Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
Re: Marchew
Do głębokiego spulchniania można użyć ew. glebogryzarki. Jeśli masz rządki co 40 cm, to glebogryzarka o szerokości 30 cm powinna się zmieścić. Przyznaję, że nigdy tego nie robiłem, aczkolwiek się zastanawiam nad zakupem urządzenia i takim zastosowaniem.
Miałem ostatnio okazję przekonać się jak glebogryzarka ładnie rozbija, napowietrza i osusza ziemię. Może być bardzo pomocna po bardzo dużych opadach. A kopanie ręczne i glebogryzarka - też nie ma porównania. Glebogryzarkuje się kilka razy szybciej.
Miałem ostatnio okazję przekonać się jak glebogryzarka ładnie rozbija, napowietrza i osusza ziemię. Może być bardzo pomocna po bardzo dużych opadach. A kopanie ręczne i glebogryzarka - też nie ma porównania. Glebogryzarkuje się kilka razy szybciej.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
To koło marchwi się tak głęboko ziemię spulchnia??McMArchewka pisze:Hehe, wiedzieć wiemComcia pisze:Możesz spulchniać czym chcesz ( lepiej haczką albo pazurkami ), w końcu chyba wiesz jak marchew wygląda ?Ale pazurkami i haczką to raczej tylko wierzchnią warstwę gleby, tak na głębokość 10 cm to raczej tylko widły zostają.

Koło marchwi się tak głęboko ziemię spulchnia??
Spulchnianie służy m.in. napowietrzaniu gleby i też chciałbym się dowiedzieć jaka jest jego optymalna głębokość.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- BobejGS
- Kontakt:
Regułę znam
tylko te widły mnie zaintrygowały
Myślałem, że marchew powinna mieć głęboko przekopaną ziemię i później to tylko wierzchnią część ziemi się spulchnia, aby nie tworzyła się skała, a marchew to raczej powinna mieć ziemię zwięzłą w pewnym stopniu, aby rosła pionowo w dół 

- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ostatnio kupiłam głębosz, jak głosi napis na opakowaniu, to specjalistyczne narzędzie służące do spulchniania gleby na optymalną głębokość (czyli ok. 20 cm) przy uprawie marchwi i innych korzeniowych. 

Udanych plonów.
Magda
Magda
- BobejGS
- Kontakt:
Ale to chyba przedsiewnie tak?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja mam szpadel i będę kopał jak tylko pogoda i inne obowiązki pozwolą. W sobotę zmulczowałem żyto, które posiałem jesienią. Przy mojej ciężkiej ziemi to najlepszy sposób na uzyskanie pulchnej ziemi po marchewkę.
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piszę ze smartfona i stopka z wstawianiem zdjęć mi nie wchodzi, na maila mogę Ci zdj wysłać. Długi, pojedyńczy zakrzywiony pazur na długiej rączce. Po sezonie zdam relację czy coś daje.
Udanych plonów.
Magda
Magda
Pozdrawiam
Adam
Adam
- BobejGS
- Kontakt:
Aaa.. Tak to wygląda 

marchewka i pietruszka wschodzą mi pod agrowłókniną, a to są pietruszeczki, które same się wysiały w zeszłym roku i wzeszły na jesieni. Bałam się, czy przezimują, ale są dzielne

Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
A mi marchewka zanikła .Ładnie zaczęła wschodzić ,we wtorek było widać wyraźnie zaznaczone już rządki a jak pojechałam wczoraj to się ostała tylko w jednym miejscu
.Będę musiała teraz dosiewać a szkoda bo miałabym wcześniejszą