Ogród w dolinie cz.10,czyli jak marzenia stają się faktem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w dolinie cz.10,czyli jak marzenia stają się faktem

Post »

Aniu - ale mnie rozbawiłaś z poniedziałku tym ptakiem nad poidełkiem ;:306 , aż się popłakałam ze śmiechu- super zakupy stojak z dzwonkami i powojnik do niego -rewelka.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, mnie udało się jesienią upolować tego narcyza "babcinego" w Biedronce. Może w tym roku też będzie? Było to co prawda 2 lata temu, bo ubiegłej jesieni późno zwęszyłam cebule, ale będę uparcie probować dokupić ich jeszcze.
U mnie kocimiętka też się rozkwieciła, a mam taką zwykłą wychowaną osobiście od nasionek.
Powoli chodzę po ogrodzie, tak zaczynam swoje siedlisko tak nazywać w myślach i układam sobie dalsze przeprowadzki. Tak to jest jak sadzi się bezmyślnie. Teraz zaczynam układać rośliny.
Ojć, bo zajrzę do "Magdy" mam od niej kilka bylinek i jestem bardzo zadowolona.
Mnie ostatnio udało się kupić krwawnika wełnistego za 3,79 w markecie i byłam wniebowzięta, bo co jak co, ale krwawniki lubią suszę, więc mam dla niego idealne miejsce.
Podziwiam Twój idealny garaż, nawet oświetlenie masz piękne.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

sweety pisze: Wszystko już jest posadzone, ale do sadzenia było wiele więcej, bo brat przywiózł mi świątecznego świerka, a nadto przyszły naparstnice, dzwonki i bodziszki ze szkółki 'Magda'. A winna jest Zuzia (zuzanna2418) ;:224
Taaak, przyznaję się :lol: Moja culpa! Mój ptaszek husky też popija z poidełka ogrodowego :D Ozdoby ogrodowe wspaniałe, ja muszę wypatrzeć jakiś stojak na różę, bo wiklinowy "namiocik" długo nie przetrwa. Kolekcja pierwiosnków przebogata!
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Witaj Aneczko ;:196
U mnie dziś niebo płacze i jest ponuro.
Ale twoje zdjęcia powodują ,że śmieją mi się oczy :D
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ja, jeden z wielu skrytoczytaczy, muszę wreszcie coś wpisać, bo pomyślisz, że wcale cię nie odwiedzam :oops: Ale jak nie odwiedzić jak masz takie rozmaitości. Aniu, nie widziałam jeszcze tylu odmian prymulek, do tego żonkile i szachownice, które u mnie wygrały nierówną walkę ze ślimakami i kilka nawet zakwitnie :lol: KOCHAM twoje kwiatowe portrety, wyglądają jak z jakiegoś dobrego magazynu ogrodniczego ;:167
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Jak mogło być inaczej ;:306 i u mnie kwitnie szachownica Michajłowskiego :wink: Pragnę też donieść, że z jednej kępki paproci od Ciebie w tym roku mam trzy ;:333 Naradka ;:167
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Największa przyjemność to zbiory z warzywnika.
Ja nie tylko podskubuję, ale także pałaszuję po kawałku wszystkiego co świeże już podczas zbierania.
W tym roku będę miała nawet swoich ziemniaczków na skosztowanie z donic.
Bo w gruncie już nie było gdzie posadzić. ;:306
Strasznie zimny wiatr się zrobił i popaduje.
Ale od przyszłego tygodnia ma być już lato i ponad 20 stopni. :heja
Grażyna.
kogro-linki
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Donice piękne, ale efekt w garażu wart ;:215 ;:215 ;:215 .
Zakupy ciekawe. Zwłaszcza dzwonki.

Że też je nie mam żadnej jaszczurki w ogrodzie. ;:145
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Niekiedy pogoda sama wie, co jest dla nas lepsze i zmusza do odpoczynku :wink: O pracy w ogrodzie nie ma mowy, a mycie okien w taką pogodę też nie jest najlepszym pomysłem. Ale po intensywnym weekendzie i pracowitym tygodniu dobrze mi zrobi małe lenistwo.

Januszu(alphax)! I żagwin i floks skrzydlaty tak się rozrosły, że zaczynają się mieszać. Połączenie kolorystyczne faktycznie jest bardzo subtelne i bezpieczne. Nie mam nic przeciwko mocnym zestawieniom. Lubię jednak różnorodność, więc i mnie się podoba.
Wiem, że ostatnio sadziłeś hortensję pnącą. Moja w 3cim sezonie wreszcie pokazała pąki kwiatowe ;:138 W odróżnieniu także od Twojej ma się płożyć, nie piąć.

Obrazek

Moniko (Monika-Sz)! Zapewne pomyliłaś przejściówki 3/4 cala na 1/2 cala. Ja to przerabiałam, jednak sprytnie w C. zadzwoniłam od wykonawcy instalacji wodnej i zapytałam, jaką mam kupić. Poradził mi dobrze, tylko potem zapomniał dodać, że mam jeszcze jeden kran. Do dziś zachodzę w głowę, jak to się stało, że nie zainteresowało mnie przez cały ten czas, co kryją owe drzwiczki ;:306

Obrazek

Asiu (cyganka77)! U mnie tez założył, tylko zapomniał mi o tym powiedzieć ;:224 Podłączanie węża w garażu, jak stało tam auto, nie było super wygodne. Teraz się to zmieniło. Najśmieszniejsze jest to, że przy okazji ostatnich prac miałam upomnieć się o kran na zewnątrz ;:224

Obrazek

Aniu (akl62)! Nie dziwię się, że Cię kusi, bo polowałam na tę naradkę, a tu taka niespodzianka u Kapiasa :heja W Łodygowicach byłam ostatnio po kalinę dla Danusi (mm-complex). Jakoś bardziej mi tam po drodze, choć na takiej pogodzie zwyczajnie mi się nie chce. Co do garażu.. Przynajmniej jedną część domu mam posprzątaną :;230
Zobacz, jak pięknie mi kwitnie prezent od Ciebie

Obrazek

Kasiu (robaczek_Poznan)! Szachownica i mnie się podoba. Zestawienie kolorystyczne dla kwiatów dość rzadkie, ale bardzo klasyczne. I ten dzwonkowaty kształt ;:173 Bardzo mi się podoba. Marzy mi się jeszcze kostkowana, ale jakoś mi się nie udaje. Cebulki sadziłam 2 razy :evil: Z różami mam nadzieję będzie ok. U mnie przymrozki bywają porządne i dotychczas różom nawet minus 7 dwa lata temu nie zaszkodziło. Mam nadzieję, że i w tym to się także sprawdzi.
A teraz mały ogrodniczy żart. Oto największy pączek wśród róż ;:306

Obrazek

Dorotko (dorcia7)! Pogoda ostatnio nas rozpieszczał, więc taki dzień jak dziś wydaje się wyjątkowo ponury. Oby się to zmieniło d świat. Dziękuję za miłe słowa ;:196

Obrazek

Jolu (jode22)! I pozwolili Ci? Bo u nas w szuflandii robili problemy nawet przy zmianie starych kaloryferów na nowoczesne ;:223 To faktycznie wygoda.

Obrazek

Dorotko (DTJ_1)! Okami też mnie ubawił, jak zameldował się w poidełku. Ale się cieszę, bo nie będę się martwiła w czasie upałów, że chce mu się pić. Zakupy ;:173 Nie umiałam się oprzeć.

Obrazek

Marzenko (Sosenki4)! A u mnie w B. na 100% takich narcyzów nie było, bo na pewno bym kupiła. Ale wici rozesłane. W końcu na nie trafię. Dziś po powrocie z pracy byłam na lustracji ogrodu i jedna kępa kocimiętki dokładnie zmaltretowana przez koty :;230 A dopiero co mówiłam, że jakoś jej nie ruszają... Unikam przesadzania, bo rośliny niestety to odchorowują. I nie lubię tego okresu, jak są takie mizerne. Ale jak trzeba...

Obrazek

Zuziu (zuzanna2418)! Już ja dobrze pamiętam, kto mnie podstępem zwabił do "Magdy" :;230 Ale dzięki Tobie mam: naparstnice trwałą Virtuoso Red Digitalis Purpurea, naparstnice trwałą Virtuoso White Digitalis Purpurea, ciemiernika wschodniego New Hybrids Helleborus Orient, dzwonka kropkowanego Hot Lips Campanula Punctata, dzwonka kremowego Campanula Lactiflora, dzwonka kropkowanego białego Campanula Punctata, bodziszka korzeniastego Ingwersens Geranium Macrorrhium, ostróżkę Astolat Delphinium Pacifik i lawendę wąskolistną Ellegance Pink Lavandula Angustifolia. I na pewno jeszcze skorzystam z ich oferty. Sposób pakowania i wielkość sadzonek były bardzo zadowalające.

Obrazek

Jadziu (e-babcia)! U nas pogoda zmienia się jak w kalejdoskopie. Zobaczymy co z tego wniknie, Oby znowu zrobiło się ładnie, choć na święta!

Obrazek

Sabinko (nifredil)! U mnie na szczęście ze ślimakami nie ma problemu, choć był taki rok, że co coś urosło, to one to zżarły ;:224 Teraz jeśli są to te skorupkowe i w niewielkich ilościach. Wokół wszyscy grzecznie koszą, a to pomaga... Miło mi, że moje zdjęcia Ci się podobają ;:173

Obrazek

Kasiu (Kubasia)! Nie ma jak swojska paprotka od siostry ;:215 Ale zamiast słów, wolałabym ja zobaczyć na zdjęciach ;:224

Obrazek

Grażynko (kogra)! Do zimniaków to ja jeszcze nie dojrzałam, ale kto wie... Pogoda postanowiła nam przypomnieć, że bądź co bądź mamy dopiero kwiecień. Oby nie przesadzała i poszła sobie najlepiej przed weekendem ;:224

Obrazek
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko - cóż to za cudne kwiaty pod zdaniem dla mnie,te pomarańczowe :D
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu (e-babcia)! Toż to prymulka :D Niedawno kupiłam za 3zł. Podobno zimuje, ale to się okaże. Skoro Ci się podoba, to i jaskier powinien :D

Obrazek

To moja świąteczna już ozdoba na stół

Obrazek
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczny aniu - mój kolor ;:oj zachwycający ;:180
W ten deszczowy dzień ,to balsam dla mego nastroju ;:196
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiedziałam Jadziu, że Ci się spodoba :D To jeszcze inne ujęcie :lol:

Obrazek
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko - traktujesz mnie po królewsku ;:180
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44

Post »

Ania, fajne, jak zawsze portrety roślin, piękne ;:oj
Pozdrawiam, Iwona.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”