Mandarynka z pestki.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Mandarynka z pestki.
Moje mandarynki popikowałem
Ciekaw jestem jak będą rosły 
-
Burnie
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 27 lut 2014, o 15:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Duże już są?
Mi wyrosło już nawet 7 siewek, a pestek było 6 
- larry1976
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 17 mar 2014, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mandarynka z pestki - Kwitnie oto dowód
Witam wstawiam obiecaną fotkę kwatu mandarynki, jakoś przedwczoraj dopiero się rozwinął, długo mu to trwało pozdrawiam.

Regulamin forum proszę poznać
- Marcoo16
- 1000p

- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Ale piękny
na pewno cudnie pachnie

na pewno cudnie pachnie
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
-
DanielKrk
- 10p - Początkujący

- Od: 19 mar 2014, o 10:56
Witam,
mam pytanie co do mojej mandarynki (wyszła z ziemi 4 dni temu).

"Listki", które widzicie na dole to pozostałość po pestce, która się rozdzieliła na pół po tym jak zdjąłem z niej wierzchnią osłonkę. Ze środka normalnie wyrosła łodyżka i roślina puszcza wyżej normalne listki.
Pytanie brzmi czy powinienem tę pestkę oderwać? W jakiś sposób obciąża siewkę?
Czy też totalnie się tym nie przejmować i zostawić tak jak jest?
To jedyna z 5 posianych pestek, która zechciała kontynuować swój żywot jako roślina, stąd też nie chciałbym jej stracić przez taką bździnę
mam pytanie co do mojej mandarynki (wyszła z ziemi 4 dni temu).

"Listki", które widzicie na dole to pozostałość po pestce, która się rozdzieliła na pół po tym jak zdjąłem z niej wierzchnią osłonkę. Ze środka normalnie wyrosła łodyżka i roślina puszcza wyżej normalne listki.
Pytanie brzmi czy powinienem tę pestkę oderwać? W jakiś sposób obciąża siewkę?
Czy też totalnie się tym nie przejmować i zostawić tak jak jest?
To jedyna z 5 posianych pestek, która zechciała kontynuować swój żywot jako roślina, stąd też nie chciałbym jej stracić przez taką bździnę
Pozdrawiam, Daniel
- Marcin01988
- 500p

- Od: 23 gru 2010, o 21:05
Na razie nie, to są liścienie i one jeszcze odżywiają roślinkę, same uschną i odpadną jak już nie będą potrzebne 
Proszę o pomoc. Na mojej owocującej mandarynce pojawiły się plamy na liściach. Nie chciałabym używać żadnej chemii przy owocowaniu...

Pozdrawiam, Gosia:)
- Marcin01988
- 500p

Trudno powiedzieć co to za choroba, ale możesz spróbować z opryskiem z wywaru z czosnku lub wrotyczu. To naturalne środki przeciwko grzybom i szkodnikom. Czosnek wiadomo kupisz w każdym sklepie, a wrotycz teraz pospolicie rośnie kilka liści drobno posiekać i zalać wrzątkiem po ostudzeniu do spryskiwacza i opryskać. Moje podejrzenie to choroba grzybowa lub przędziorki 
-
klovi
- 10p - Początkujący

- Od: 7 lut 2013, o 13:53
Mandarynka miniaturka z pestki
Witam!
Dzis dostalam zakupione pestki mandarynki miniaturki. Mam pytanie czy ktos juz mial do czynienia z takim drzewkiem? Jakies porady co to wysiania? Czy mam ja potraktowac jak zwykle pestki cytrusow - po prostu do ziemi?!
No i pytanie ostatnie chyba najwazniejsze? Czy moze przez to ze sa to "inne" (sa takie w ogole
) pestki roslinka bedzie kwitla i owocowala? Czy tak jak wszystkie cytrusowe z pestki raczej nie albo po latach?
Dzięki!
Dzis dostalam zakupione pestki mandarynki miniaturki. Mam pytanie czy ktos juz mial do czynienia z takim drzewkiem? Jakies porady co to wysiania? Czy mam ja potraktowac jak zwykle pestki cytrusow - po prostu do ziemi?!
No i pytanie ostatnie chyba najwazniejsze? Czy moze przez to ze sa to "inne" (sa takie w ogole
Dzięki!
Marcin01988 - Znalazłam definicje i trochę się od siebie różnią.
Wyciąg: otrzymujemy przez zalanie zebranych roślin gorącą wodą i moczenie ich przez 24 godziny. Nie należy go przechowywać dłużej jak 1 dzień z uwagi na utratę właściwości.
Wywar: otrzymujemy zalewając świeży lub wysuszony materiał roślinny zimną wodą na 24 godziny. Po tym czasie odwar należy podgrzać do wrzenia (Można też gotować przez czas do 30 minut) i stosować po wystudzeniu.
Chodziło Ci więc o wyciąg, czy wywar?
Wyciąg: otrzymujemy przez zalanie zebranych roślin gorącą wodą i moczenie ich przez 24 godziny. Nie należy go przechowywać dłużej jak 1 dzień z uwagi na utratę właściwości.
Wywar: otrzymujemy zalewając świeży lub wysuszony materiał roślinny zimną wodą na 24 godziny. Po tym czasie odwar należy podgrzać do wrzenia (Można też gotować przez czas do 30 minut) i stosować po wystudzeniu.
Chodziło Ci więc o wyciąg, czy wywar?
- Marcin01988
- 500p

Chodziło mi według tych definicji które podałaś o wyciąg 
Pozdrawiam, Monika:)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
-
ogrodnik12
- 500p

- Od: 17 mar 2014, o 19:40
Ja też mam drzewko mandarynkowe. Goshia mi wydaje się ,że to przędziorek(sam też go mam moim drzewku) zakwitło mi na jesień, to dziwne prawda? I ma teraz dwa zawiązki(to dość duży okaz liczyłem na więcej)
tu jej zdjęcie (przed kwitnieniem)

tu jej zdjęcie (przed kwitnieniem)

Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
ogrodnik12 nie wiem co to było, ale już chyba jest lepiej, wywar polecony przez Marcin01988 pomaga, robię go częściej i stosuję profilaktycznie 
Mam wieloletnią mandarynkę. Nie wiem, czy jest szczepiona czy z nasionka, ale ma około 10 pomarańczowych już owoców na gałęziach. Kiedy roślina "daje znać', że owoce są gotowe do zbioru? W tej chwili owoce są już dość miękkie. Czy smak mocno będzie się różnił od tego sklepowego?
Pozdrawiam!
Mam wieloletnią mandarynkę. Nie wiem, czy jest szczepiona czy z nasionka, ale ma około 10 pomarańczowych już owoców na gałęziach. Kiedy roślina "daje znać', że owoce są gotowe do zbioru? W tej chwili owoce są już dość miękkie. Czy smak mocno będzie się różnił od tego sklepowego?
Pozdrawiam!
-
SylwesterK6
- 200p

- Od: 11 lip 2014, o 12:17
-Goshia- Dla przykładu mój grapefruit ma ponad 10 lat i nie widać po nim żeby kiedykolwiek coś wypuścił.
Zapewne twoje drzewko jest szczepione. Fajnie że masz już tyle owoców. Moja mandarynka ma 2 lata i na razie tylko pąki kwiatowe, które pewnie opadną. Owoc jak każdy jak spadnie z drzewka to wtedy będzie na pewno dobry. Czy się różni smakowo? Pewnie nieznacznie, ale jak to mówią swoje jest zawsze lepsze. Coś w tym musi być.
Mam tę moc - Sylwek