Dbaj o siebie i wracaj do zdrowia.
Wiocha, tu się narodziłam na nowo!
- szelma
- 100p

- Od: 5 lis 2013, o 15:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wiocha, tu się narodziłam na nowo!
Przeczytałam już wszystko. Jestem naprawdę pełna podziwu dla Waszej odwagi i wytrwałości.
Oby wszystkie zamierzenia i plany udawały się śpiewająco.
Ałło pięknie piszesz i przy niektórych opowieściach miałam łzy w oczach, czasem ze śmiechu a czasem ze wzruszenia.
No i oczywiście opisuj dalej życie na wsi.
pozdrawiam
Kasia
Kasia
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Dziękuje Kasiu za miłe słowa, cieszę się, że dobrze się czujesz w naszej Pipidówce
Tak na prawdę to na razie nie ma co za bardzo opisywać, ze względu na moje wymuszone nieuruchomienie.
Wczoraj stoczyłam bój z mączlikiem szklarniowym http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 4#p4593964
To świństwo rozprzestrzeniło się, prawie, na wszystkie sadzoneczki
ale myślę, że to moja wina, ponieważ jak wiecie, starałam się zrobić jak najwięcej przed pójściem do szpitala ... olałam sprawę i kilkanaście doniczek z zeszłego roku NIE UMYŁAM a tylko przetarłam ścierką ... myślę, że właśnie w nich mogły siedzieć zarodki tego szkodnika ... ech ... tak to jest, kiedy robi się coś na skróty.
Dzisiaj, pod czas porannego obejścia włości, zobaczyłam że szpinak pięknie wzeszedł
, w zeszłym roku siałam 5 RAZY! i nic, ale zeszły rok w ogóle, jak dla mnie, był bardzo trudny w uprawie ... cały czas zatapiało ogród.
Małgosiu twoja różyczka pięknie się przyjęła i przezimowała
teraz wypuszcza pączki! Muszę obmyślić plan strategiczno-psychologiczny na temat "Jak zbajerować eMa żeby W KOŃCU zrobił mi dwie pergolki pod róże" Bo, przecież: Aloczka, muszę zająć się robotami priorytetowymi ... a pergole ... zrobię ... kiedyś, jak będę miał wolną chwilę.
Tylko jak ja będę czekać na jego wolną chwilę to moje różyczki już położą się na ziemie! I co by tu wymyślić?? Walorów kobiecych, z wiadomych przyczyn, na razie użyć nie mogę, krzyk i łzy to też nie rozwiązanie ... zresztą dawno zaprzestałam praktykowania takich metod wychowawczych
Na razie spróbuję pochwalić jego umiejętności i generalnie pozachwycam się jego rękodziełami
o wynikach eksperymentu, oczywiście, powiadomię.
Miłej soboty
Tak na prawdę to na razie nie ma co za bardzo opisywać, ze względu na moje wymuszone nieuruchomienie.
Wczoraj stoczyłam bój z mączlikiem szklarniowym http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 4#p4593964
To świństwo rozprzestrzeniło się, prawie, na wszystkie sadzoneczki
Dzisiaj, pod czas porannego obejścia włości, zobaczyłam że szpinak pięknie wzeszedł
Małgosiu twoja różyczka pięknie się przyjęła i przezimowała
Tylko jak ja będę czekać na jego wolną chwilę to moje różyczki już położą się na ziemie! I co by tu wymyślić?? Walorów kobiecych, z wiadomych przyczyn, na razie użyć nie mogę, krzyk i łzy to też nie rozwiązanie ... zresztą dawno zaprzestałam praktykowania takich metod wychowawczych
Miłej soboty
- szelma
- 100p

Jak to "nie ma co opisywać"? Przecież właśnie opisałaś.
Chociażby spacery i oglądanie jak rośnie, jak się zwierzątka chowają. Jeże jeszcze przychodzą?
pozdrawiam
Kasia
Kasia
Ałła kózki sympatyczne i takie pocieszne.. 
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Pozdrawiam Daria
- EwkaEs

- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ałło-ja bym nadal konsekwentnie chwaliła to co już zrobił,na końcu dodając coś o pergolach,które muszą być wciągnięte na listę priorytetów.
-
dosia
- 1000p

- Od: 1 lut 2009, o 16:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
pod naszym niebem
- szelma
- 100p

O to, to. Podpisuję się obiema rękami.dosia pisze:Alu, kochana pisz - po prostu pisz tak dobrze się czyta. Dbaj o siebie dziewczynko,bo pusto jest bez Ciebie. Koniecznie zapisuj dla potomnych nasze rozmowy forumkowe. Masz dar do pisania. Kiedyś, kiedy już wszystko w gospodarstwie będzie uporządkowane i nie będzie pochłaniać tyle czasu i energii możesz wrócić do tych tekstów i napisać książkę, która doda siły innym do pokonywania trudności.
pozdrawiam
Kasia
Kasia
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Cieszę się, że wracasz do zdrowia
Ani się obejrzysz, a miesiąc minie
Tylko oszczędzaj się na razie, nie ma co ryzykować-ogród poczeka.
Ogromne wrażenie zrobiły na mnie zdjęcia ziemi przygotowanej do sadzenia i siewu. Grabkami równaliście?
Ogromne wrażenie zrobiły na mnie zdjęcia ziemi przygotowanej do sadzenia i siewu. Grabkami równaliście?
-
pajacykburatino
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 9 mar 2014, o 20:24
My kultywację łąki robiliśmy. Nie mam pojęcia, czy damy radę ręcznie wybrać wszystko na czas nim na nowo wrośnie. Marzą mi się własne ziemniaki 
Skromnie pochwalę się póki co wysiewem bobu i cebuli.

-- 14 kwi 2014, o 21:36 --
hmmm, coś mi wstawianie zdjęć nie idzie
Próbowałam zmienić i jest jeszcze gorzej. Proszę wybaczyć i podpowiedzieć, jak to zdjęcie obrócić???
Skromnie pochwalę się póki co wysiewem bobu i cebuli.

-- 14 kwi 2014, o 21:36 --
hmmm, coś mi wstawianie zdjęć nie idzie
Próbowałam zmienić i jest jeszcze gorzej. Proszę wybaczyć i podpowiedzieć, jak to zdjęcie obrócić???
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Ałła oczywiście pisz i zapisuj na dyskietce żeby nie umknęło o czym było...jesteś jedną z trzech osób na FO które powinny wydać książki każda była by inna... ja nie żartuję...Twoje zmagania w waszym gospodarstwie pokazują że można jak się chce...
ale teraz dbaj o siebie to jest najważniejsze...
...a kózki cudowne he, he takich małych w realu nigdy nie widziałam...
...a kózki cudowne he, he takich małych w realu nigdy nie widziałam...
- survivor26

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
to prawda, Alu - powinnaś napisać książkę ku pokrzepieniu serc wszystkim, którzy porywają się nie tylko na życie na wsi, ale na prowadzenie pełnowymiarowego gospodarstwa w skrajnie ekstremalnych warunkach
Jest tylko pewne ryzyko, ze wywiedziesz na manowce wszystkich niezdecydowanych, bo jak się Ciebie czyta, to się ma wrażenie, że wszystko jest możliwe i nawet obsadzenie hektarów pól ręcznie czy odbieranie kozich porodów to łatwizna 
- romaszka

- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Najpierw M. pojeździł ciągnikiem z przyczepionymi z tyłu zębami ... do tej pory nie mogę się nauczyć tych nazwewamaj66 pisze:. Grabkami równaliście?
U nas teraz zastój totalny w pracach rolniczych! Kiedyś u Pati zdaję się, omawiałyśmy już ten temat ... ale
ów temat, jest niewyczerpalny!!!
Mężczyzna nie potrafi robić dwie rzeczy na raz, wtedy jak kobieta nie wyobraża sobie robienie TYLKO jednej rzeczy.
Otóż mój M. teraz nie może nić robić, bo ... szuka samochodu!
Ja Ałła, kobieta z krwi i kości, widząc, że drugi dzień nic się nie ruszyło w robotach/pracach ( z listy priorytetowej
I to był mój błąd!! Zrozumiałam dopiero wtedy, jak zobaczyłam pełne niedowierzania, zdziwienia i wręcz oburzenia, oczy męża! I usłyszałam: Aaalooczkaa! Jak możesz? Przecież wiesz, że teraz nie mam czasu! Szuukaam sa-mo-cho-du!!
Cóż, wobec takich argumentów, musiałam ustąpić
Tak, że mogę Wam tylko pokazać moje bakłażany.

Pomidorki

A teraz zlecenie specjalne. Na prośbę forumek, relacją z pieczenia chleba.
Robimy rozczyn: pół kostki drożdży, ociupinka cukru, garść mąki i kilka łyżek serwatki. Konsystencja ciasta naleśnikowego. Czekamy aż zacznie puszczać bulki.

W międzyczasie szykujemy mąki, piszę mąki w liczbie mnogiej bo najsmaczniejszy chleb wychodzi, jak zmieszacie kilka mąk. Ja daje pszenną pełnoziarnistą, pszenną typ 650, żytnią pełnoziarnistą, orkiszową, czasami gryczaną. Razem musi być 2 kg. Dodajemy 2 łyżeczki soli (można wsypać garść siemia lnianego), wlewamy do dołka rozczyn.

Po czym stopniowo wlewamy około 2 l. serwatki, energicznie lecz z wyczuciem mieszając łyżką ( jeśli serwatki jest mniej, mieszamy ją z letnia wodą, najlepiej bez chloru) Musimy bardzo dokładnie wymieszać, tak żeby na dnie miski nie było suchej mąki lub nie roztartych grudek. Mieszać trzeba do tego czasu aż ciasto "zacznie mówić"
Konsystencja - trochę gęściejsza jak na racuchy drożdżowe.

Szykujemy formy. Jeśli ktoś ma teflonowe to tego robić nie musi ... chyba

Wykładamy/wylewamy ciasto do form, po czym mokrą ręką wygładzamy ciasto i dobrze zwilżamy, posypujemy dowolnym ziarnem i odstawiamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250*, od razu nastawiamy na 200*, pieczemy 1,5 godziny.
Smacznego!!

Taak, jak się na to patrzy, to wydaje się taakie łatwe
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
- szelma
- 100p

Piękne chlebki. Czy długo utrzymują świeżość? Jak robiłam tylko na drożdżach to szybko mi wysychał. Może dodatek serwatki powoduje że jest mniej suchy?
Teraz robię chleb żytnio-pszenny na zakwasie i na drożdżach z przepisu podanego na blogu Moje wypieki. Tam nazywa się mój chleb ulubiony i dla mojej rodziny też stał się ulubiony.
Dzięki za przepis, chętnie bym wypróbowała. Można?
Teraz robię chleb żytnio-pszenny na zakwasie i na drożdżach z przepisu podanego na blogu Moje wypieki. Tam nazywa się mój chleb ulubiony i dla mojej rodziny też stał się ulubiony.
Dzięki za przepis, chętnie bym wypróbowała. Można?
pozdrawiam
Kasia
Kasia
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Ogrom pracy
Moje pomidory są dużo mniejsze, a i ich ilość nieporównywalna
Moje pomidory są dużo mniejsze, a i ich ilość nieporównywalna