Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014

Post »

Ależ gości :shock: A te zdjęcia wspomnieniowe byle jakie takie...to pokaże Wam dzisiejsze, większość robiona w miejscach, gdzie dwa lata temu było ściernisko :wink:

tawułki na cienistej (mlecze zostawione celowo, taką mam zasadę, czego nie wyrwę przed kwitnieniem, to zostaje, aż przekwitnie :)

Obrazek

Epidemium, co miałam wyrwać w zeszłym tygodniu, bo wyglądało na zdechłe, przestraszyło się i kwitnie:

Obrazek

Inne cienioluby (przynajmniej u mnie lubią cień :) )
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Różanka główna, nadal prawie bez chwastów:

Obrazek

za to z nową kratką na zmartwychwstały klematis (udawał martwego po wsadzeniu zeszłym latem :D )

I podobna kratka na dziką różę wygrzebaną 2 lata temu z ogrodowego śmietnika jako 20-cm zdechlak:

Obrazek

A za kratką stanęły pergole na róże:

Obrazek

oraz huśtawka, której muszę zmienić kolorystykę, bo wyblakły oranż mi się z New Dawn i Excelsią nie skomponuje:

Obrazek

Z huśtawki będzie roztaczać się widok na relokowaną ławeczkę:

Obrazek

i stanowisko Boba Budowniczego:

Obrazek

A w szerszym planie na rabatę w kolorach słonecznych (albo i nie - na zdjęciu Sarulec właśnie przestawia znaczniki, wskutek czego znowu mi żółte aksamitki wylądują przy różowych floksach...):

Obrazek

Magiczną czereśnię, której cześć oddaje Flora - Flora przemieniona, bo wbiła sobie w mały kudłaty łepek, że z takim imieniem musi kochać ogród (nie bez udziału sączonej do ucha przez matkę stosownej indoktrynacji ;:306 )

Obrazek

Pierwsze skutki indoktrynacji właśnie wzeszły:
Obrazek

Wzeszły na zielniko-skalniaku, który miał być tymczasowy, ale wyszedł tak ładnie, że być może zostanie...

Obrazek

Co do róży, to Canary Bird, w Polsce kwitnie od połowy maja, niby wiosna miesiąc wcześniej więc moze teraz, ale większym zaskoczeniem dla mnie było to, ze wsadzałam ją jako ostatnią, bo była w donicy, raptem 2 tygodnie temu i wtedy nie widać było, że stoi już w blokach startowych do kwitnienia :shock: Pączków ma kilkanaście, więc pełny efekt powinien objawić się za parę dni :wink: Kolejne róże na razie kwitnąc nie zamierzają - te tegoroczne dopiero zaczynają listki puszczać, wyjątkowo traumatycznie zniosły przesadzanie :roll: Na szczęście bujnym listowiem okryły się zeszłoroczne (Lykkefund ścichapęk w tydzień po założeniu nowej kratki podjęła wyzwanie i już się na nią wspina) - przodują te od Kasi-Robaczek, magia różanej wróżki widać nadal im towarzyszy :wink:

Marysiu, nie na taki warzywnik to ja nie mam ani czasu ani weny. Opcja rzodkiewki między szafirkami i ogórków z drugiej strony różanej pergoli bardziej mi pasuje :) Aczkolwiek szczerze zazdroszczę posiadaczkom takich pięknych warzywników...no ale trzeba znać swoje ograniczenia :wink:

A reszta nowych kwitnień jutro :wink:
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jestem - poczytałam, pooglądałam... Wielkie zmiany poczyniliście w ogrodzie, jest pięknie! Super, że Flora dała się przekonać, może podłapie bakcyla. Bo w to, że z Sary będziesz miała pomocnicę, nie wątpię :)
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
szelma
100p
100p
Od: 5 lis 2013, o 15:44

Post »

Bardzo znacząca przemiana ogrodu dokonana Twoimi rękami. ;:oj Jest coraz piękniejszy.
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Pat,
czytam Cię od Twojego pierwszego wątku (dokładnie, od tego momentu, kiedy przyznałaś, że ośmiomiesięczny brzuszek nieco Cię stopuje w pracach ogrodowych, ale tylko nieco...) i nieustannie podziwiam, zachwycam się, zbieram szczękę z podłogi.
Imponujesz mi hartem, pogodą ducha, wytrwałością... Udowadniasz, że jak się chce to się da, i tyle... I że własny kawałek ziemi ma sens, nawet jeżeli czasem jest trudno :D
Twój ogród jest coraz piękniejszy, na zdjęciach otwierających tę część widać jak konsekwentnie realizujesz swoje marzenia.
Damska brygada świetna, mam tylko wrażenie, że Sara raczej będzie realizować swoją wersję ogrodu... ;:306 Ciekawe, na ile będzie spójna z Twoją?
Pozdrawiam ciepło, trzymam kciuki i kibicuję dalej...
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zmiany ogromne. Bardzo lubię takie retrospekcje.
Pozdrawiam , Joanna
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Witam. :wit Jestem z Tobą od początku.
Nie wyobrażam sobie aby było inaczej.
Mam nadzieję,że Twój chłop tego nie czyta. :;230
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Kozy pięknie się pasą. Z Flo będzie niezwykła, romantyczna dusza. A z Sarulka konkretna kobietka. Jak ciocia Ania :D
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06

Post »

Pati przegapiłam nowy wątek ;:196
u Ciebie sielsko ;:167 takie klimaty lubię w końcu też się na wieś przenoszę.. :wink:
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

Jak zwykle, zanim ja coś załapię, to już tłumy Twoich wielbicieli forumowych się przewalą przez nową część wątku :lol:
Pat, ja Ci tego dotąd nie mówiłam wprost, bo nieśmiała jestem :lol: ale skoro jest taki moment podsumowań, to trzeba.
Ty jesteś bardzo, bardzo uzdolnionym i aktywnym człowiekiem, podziwiam szczerze Twoje talenty ogrodnicze, rękodzielnicze, plastyczne, wychowawcze, towarzyskie... Muszę Ci powiedzieć, że wszystkim opowiadam, że przez forum ogrodnicze poznałam taką przesympatyczną super dziewczynę, co ma motorek w pupie (bez urazy, to komplement!) i wszystko jej wychodzi w życiu ;:304
Gratuluję Ci, Pat, ogrodu i wszystkiego ;:138
Bea
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03

Post »

Cudnie, przepięknie i u ciebie wszystko wcześniej. ;:138 Pozdrawiam serdecznie. Kasia
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Jak naoglądam się zdjęć u Ciebie, to zawsze obiecuję sobie, że tym razem już porobię zdjęcia "przed", a jak przychodzi co do czego, to zapominam ;:219 Normalnie SKS-y. Tyle, że i tak efektownych zmian jak w Twoim ogrodzie, to u mnie nie ma. ;:333
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Co Ty tu wypisujesz, że Sara znaczniki przestawia - przecież widać wyraźnie, że ona się uczy czytać, żeby móc czytać te opowieści, które napisze Flora, jak już się nauczy pisać ;:306
Awatar użytkownika
kesza
100p
100p
Od: 16 lip 2010, o 08:47

Post »

Witaj,
Nadal kibicuję z podziwem jak tworzysz sielski wiejsko-angielski ogródek z pomocą dwóch cudnych małych ogrodniczek.
Pięknie już u Was, zmiany już widoczne z daleka.
Powodzenia i dużo sił w dalszej miłej pracy w ogrodzie...
;:3
Pozdrawiam,
Edyta
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Strasznie mi miło, że tak tlumnie do mnie wpadacie ;:196

Bea, gdybymż ja jeszcze taka była, jak Ty piszesz :oops: Myślę, że to bardziej sztuka autokreacji niż rzeczywiste sukcesy :wink: Wiele rzeczy mi w życiu nie wychodzi, na część mam wpływ, na wiele nie, ale uczę się choć to bolesne, cieszyć tym co jest...co nie przeszkadza mi pieklić się o jakieś nic nieznaczące drobiazgi :twisted:

Jurku, małzonek czyta i jest świadom, że na forum nie same kobiety bywają... ;:306

Małgosiu, ja nie wiem, czy Sara się kiedykolwiek nauczy czytac...Sara jest bardzo bystra i sprytna, ale takim chłopskim sprytem, który niekoniecznie się przełoży na wielkość intelektualną. Sarulek na przykład w 5 minut po wejściu na rowerek załapał o co w tym biega, podczas gdy jej siostra uczy się bezskutecznie 4 rok...

Obrazek

sami widzicie, młodsza siedzi jakby się na rowerze urodziła, starsza siada jak pies na jeża... ;:306

Wyciągnięcie rowerka bardzo mi nabruździło w planach ogrodowych, bo trzeba było rowerzystkę wzrostu siedzącego psa siłą od sprzetu odrywać, zatem sprzet został komisyjnie zamknięty i bedzie wyciągany tylko od święta ;:224

Zanim rowerzystka przykleiła się do sprzetu udało i się jeszcze wczoraj co nieco udokumentować:

Żuraweczki gotowe do kwitnięcia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żurawki en masse w perzu:

Obrazek

Ta rabata zostanie poszerzona i odchwaszczona, jak skończą kwitnąć na niej te piękności:

Hiacynt nadal podwójny
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I akcent wsiowo-łąkowy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Patysiu - Sara to wsiowe dziecko, które przyszło na świat i zaczęło życie w spartańskich warunkach i ona sobie ze WSZYSTKIM poradzi, zobaczysz! A Flora to miejska pieszczoszka, jak się trochę zahartuje, to też da radę!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”