"Kaktusowe Rozmówki..." cz.2

Zablokowany
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: "Kaktusowe Rozmówki..." cz.2

Post »

Był ktoś w zesłym roku na otwarciu sezonu w Dvur Kralove ?
Można tam dostać coś ciekawego, jest z czego wybierać ?
Awatar użytkownika
ROBERTOBORO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2008, o 21:39
Kontakt:

Post »

Ja byłem .
A na drugie pytanie nie wiem co Ci napisać bo "coś ciekawego " dla różnych osób może oznaczać co innego. Jest to taki mini Chrudim
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Nie będę ukrywał, że chodzi mi jedynie o gymnole :)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Gymnaki są zawsze i wszędzie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak myślicie,czy można już wstawić astraki do inspektu :?: czy jeszcze za wcześnie ;:131
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Moim zdaniem jeszcze za wcześnie, ale już od czwartku - piątku temperatury powinny się unormować na tyle, by w inspekcie nic im nie groziło (tym bardziej, jeśli są na sucho). Ja swoje też planuję wystawić do tych moich foliaczków właśnie w piątek lub sobotę, jeszcze na sucho i z cieniowaniem. Ale to oczywiście moje zdanie ;:7
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy można pryskać kaktusy z nawozem,np.jeszcze teraz,i czy ktoś to stosował i miał lepsze kwitnienia :?:
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Czy są efekty to nie wiem, ale zawsze jak pryskam pomidorki w tunelu jakimś nawozem który ma w składzie sporą ilość : wapnowitu, cynku lub boru to i kaktusy też przy okazji spryskuję i żadnych skutków ubocznych nie zauważyłem :wink:
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
Bogsaf
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 13:40
Kontakt:

Post »

Witajcie, mam ochotę zamówić trochę nasion z "SuccSeed" i mam pytanko o koszt wysyłki, bo nie wiem czy się to opłaca. Może już zamawialiście i mniej więcej wiecie ile to kosztuje?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Koszt przesyłki jest podany na stronie SuccSeedu. Czy się to komuś opłaca czy też nie to decyzja każdego maniaka kaktusów z osobna.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Znalazłem osobliwą metodę sporządzania podłoża do kaktusów gdy posiadamy sporą kolekcję :wink: Wystarczy zainwestować w małą betoniarkę :lol:
LINK
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57

Post »

To jest podane dla osób które mają więcej kaktusów a dzięki temu mają od razu wymieszane ekstra podłożę i w większej ilości.
Pozdrawiam Anna
justwa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 lip 2014, o 17:51

Re: "Mowa" chwastów.

Post »

Mam problem. Wyjechałam na wakacje na dwa tygodnie, dałam teściowej klucze żeby chodziła mi podlewać kwiaty. Gdy wróciłam okazało się że nie ma mojej kolekcji - 11 różnych kaktusów. Jestem w szoku jak mogła coś takiego zrobić. Powiedziała, że to są brzydkie kwiaty a nawet tego kwiatem nie można nazwać. Jest mi bardzo przykro bo uwielbiam kaktusy, od bardzo dawna hodowałam a tu pyk i wszystko wywalone... Co byście na moim miejscu zrobili? Nie chcę Jej widzieć póki co bo mnie krew zalewa. Jak można tak się rządzić w czyimś mieszkaniu?
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Re: "Mowa" chwastów.

Post »

No cóż, co się stało to się nie odstanie. Szkoda kolekcji. Może przelała i nie chciała abyś je widziała w takim stanie i powiedziała jak powiedziała. Teraz wiesz, że nie możesz jej powierzyć kwiatów.Nie ma co wojować -obróć to w żart i na każdą imprezę niech podaruje kaktusik. Nie każdy ma rękę do kwiatków. Ja kiedyś miałam podobną sytuację gdy wyjechałam za granicę i ,,utopili" mi cenne rośliny pomimo instrukcji jaką zapisałam. Tłumaczyli się , że przez te chwasty na oknie nie szło okien umyć :;230 po czasie dowiedziałam się, że z ,,miłości" do mnie tak starali się je utrzymać przy życiu ale im nie wyszło ;:306
W rodzinie też ktoś dostał klucze do mieszkania aby podlewać kwiatki no i niestety utopione zostały phalaenopsisy :roll: na szczęście sąsiadka była wyrozumiała.
sancho100
100p
100p
Od: 21 lut 2012, o 06:53

Post »

Witam.
Nie wiem czy w dobrym dziale pytam ale spróbuję. Moje pytanie dotyczy folii jaką pokrywa się inspekty czy też tunele. Mianowicie czy kolor folii (widziałem w ogrodniczym czarną seledynową, błękitną i przezroczystą) wpływa jakoś na ilość promieni słonecznych jaka przenika przez folię. Tzn czy stosując folię różnego koloru uzyskuje się efekt "cieniowania" tak jak np. stosując agrowłókninę.
Konkretnie chciałbym zastosować folię na pokrycie daszku platformy na której stoją kaktusy na balkonie. Obecnie daszek ten pokryty jest jedną warstwą agrowłókniny. Na wiosnę rozpocząłem cieniowanie od dwóch warstw, po 2 tygodniach zmniejszyłem do jednej a po miesiącu całkiem zdjąłem. Mimo takiego przyzwyczajania do słońca po kilku dniach kilkanaście roślin poparzyło się. Założyłem więc jedną warstwę z powrotem i tak jest do dzisiaj. Rośliny bardzo ładnie kwitną, przyrastają też nowe mocne ładnie wybarwione ciernie więc chyba mimo dalszego cieniowania wystarczająco dużo słońca dociera do roślin. I nic bym z tym nie robił ale jest jeden poważny mankament. Podczas mocniejszego zacinającego deszczu włóknina przecieka i mam nie planowane podlewanie. Dlatego chcę zmienić ją na folię,nie wiem tylko na jaką.
Prosiłbym forumowiczów o podzielenie się wiedzą i doświadczeniem w powyższej kwestii.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Paweł
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”