Mój pierwszy własny ogródek działkowy 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
AleksandraK
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój pierwszy własny ogródek działkowy 2014

Post »

dzisiaj przyszły nasiona, które zamówiłam z Florexpolu. Trochę mnie poniosło, masa tego, nie wiem, kiedy ja to wysieję :)
Mój zestaw nasionkowy to:
- pierwiosnek storczykowy - juz kiedyś go miałam, ale Maciek mi go zchakał
- kleoma ciernista
- lwia paszcza niska Night&Day
- cynia Peppermint Stick
- Arktotis Niedźwiedzi Ucho
- Nasturcja karłowa Empress of india
- Fiołek wonny Quenn Charlotte
- Dzwonek ogrodowy pełny mieszanka
- Ślaż piżmowy
- petunia ogrodowa kaskada
- dzwonek kropkowany
- kupidynek
- stokrotka wielokwiatowa Maria
- Orlik Koralle
- Kraspedia
- nachyłek wielokwiatowy
-Złocień różowy
- ostróżka jednoroczna
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Kontakt:

Post »

melduje się w nowym wątku i gratuluje fajnych zakupów :) macie fajnego synka :D :wit
AleksandraK
200p
200p

Post »

Kwiaty już wysiane do poojemników, pelargonie zimę w piwnicy przeżyły - pierwszy raz mi się udało ich nie wykończyć. Dzisiaj maciek zamontował huśtawkę dla Tymka i wziął się za równanie linii trawa- rabata i scieżka-warzywniak.

Obrazek Obrazek
AleksandraK
200p
200p

Post »

No i stało się. Mieliśmy dzisiaj w nocy złodzieja na działce. Jeszcze wczoraj byliśmy, ja z Tymkiem do 17.15 a Maciek do 18.00 więc musiał w nocy przyjść. Dzisiaj przychodzimy ja patrzę a na przejściu dziura wykopana, taka na głębokość szpadla. Mówię do Maćka co ty tu będziesz coś sadził??? zdziwiona a on, że to nie jego sprawa, rozgląda się i mówi ....o ... już tu byli.

Do tej pory wszędzie dookoła były włamy a naszą działkę omijano więc w końcu i do nas zawitano. Jeszcze chyba w poniedz rozmiawiałam z sąsiadką z klatki, która też ma w naszym sektorze działkę i się mnie pytała, czy mieliśmy złodziei, bo u nich regularnie co dwa tygodnie. Nie chciałam głośno mówić, żeby nie wywołać wilka z lasu ale po cichu czułam, że nasze dni są policzone.

Cham jeden zainteresował się sławojką, która w sumie nie jest używana do tego do czego została stworzona tylko służy jako narzędziownik i powyciągal wszystko co tam było, tak jakby skarbu jakiegos szukał: nasiona trawy, nawozy - nowe notabene - co móglby sobie wziąć i spokojnie opędzlować za połowę ceny, narzędzia - saperka - bardzo dobra, łopata, grabie, sekator, doniczki plastikowe i to wszystko zostawił na trawie przed sławojką. jedynie co ukradł to takie buty z kolacmai z castramy do napowietrzania trawnika i odswierzacz brise, który porzucił u sąsiadki.

Bardzo dziwne to wszystko, mamy różne teorie; albo został spłoszony, albo już miał pełne ręce, albo to zwykły narkoman. Najgorsze w tym wszystkim jest obawa, że może wrócić i że poniszczył nam siatkę i to z dwóch stron. Na jednym boku od strony ścieżki, tędy musiał wejść - po prostu ją załamał i teraz wisi i trzeba na nowo ją naciagnąc i na drugim boku od strony sąsiadki.

Maciek pojechał na czaty, bo jest przekonany, że wroci, w co ja akurat wątpię.
SteMar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2013, o 09:17
Kontakt:

Post »

Bardzo to przykre. Ja posadziłem ligustr co za jakiś czas ma tworzyć szczelną osłonę. Na działkach sąsiedzi mają wplecione druty kolczaste w siatkę. Nawet jak nie zatrzymają złodzieja to mogą zostawić pamiątkę. Nie wiem tylko czy to jest zgodne z prawem. Ja myślę o czymś kłującym pnącym się po siatce.
Moja działeczka ------------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74320" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo to przykre Olu..także tego doświadczałam, teraz odpukać troszkę się uspokoiło. ;:224 . U nas złodzieje najczęściej na roślinki zerkają. ;:14 .
SteMar pisze:. Ja myślę o czymś kłującym pnącym się po siatce.
W zeszłym roku posadziłam coś wyższego, kłującego...niestety ktoś mi wyrwał. ;:223
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Straszne jest to co piszesz. Współczuję. I co udało się emkowi kogoś uchwycić? Pewnie tak jak przypuszczałaś, nie wrócili.
AleksandraK
200p
200p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

-- 31 mar 2014, o 11:32 --

28 marzec

grządki bobu, grochu

Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Jak ładnie ;:63 powiało wiosną :) . Prace grządkowo- warzywne w pełnym rozkwicie.
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Kontakt:

Post »

straszne z tym zlodziejem.. ale się uśmiałam szczególnie z tego odświeżacza co go porzucił dzialkę dalej :;230 widocznie już się wypachnił , piękne grządki :uszy
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olu, wiecie już może kto to, czy też włamania nadal się powtarzają, pokaż nam troszkę swojej wiosenki ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
AleksandraK
200p
200p

Post »

Złodziej chwilowo oby na zawsze sobie odpuścił. maciej wtedy był na czatach ale oczywiście nikogo nie było, cisza.

Dzisiaj przyszła mi paczka z Florexpolu, nie chce robić reklamy, bo chyba nie można ale już któryś raz zamówiłam roślinki z tej firmy lubelskiej i jestem bardzo zadowolona. Jedyny minus jest taki, że się zamawia, np tak jak ja zrobiłam ostatnio, w lutym i nie wiadomo kiedy się dostanie przesyłkę. Juz i tak jest lepiej, bo informują albo smsem albo mailem, że przesyłka została nadana więc mogę się przygotować - płatność przy odbiorze, a wcześniej jak zamawiałam to nie było wiadomo, kiedy przyjdzie więc jak dla mnie trochę to wkurzające, bo nie zawsze mam gotówkę przy sobie. Jeśli zaś chodzi o same rośliny, to zawsze super zapakowane, w świetnym stanie, w ziemi extra, poradnik, zawsze coś gratis, roślinki zdrowiutkie -piękniutkie :)

Pogoda u nas dzisiaj beznadziejna, non stop lało, więc wysyłałam Maćka aby chociaż wywiózł ten karton z roślinkami aby w mieszkaniu, w cieple nie stały. O 17.00 wyszło piękne słonko więc długo się nie zastanawialiśmy, małego spakowaliśmy, karton, wody (bo jeszcze u a nas na działce nie podłączona) zapakowaliśmy i w drogę. Zdążyliśmy posadzić tylko powojnik, jak się rozpadało, jakieś oberwanie chmury, tragedia. Tymkowi już w wóziu zaczęło się nudzić, Maciek piwko sobie otworzył ale jak tu pić piwko jak pizga, więc tylko kwiatuszki rozpakowaliśmy, wpakowaliśmy do budy, musieliśmy odczekać chyba z 30min aż się trochę ta zawierucha uspokoi i do domu. Może jutro coś nam się uda zrobić.
AleksandraK
200p
200p

Post »

Tymuś na straży

Obrazek

Powojnik Rouge Cardinal w miejscu, gdzie był pięciornik, koło skalniaka, zaraz przy wejściu - cel - kratka, na niej powojnik maskujący widoki wscisbko-obrzydliwych sąsiadów, co nas w ciula z prądem zrobili ;)
Obrazek

A pieciornik poszedł na trawę, przyjął się ale trzeba go jakoś logicznie uformować, bo jak na razie to jest jakoś tak bezdusznie posadzony
Obrazek

Parę hiacyntów, chyba cztery mam jak na razie rozwkitnięte, jakieś takie blade, chyba nawozu im brakuje
Obrazek

Żagwin na skalniaczku
Obrazek

Widok na coraz bardziej zieleniejącą pęcherznicę - ulubiony krzew Macieja ;)
Obrazek

Pieris japonski
Obrazek
Obrazek

Parę ujęć z dzisiaj: trawa coraz większa, gleba mokra, coraz więcej zielska

Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”