Miejsce na ziemi - Ave /2013-2014/cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Miejsce na ziemi - Ave /2013/cz.7

Post »

Ewuniu dziękujemy za przytoczenie cennych porad, bo faktycznie nocne przymrozki tu i ówdzie nam się przydarzają, więc trzeba chronić roślinki przed uszkodzeniem. Co do nawożenia to u mnie i tak juz za późno, bo jakiś czas temu nawiozłam cały ogród Azofoską, ale gdzieś przeczytałam, że właśnie trzeba jak najwcześniej. Co źródło to inna rada, jak się w tym połapać. :|
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ewciu-E@k66 - szkoda, ze Skrzat się zbuntował - oglądałam sobie te odcinki... ja niestety słabo znam angielski, więc teraz też nie pooglądam.

Wandziu -chyba najlepiej jak będziemy ufać swojej intuicji... trochę już w tych naszych ogródkach działamy i znamy je, więc krzywdy chyba nie zrobimy. Nawożenie jeszcze przede mną, ale w tym roku będę eksperymentować z nawozami takimi jak do warzyw... zamiast azofoski.

Wczoraj posadziłam wszystkie lilie... i przyjechały pęcherznice odmianowe... ale sadzić je będę jak to zimnisko nocne przejdzie.
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ciekawe rady! Zwłaszcza biorąc pod uwagę to, co ostatnio powiedział mi sąsiad, mieszkający w domu od grudnia.. Nad ranem temp w mieście np. -16, a u nas na skraju pól i lasu termometr pokazywał -26 ;:202 Fajna różnica.. muszę wbić na blache powyżej przedstawioną wiedzę.. ;:14
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rady bardzo dobre. Muszę sobie zapisać .Szkoda ciemierników, zapewne smutnie wyglądały :(
Awatar użytkownika
ewka17
200p
200p
Od: 1 gru 2009, o 20:53

Post »

:wit Ewunia sporo posadziłaś lili ;:138 Jakie kupiłaś z tych wielgaśnych ,bo mnie pokusiło
    Ciemierniki posmutniały od mrozu się wtuliły żeby był im cieplutko. ;:196
    Awatar użytkownika
    imwsz
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold
    Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

"Zazdraszczam" zdrówka bo obecnie to chyba taką ilość lili sadziłabym pełzająco :;230
    Awatar użytkownika
    RomciaW
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold
    Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Ja też czekam za liliami i nie pojechałam jeszcze na działkę :wink: Może przejdą przymrozki i będą
    lepsze warunki do wysadzania roślin ;:138 Pierwsze wyjście i rozpoczęcie sezonu macie za sobą ,jakie to miłe ;:138 ;:138 Ciekawe porady ,warto sobie przypomnieć ;:138 ;:138
    perdii
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold
    Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

:wit Co u Ciebie tak cicho?
    x-ag-a
    ---
    Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Ewciu, przeczytałam z zainteresowaniem podane przez Ciebie rady - dzięki! Przydatne bardzo informacje.

Co u Ciebie słychać? Na dziś zapowiadają 20 stopni :)
    Awatar użytkownika
    Ave
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem, jestem :wit tylko tak jakoś pochłonęły mnie sprawy urzędowe. Jak przyjeżdżam do miejskiego domu, to tyle spraw jest do załatwienia, że mam czas tylko na czytanie, co u Was słychać, bo na pisanie już niekoniecznie ;:7
    Lecę dzisiaj na działkę podsypać dalej roślinki, bo ponoć ma po południu popadać, a nawet pogrzmieć...

Ciemierniki po tych przymrozkach bardzo ładnie się zregenerowały i wyglądają tak, jakby nic im nie było :)

Posadziłam jeszcze w weekend pęcherznice... bo paczka przyszła... ;:333
    ANNYS GOLD
    LADY IN RED Tuilad PBR
    ANGEL GOLD Minange' PBR
    CHAMELEON
    RED BARON
    Na razie to maluchy, ale z potencjałem.

No i czeka mnie przesadzanie, przesadzanie, przesadzanie... bo miejscówka nie ta.... bo krzaczysko za duże rośnie... bo za żarłoczne.... bo za duży wodopijca... bo... tych bo-bów :;230 jest tyle, że to przesadzanie chyba się nigdy nie skończy ;:306

Czy te pogłoski o nadchodzącym ochłodzeniu są prawdziwe ? Oby nieeeee...
    Awatar użytkownika
    imwsz
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold
    Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Ewcia żadnego ochłodzenia proszę mi tu nie wzywać bo wczoraj dzieliłam sobie jeżówki i maluchy szły do gleby a nie doniczek :wink:
    anka_
    ZBANOWANY
    Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Ave pisze: bo za żarłoczne.... bo za duży wodopijca... bo... tych bo-bów :;230 jest tyle, że to przesadzanie chyba się nigdy nie skończy ;:306
    Ewo ja właśnie w sprawie tych bo-bów :lol: Masz piękne nasadzenia wzdłuż żywopłotu z tui- czy nie jest on zbyt żarłoczny? Bo chciałam posadzić tuje jako osłonę przed wiatrem, wzrokiem co niektórych sąsiadów, ale mają też być tłem dla innych krzewów- w tym hortensji. (widziałam że u ciebie rosną one przy tujach i pięknie wyglądają :? )
    A zakupy cudowne. ;:oj Nawet nie wiedziałam, że jest tyle odmian pęcherznicy, aż musiałam pogooglować. :roll:
    Awatar użytkownika
    RomciaW
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold
    Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

O matko już się boję tego przesadzania ;:223 Ale to pewnie nieuniknione ...........jak teraz pojechaliśmy tyle roślin ,nie było za wiele czasu na myślenie gdzie sadzić ;:224 Nie wiedziałam że jest tyle pęcherznic ,ja mam dwa rodzaje czerwoną -Diabolo i zieloną ......nie znam nazwy :roll:
    Awatar użytkownika
    AniaDS
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold
    Od: 23 sie 2008, o 00:13
    Kontakt:

Post »

Ja już na szczęście przesadzanie mam za sobą, sporo tego było w tym roku :lol:
    Awatar użytkownika
    Ave
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej Dziewczęta miłe :wit

Ilonko-Imwasz - no, mnie się te zimne noce też nie podobają... ja co prawda dzielone roślinki powsadzałam w donice, ale to chowanie ich do garażu "i nazad" mojemu kręgosłupowi się nie przysłuży.

Aniu-Anka_ - chociaz opinie o bliskości żywopłotu tujowego są różne to ja z uporem maniaka będę mówiła, że bliskie sąsiedztwo żywotników to niedobre sąsiedztwo. Sadzić blisko można, pod warunkiem wkopania bariery przeciw tujowym korzeniom - co najmniej 0,4-0,5 m głębokości.
    Moje hortensje niestety męczą się przy tujach, które zabierają im i wodę i jedzonko. Spod tego żywopłotu wykopałam już róże i powojniki, bo tujowe korzenie je dosłownie dusiły.

Na zdjęciu poniżej widać wykopanego powojnika (z lewej) i wyciągnięte z niego korzenie tui (z prawej) - tych tujowych korzeni było więcej niż miał swoich korzeni powojnik, więc jak mógł się rozwijać.

Obrazek

Tego nie widać od razu, dopiero jak się wbija szpadel w ziemię, a tam plątanina...
    Widziałam na Forum wypowiedzi, że sąsiedztwo tui nie przeszkadza, z mojego doświadczenia jednak nie mogę tych wypowiedzi poprzeć.
    Bardzo żałuję,że moje hortensje rosną tak blisko i widzę, że rosną gorzej niż te, bez takiego uciążliwego sąsiedztwa, pomimo, że dostarczam im więcej wody i papusiania... może uda mi się namówić Połówka do jeszcze jednaj akcji z wkopywaniem przegrody - takie działania zrobiłam na 1/4 żywopłotu jak wykopywałam właśnie powojniki i róże i tam posadzone rośliny dają radę :)

Romcia, AniaDs - wiosna sprzyjająca, to i realizacja chciejstw powoduje, że kopiemy, kopiemy :;230

Moja lista z tym "co muszę mieć" została zredukowana o wiśnię osobliwą Umbraculifera i jodłę koreańską :tan
    Kupiłam je w fajnej szkółce, gdzie ceny nie zabijają na wejściu, mankamentem jest jednak to, że trzeba "łapać" pracownika albo właściciela szkółki, bo "cen niet" i z przywieszkami z nazwami krucho... ale oferta fajna.
    Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”