Kwiecisty ogród Doroty cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiecisty ogród Doroty cz. 7

Post »

Widzę, że debatujecie na temat barwinka...to jego się przycina ;:oj
Mojego traktuję, jak chwast, bo mnoży się toto i rośnie bezproblemowo.
Każdej wiosny najpierw pokazują się kępy kwiatów, a dopiero potem nowe pędy.
W tym roku część wylądowała na kompostowniku, bo musiałam gdzieś posadzić nowe hosty.
Dorotko, czy u ciebie też jest tak zimno ?
Miałam dzisiaj w planach wycieczkę na cmentarz, ale chyba wstrzymam się do jutra, bo zapowiadają poprawę pogody.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko i mnie wtedy takie piękne łany prymulek wymroziło. Wysiewam od dwóch lat następne, ale coś nie chcą rosnąć, mam kilka małych siewek, może one przetrwają.
Wiosna to najpiękniejszy czas dla moich rabatek, wszystko tak pięknie rozkwita, przyciąga wzrok. Latem jak przychodzą upały wszystko więdnie, usycha, wtedy żal patrzeć. Więc cieszmy się wiosennymi widokami.

Grażynko ja mieszkając na wsi cieszę się bardzo, że nie mam sklepów ogrodniczych blisko. Ogrodniczy chcąc odwiedzić to dla mnie wyprawa, może i dobrze, że nie mam go "po drodze".
U nas nadal zimno. Tego sezonu postanowiłam, że pomidory zostawiam na noce w foliaku, nie biegam wieczorkiem z doniczkami. Od razu widzę, że dużo wolniej rosną, na noc je porządnie okrywam dając 3 warstwy grubszej flizeliny. O tej porze miałam takie duże sadzonki, a te chyba będę sadziła dopiero ok 15 maja, jak oczywiście urosną.

Iwonko dobrze, że napisałaś coś optymistycznego- jutro poprawa pogody ;:3 na to czekamy. Szkoda, że nie da się już nic podziałać w ogrodzie, dopiero po świętach ostro ruszę na odsiecz chwastom. Wypadałoby też drugi raz tego sezonu skosić trawniki. Wszystko po deszczach ciągnie w górę.
U mnie kolejny dzień paskudnej pogody.
Widzisz ile ciekawych informacji można się dowiedzieć na forum, ja też myślałam, że barwinek jest samoobsługowy. Przycięcie naprawdę mu pomogło. Rozkrzewił się ładnie no i kwitnienie obfitsze.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Dorotko ależ kolorowo i wiosennie u Ciebie ;:oj Ksiądz musiał zdrowo popylać na gitarce rocka w młodości, słychać to w jego śpiewie ;:215 , klasyczne wykonanie również ekstra, oba wykonania piękne, każde w swoim rodzaju :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwono to zdjęcia sprzed dwóch tygodni kiedy słońce świeciło, dziś nie jest za ciekawie. Zresztą za chwilkę wkleję kilka nowych deszczowo- szarych zdjęć.
Ksiądz pięknie śpiewa, ma poczucie humoru, szkoda że u nas w Polsce takich wesołych księży jest mało.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faktycznie w ogrodzie nie da się nic zrobić, bo w najlepszym razie można przepłacić to katarem.
Niestety nie mogę pozwolić sobie na taki "luksus", bo w święta mam dom pełen gości i ktoś musi ich obsługiwać ;:173
Na jutrzejszą pogodę bardzo liczę, bo muszę umyć groby i nie chciałabym, aby pomagał mi deszcz.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Dorotko,tyle dorodnych wiosennych kwiatuszków u Ciebie kwitnie ,i aniołek śliczny zasiadł w ogrodzie ,u mnie jeszcze ani jeden tulipan nie zakwitł,pewnie jest zimniej ,ja bliżej gór ;:306 ,pozdrawiam :wit ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Dorotko kolorowo u Ciebie i kwieciście. Zakątek z aniołkiem wygląda bardzo uroczo. Lubię takie dodatki w ogrodzie, ale też bez przesady.
Dorotko wybierasz się może na targi do Krakowa? A może byłaś tam kiedyś w latach poprzednich. Nie wiem czy warto jechać ... :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko to nawet nie wychodź do ogrodu, bo na święta jeszcze coś załapiesz. Musisz być w formie. Jutro ma być cieplej to cmentarz odwiedzisz.

Marto aniołek jest zmałpowany z Twojego ogrodu :lol: tylko mój taki skromny, nie za duży. U nas też zimno, właśnie niedawno byłam zapalić świeczki w foliaku, niech w nocy trochę tam podnoszą temperaturę.

Wiolu na targi się nie wybieram. Pytasz czy warto, ja od kilku lat odpuszczam. Na początku jak zaczęli organizować było warto, wielu wystawców, ceny konkurencyjne. Jak byłam ostatnio chyba 6 lat temu, wystawców mało, ceny wysokie. Sama zdecyduj, czy warto bo musisz też doliczyć koszty dojazdu.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Dorotko, witaj... ;:196
Nie słyszałam tych panów, ale też nieźle... Muszę dokładnie posłuchać, bo trochę marnie mi głośnik chodzi i trzeba inaczej...
Tak, masz rację, w dobrym towarzystwie czas ucieka szybko... A jak to jest związek dwojga ludzi, to jeszcze szybciej...
Wiosna cudna już u Ciebie, nawet Kosaćce Ci już kwitną...
Zimno się takie zrobiło, że nawet wyjść do ogrodu mi się nie chce...
Pozdrawiam serdecznie... ;:167
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doroto ja mam ich kilka płyt, lubię taką muzykę.
Parę dni było zimno, ale od soboty jest dużo lepiej, do tego deszczyk nocami podlewał, wszystko rozkwita.

Święta, święta i po świętach. Zapewne trochę kg przybyło, trzeba będzie w najbliższych dniach podczas plewienia spalić.
Ogród dostawał zastrzyk słońca ;:3 nockami zastrzyk deszczyku, wszystko pięknie rośnie.
W moim ogrodzie obecnie królują tulipany, w większości te które sadziłam jesienią, stare cebulki strajkują oprócz marnych liści nie wypuściły kwiatów.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Widzę u Ciebie też cebulowe strajkują. :? Najważniejsze, że są te nowe. Ja muszę na jesień uzupełnić.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Dorotko,tulipanki już pięknie Ci kwitną ,u mnie nic jeszcze nie ma,może jutro coś zakwitnie ,będę pilnować ,bo już nie mogę się doczekać ,a aniołek śliczny i wcale nie musi być duży ;:168 :wit
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krystianie teraz się zastanawiam co po wykopaniu zrobić z tymi nie kwitnącymi cebulkami, zostawić na przyszły sezon, czy po prostu się ich pozbyć.

Marto dziś to jest piękny spektakl tulipanowy, nie mam czasu aby porobić zdjęcia, teraz chwilka odpoczynku przy forum bo przechodzi burza. W poniedziałek planuję wysłać paczkę do Ciebie.
Aniołek skromny, ale o taki mi chodziło.

No to jeszcze kilka zdjęć sprzed świąt- tulipany cd.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Dzisiejszy dzień spędzam na plewieniu, nawet nie przypuszczałam, że tyle wiader chwastów wyniosę. syn bawił się we fryzjera pięknie uformował iglaki, jeszcze zostało mi uprzątnięcie obciętych gałązek. Jutro cd plewienia ;:131

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie też teraz każdy dzień pada i przechodzą burze.
Na szczęście jest ciepło i wszystko rośnie jak szalone.
Drzewa kwitną tylko pszczół nie widać. :(
A jak tam Dorotko czosnek ?
Mój ma już około 30 cm i jak na razie rośnie zdrowo.
Grażyna.
kogro-linki
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko ja również zaczęłam od plewienia :lol:
Nie dość, że pofolgowałam w czasie świąt z jedzeniem, to w ostatnim czasie odpuściłam sobie ogród, a chwasty nie śpią.
U mnie też stare tulipany obrastają głównie w liście. Chyba czas je wykopać.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”