii, wtedy pędy idą lekko w dół.

A druga odmiana będzie rosła na parapecie - tam jest w doniczce jedna sadzonka.

Zobaczę po pierwszym roku, która będzie lepiej się prezentować. ;:173

Ostatecznie została przywiązana do patyczka, bo dziś wyjeżdżamy do teściów, więc wolę, żeby przez te kilka dni nie padła beze mnie :twisted:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11

Re: Kohleria

Post »

Kohlerię nabyłam zupełnie przypadkowo, jako małą dwuliścienną sadzoneczkę i nie myślałam, że tak się w niej zakocham. Rosła bezproblemowo, żadnych szkodników i chorób..Kwitła całe lato.
Teraz mam ich kilka, głównie rozmnożone przez sadzonki i z kłączy. Stoją na oknie zachodnim, za firaneczką.
Pokażę dwie swoje, które zamierzają kwitnąć ;:167
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”