Czy teraz można sadzić drzewka z gołym korzeniem ?
Czy teraz można sadzić drzewka z gołym korzeniem ?
Witam,chciałabym posadzić drzewka owocowe.Chodzi mi o wiśnie,czereśnie,brzoskwinie,gruszkę i krzaczki pożeczki. Teść powiedział mi, że z racji tego,że drzewa puściły już liście to nie można już sadzić drzewek owocowych bo jest za późno. Co o tym myślicíe?
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Iza
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: czy teraz można sadzić drzewka z gołym korzeniem?
Wszystko zależy w jakim są stanie drzewka do sadzenia. Jeżeli nadal śpią ( teraz to tylko z chłodni ) to spokojnie można sadzić. Należy je odpowiednio przyciąć i zależnie od wilgotności gleby i przepuszczalności podlewać regularnie. Tydzień temu oglądałem 1,5 tysiąca świeżo wsadzonych jabłoni i sadownik nie płakał z tego powodu. Na korzyść drzewek było to, że gleba była gliniasta i wiem, że będą podlewane w pierwszym roku jak będzie sucho.
Powinny się przyjąć też drzewka z nabrzmiewającymi pąkami, ale ryzyko, że się nie przyjmą jest większe.
Powinny się przyjąć też drzewka z nabrzmiewającymi pąkami, ale ryzyko, że się nie przyjmą jest większe.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Dużo zależy od kondycji drzewka, doświadczenia/umiejętności sadzacza i pogody(w słońcu i upał będzie duuużo trudniej). Ja kilka dni temu posadziłem kwitnące drzewko agrestu i ani nie zauważyło.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Ja Porzeczkoagrest sadziłem w środku lata ale drzewka to nie to samo .
Wczoraj posadziłem połowę kupionych drzew druga połowa stoi w wiadrze z wodą i jutro posadzę bo w wodzie może stać z 2 - 3 dni .
Po posadzeniu podleję i co jakiś czas będę podlewał aby drzewka nie uschły i były silne .
Wczoraj posadziłem połowę kupionych drzew druga połowa stoi w wiadrze z wodą i jutro posadzę bo w wodzie może stać z 2 - 3 dni .
Po posadzeniu podleję i co jakiś czas będę podlewał aby drzewka nie uschły i były silne .
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy teraz można sadzić drzewka z gołym korzeniem ?
Dawniej uczono by drzewka owocowe sadzić przed wznowieniem wegetacji. Jak ziemia rozmarznie. Dobrze podlać i lekko przyciąć. Przy sadzeniu jesiennym zrobić kopczyki z ziemi na zimę. Dziś termin sadzenia drzewek z gołym korzeniem jakoś się rozciąga do maja. Ludzie sadzą drzewka z kwiatami i liśćmi kupione w spożywczych sklepach. Tylko , czy to dobrze dla samych drzewek?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Dziękuję wam wszystkim za podpowiedzi. Pojadę jutrń do ogrodniczego i sprawdzę co mają. Pewnie się skuszę,jak zwykle zresztą..
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Iza
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Najlepiej drzewka sadzić na jesień ale można się spodziewać że część przemarznie , ale zależy to od podkładki i odmiany (można zawinąć drzewo papierem falistym i zrobić kopczyk ).
Kupując wczesną wiosną już nam nie przemarzną ale nie mamy pewności czy na pewno nie przemarzło w szkółce.
Jeśli kupimy drzewo które puściło pąki mamy pewność że nie sprzedadzą nam przemarzniętego drzewa ale musimy koniecznie solidnie podlać .
Jeśli spóźniliśmy się z zakupem i chcemy mieć jak najwcześniej owoce a drzewo wypuszcza liście i kwiaty możemy teraz zaryzykować ale niestety drzewo trochę po cierpi i dlatego będziemy musieli kilka razy podlewać aby drzewo tego stresu nie odczuło i nie uschło .
Teraz sadzenie drzew jest ryzykowne jeśli pościło maluteńkie liście ale jak dobrze się przyjmie będziemy rok wcześniej jeść owoce.
Kupując wczesną wiosną już nam nie przemarzną ale nie mamy pewności czy na pewno nie przemarzło w szkółce.
Jeśli kupimy drzewo które puściło pąki mamy pewność że nie sprzedadzą nam przemarzniętego drzewa ale musimy koniecznie solidnie podlać .
Jeśli spóźniliśmy się z zakupem i chcemy mieć jak najwcześniej owoce a drzewo wypuszcza liście i kwiaty możemy teraz zaryzykować ale niestety drzewo trochę po cierpi i dlatego będziemy musieli kilka razy podlewać aby drzewo tego stresu nie odczuło i nie uschło .
Teraz sadzenie drzew jest ryzykowne jeśli pościło maluteńkie liście ale jak dobrze się przyjmie będziemy rok wcześniej jeść owoce.

Ja jeszcze w maju nieraz sadziłem i było ok. Zrezygnowałem z jesiennego sadzenia drzewek, niewiele się przyjmowało a jeżeli już to połowa zmarzła i trzeba było wyprowadzać z miejsca szczepienia przewodnik na nowo.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.