Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1
- Piotrek_85
- 50p
- Od: 24 sty 2014, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Re: Bananowiec
Tak jak napisał piotrek . Najczesciej spotykana odmiana w sklepach .
Maniak roślin egzotycznych 

- Amorphophallus
- 100p
- Od: 23 wrz 2010, o 17:01
Witam.
Jak co zimę bylem mało aktywny ale tu mi się jeszcze nałożyło robienie badań, pisanie pracy inżynierskiej i jej obrona (sama obrona poszła bardzo gładko). Co do roślin duże jak zawsze poradziły sobie dobrze małe jednak miały problem z 'ciepłą' zimą gdyż w moich ciemnych pomieszczeniach było stosunkowo za ciepło i próbowały rosnąć i część padła ;( ale to się zdarza takie hobby. 3 sztuki Amorphophallus-ów zakwitły z czego jeden ma kwiat tak koło 1,5m. Firma in-vitro z której zamawiałem sadzonki troszkę wynikło niedomówienie ale już jest wszystko w porządku i wiem że za jakieś dwa tygodnie powinny do mnie dojść.
Jak co zimę bylem mało aktywny ale tu mi się jeszcze nałożyło robienie badań, pisanie pracy inżynierskiej i jej obrona (sama obrona poszła bardzo gładko). Co do roślin duże jak zawsze poradziły sobie dobrze małe jednak miały problem z 'ciepłą' zimą gdyż w moich ciemnych pomieszczeniach było stosunkowo za ciepło i próbowały rosnąć i część padła ;( ale to się zdarza takie hobby. 3 sztuki Amorphophallus-ów zakwitły z czego jeden ma kwiat tak koło 1,5m. Firma in-vitro z której zamawiałem sadzonki troszkę wynikło niedomówienie ale już jest wszystko w porządku i wiem że za jakieś dwa tygodnie powinny do mnie dojść.
Na etykiecie stoi: Dwarf Banana i wyczytałem też, że jest z południowych Chin.Piotrek_85 pisze:Musa acuminata i pewnie jeszcze w odmianie 'Dwarf Cavendish'
Mam jeszcze takie pytanie - czy normalne jest, że żółkną mi liście. Zaczyna się zawsze od najstarszego i tak po kolei usychają, a w między czasie wyrastają nowe.
Czy to jest związane po prostu z rozwojem rośliny i tym, że stare liście muszą ustąpić nowym, czy coś mojemu banankowi nie pasuje?
W tych cyklach ma jednocześnie od 5 do 7 liści zielonych i jeden (czasami dwa) usychający. Czy mam obrywać/odcinać te żółknące liście, czy zostawiać aż same zwiędną??
-
- 200p
- Od: 6 lut 2013, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z reguły to normalne, że najstarsze liście umierają. Czasem jednak takie objawy są, przy inwazji przędziorka (trzeba spojrzeć pod spód liścia, czy nie ma takich pajączków). Ja osobiście obcinam, ale możesz je pozostawiać to już kwestia własnego uznania : )
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Ja swoim bananowcom obcinam liście jak już zaschną. Najczęstszą przyczyna żółknięcia jest niedobór światła, którego niestety w naszej strefie klimatycznej nie da się uniknąć. Na razie bananowce dopiero odżywają po zimie, latem liście powinny mniej usychać.
Moje roślinki
Karolina
Karolina
Witam, mój banan ma już 3 odrosty wielkości kolo 20-30cm niestety zaczyna się robić im ciasno i stąd moje pytanie czy można je już bezpiecznie oddzielić. Roślina pierwotna uschła i została ucięta przy ziemi i nic z niej już nie wyrosło. Jak tak to jak do przesadzania i rozdzielania się zabrać i jak je ukorzenić w nowych doniczkach. Pozdrawiam
- kaczmar005
- 200p
- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja bym poczekał do ok 50 cm
- Gethar
- 200p
- Od: 10 lis 2012, o 19:48
A jaką masz odmianę? Wszystko zależy od gatunku, dodaj zdjęcie swoich sadzonek ;)
Acuminata dwarf cavendish

- Gethar
- 200p
Nie ma na co czekać, rozdzielaj, na pewno wszystkie mają już swoje korzenie. Ważne, żeby każda rozdzielona sadzonka miała swoje korzenie choćby jeden, więc rób to ostrożnie 

Tylko wydaje mi się że one są połączone z ta bulwa od matki ? Wtedy odłamać od tego głównego korzenia ? I jakieś zalecenia przy tej operacji ? nie chcę tej świętej trójcy stracić, wystarczająco ciężko było się pożegnać po matce zjedzonej przez przędziorki...
- Gethar
- 200p
Jest wiele sposobów na rozdzielanie bananowców, możesz po prostu je oderwać, ale ja polecam odciąć ostrym nożem tak aby każda nowa sadzonka miała swoje białe(świeże) korzenie, ranę możesz posypać węglem drzewnym, aby zapobiec późniejszemu rozwojowi grzyba, ale z doświadczenia wiem, że nie jest to konieczny zabieg. Nie bój się, z tego co widzę sadzonki są daleko od siebie więc nie powinno być problemu z ich rozdzieleniem
Powodzenia

Powodzenia

- kaczmar005
- 200p
- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dokładnie szybki ruch ostrym nożem/łopatką i po sprawie 

Mój bananowiec liście znów zaczął wypuszczać. Mam go długo, ale z kwitnienia chyba nic nie będzie;-/ pewnie potrzebuje do tego odpowiednich warunków i temperatury. Ale te twoje okazy piękne. 

Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;