Czy teraz można sadzić drzewka z gołym korzeniem ?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iza8211
50p
50p
Od: 22 kwie 2010, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Czy teraz można sadzić drzewka z gołym korzeniem ?

Post »

Witam,chciałabym posadzić drzewka owocowe.Chodzi mi o wiśnie,czereśnie,brzoskwinie,gruszkę i krzaczki pożeczki. Teść powiedział mi, że z racji tego,że drzewa puściły już liście to nie można już sadzić drzewek owocowych bo jest za późno. Co o tym myślicíe?
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: czy teraz można sadzić drzewka z gołym korzeniem?

Post »

Wszystko zależy w jakim są stanie drzewka do sadzenia. Jeżeli nadal śpią ( teraz to tylko z chłodni ) to spokojnie można sadzić. Należy je odpowiednio przyciąć i zależnie od wilgotności gleby i przepuszczalności podlewać regularnie. Tydzień temu oglądałem 1,5 tysiąca świeżo wsadzonych jabłoni i sadownik nie płakał z tego powodu. Na korzyść drzewek było to, że gleba była gliniasta i wiem, że będą podlewane w pierwszym roku jak będzie sucho.
Powinny się przyjąć też drzewka z nabrzmiewającymi pąkami, ale ryzyko, że się nie przyjmą jest większe.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Dużo zależy od kondycji drzewka, doświadczenia/umiejętności sadzacza i pogody(w słońcu i upał będzie duuużo trudniej). Ja kilka dni temu posadziłem kwitnące drzewko agrestu i ani nie zauważyło.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57

Post »

Ja Porzeczkoagrest sadziłem w środku lata ale drzewka to nie to samo .
Wczoraj posadziłem połowę kupionych drzew druga połowa stoi w wiadrze z wodą i jutro posadzę bo w wodzie może stać z 2 - 3 dni .
Po posadzeniu podleję i co jakiś czas będę podlewał aby drzewka nie uschły i były silne .
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Re: Czy teraz można sadzić drzewka z gołym korzeniem ?

Post »

Dawniej uczono by drzewka owocowe sadzić przed wznowieniem wegetacji. Jak ziemia rozmarznie. Dobrze podlać i lekko przyciąć. Przy sadzeniu jesiennym zrobić kopczyki z ziemi na zimę. Dziś termin sadzenia drzewek z gołym korzeniem jakoś się rozciąga do maja. Ludzie sadzą drzewka z kwiatami i liśćmi kupione w spożywczych sklepach. Tylko , czy to dobrze dla samych drzewek?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
iza8211
50p
50p
Od: 22 kwie 2010, o 14:59

Post »

Dziękuję wam wszystkim za podpowiedzi. Pojadę jutrń do ogrodniczego i sprawdzę co mają. Pewnie się skuszę,jak zwykle zresztą..
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57

Post »

Najlepiej drzewka sadzić na jesień ale można się spodziewać że część przemarznie , ale zależy to od podkładki i odmiany (można zawinąć drzewo papierem falistym i zrobić kopczyk ).
Kupując wczesną wiosną już nam nie przemarzną ale nie mamy pewności czy na pewno nie przemarzło w szkółce.
Jeśli kupimy drzewo które puściło pąki mamy pewność że nie sprzedadzą nam przemarzniętego drzewa ale musimy koniecznie solidnie podlać .
Jeśli spóźniliśmy się z zakupem i chcemy mieć jak najwcześniej owoce a drzewo wypuszcza liście i kwiaty możemy teraz zaryzykować ale niestety drzewo trochę po cierpi i dlatego będziemy musieli kilka razy podlewać aby drzewo tego stresu nie odczuło i nie uschło .
Teraz sadzenie drzew jest ryzykowne jeśli pościło maluteńkie liście ale jak dobrze się przyjmie będziemy rok wcześniej jeść owoce. ;:3
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Ja jeszcze w maju nieraz sadziłem i było ok. Zrezygnowałem z jesiennego sadzenia drzewek, niewiele się przyjmowało a jeżeli już to połowa zmarzła i trzeba było wyprowadzać z miejsca szczepienia przewodnik na nowo.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”