Kwiatowo-owocowy balkon Moni
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kwiatowo-owocowy balkon Moni
Moim zdaniem wywar z czosnku działa. Żeby nie zapchać spryskiwacza należy roztwór przecedzić, by był czysty, bez paproszków. Na mszyce stosowałam zaś roztwór z mleka i też muszę powiedzieć, że też działa. Natomiast stosuję tylko chemię - za dużo zabawy z tymi roztworami. Ponadto, po mleku zostają plamy, które oczywiście da się zmyć, ale znowu trzeba się bawić. No i opryski należy powtarzać co kilka dni.
Opryski z mleka pomogły
truskawki zostały w czwartek wystawione na balkon, omleczone dość porządnie
i dziś rano zauważyłam zalążki owoców
Mi tam plamy z mleka nie przeszkadzają
ważne co by robactwa się pozbyć
ale colę też zakupiłam na wszelki wypadek. Choć chyba na przyszłość jeśli znów pojawią się mszyce to spryskam środkiem chemicznym
Dostałam sadzonki pomidorów Hubal i Zł. Ożarowski

Wiciokrzewy również już na swoim miejscu

Troszkę słońca zaczęło dochodzić już na balkon

W Castoramie kupiłam komarzyce
(ledwo powstrzymałam żeby nie kupić nic nadprogramowo bo roślinki przepiękne)

I najważniejsza wiadomość dla mnie, mogę wiercić w elewacji

Mi tam plamy z mleka nie przeszkadzają

Dostałam sadzonki pomidorów Hubal i Zł. Ożarowski

Wiciokrzewy również już na swoim miejscu

Troszkę słońca zaczęło dochodzić już na balkon

W Castoramie kupiłam komarzyce

I najważniejsza wiadomość dla mnie, mogę wiercić w elewacji

- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fajne te komarzyce, w lato naprawdę ślicznie wyglądają takie rozrośnięte
A pomidorka Złoty ożarowski miałam w ubiegłym roku w tunelu, rośnie dość wysoki a owoce pyszne jak dla mnie. W tym roku też go mam w planach 

- Magdallena
- 1000p
A po ile komarzyca? Nabrałam na nią ochoty. Fajnie, że jesteś z tego samego miasta, co ja. Na Białołękę czasem jeżdżę do przyjaciółki (okolice Mehoffera) więc można rozważyć wymianę sadzonek 

Po 5 zł. sadzonki były w Castoramie przy Atrium TargówekMagdallena pisze:A po ile komarzyca? Nabrałam na nią ochoty. Fajnie, że jesteś z tego samego miasta, co ja. Na Białołękę czasem jeżdżę do przyjaciółki (okolice Mehoffera) więc można rozważyć wymianę sadzonek

Wymiana zdecydowanie fajny pomysł

- Beatriceee
- 200p
- Od: 28 cze 2013, o 01:10
- Kontakt:
Hehe miałaś nadzieję , ze pomidory nie dadzą rady ? ;)
Wyrzucisz co słabsze osobniki, tłumacząc sobie, że to selekcja naturalna.
Poza tym nie wiem czy Ci sie sprawdzą na balkonie, bo one kochają słońce.
Wyrzucisz co słabsze osobniki, tłumacząc sobie, że to selekcja naturalna.
Poza tym nie wiem czy Ci sie sprawdzą na balkonie, bo one kochają słońce.
Pozdrawiam Beata
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
Beatriceee nie sądziłam, że wszystkie maleństwa się przyjmą
mam teraz 17 sztuk krzaczków pomidorów
jak do tej pory przetrwały to już chyba nic im nie zaszkodzi
Będą rozdane, sporo chętnych się zrobiło wśród znajomych
a jakby moim słońca zabrakło to je będę doświetlać

Będą rozdane, sporo chętnych się zrobiło wśród znajomych

Jakie duże pomidory!
Trzymałaś je w jakiejś szklarni?
Moje dopiero zaczynają rosnąć...
Czytałam o mleku na mszyce, ale nie wierzyłam że to działa, dobrze wiedzieć. Ja spanikowałam i poleciałam do ogrodniczego po chemię, właśnie walczę.
Pięknie się wszystko rozrasta na Twoim balkonie, oby tak dalej!

Trzymałaś je w jakiejś szklarni?

Czytałam o mleku na mszyce, ale nie wierzyłam że to działa, dobrze wiedzieć. Ja spanikowałam i poleciałam do ogrodniczego po chemię, właśnie walczę.
Pięknie się wszystko rozrasta na Twoim balkonie, oby tak dalej!

trzy_koty pomidory stały na parapecie, gdzie w ogóle nie dochodzą promienie słoneczne, przy otwartym oknie, trącane przez kota (btw przez 3 dni leżały w torbie bez wody, światła)
stąd mój pesymizm, że w ogóle przetrwają
Mleko zdecydowanie działa, niestety musiałam wyciąć bodajże 3-4 pędy na których liście zrobiły się takie pomarszczone
a teraz mam owoce malutkie. Na wszelki wypadek kupiłam środek chemiczny na mszyce i przędziorki, bo następnym razem zdecyduje się na oprysk
Dopiero jak dodam kratkę, kwietnik i pozawieszam parę doniczek i trochę ogarnę to będzie już lepiej to wyglądać
A dziś dostałam od koleżanki z pracy sadzonkę aloesu

Mleko zdecydowanie działa, niestety musiałam wyciąć bodajże 3-4 pędy na których liście zrobiły się takie pomarszczone

Dopiero jak dodam kratkę, kwietnik i pozawieszam parę doniczek i trochę ogarnę to będzie już lepiej to wyglądać

A dziś dostałam od koleżanki z pracy sadzonkę aloesu

- szy---
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Witaj,
fajnie się robi u ciebie, też myślę nad posadzeniem borówek na balkonie, pomidory masz już większe ode mnie, gratulacje.
Zapraszam do siebie na balkon
fajnie się robi u ciebie, też myślę nad posadzeniem borówek na balkonie, pomidory masz już większe ode mnie, gratulacje.

Zapraszam do siebie na balkon
- Magdallena
- 1000p
Moniko, widzę, że posadziłaś mieczyki. Postaw je w słonecznym miejscu. Trzymam za nie kciuki. Ja robiłam chyba ze trzy podejścia ale wszystkie bezowocne - nie doczekałam się kwiatów. Myślę, że to dlatego iż miały za mało słońca na moim zachodnio-północnym balkonie.
Komarzycę widziałam na targu po 4zł, ale jeszcze się powstrzymałam. Dziś po pracy zajdę i bliżej się przyjrzę skarbom. Poluję na żagwina.
Komarzycę widziałam na targu po 4zł, ale jeszcze się powstrzymałam. Dziś po pracy zajdę i bliżej się przyjrzę skarbom. Poluję na żagwina.
szy--- ja borówki uwielbiam, stąd aż dwa krzaczki
sama jestem ciekawa czy będą owocować
Magdallena co do mieczyków to wypuściły mi kły gdy leżały w torebce, stąd więcej ich w doniczce niż planowałam. Dziękuję za podpowiedź co do miejsca, na razie stoją w miejscu gdzie jest najmniej słońca, przestawię je w inny kąt.
Mój żagwin jest maleńki ale trzyma się i powolutku rozrasta. Najbardziej zaskoczył mnie goździk, niesamowicie pachnie
nie spodziewałam się
U mnie w okolicy jest małe centrum ogrodnicze, dosłownie 2 przystanki ode mnie, otworzone na parkingu, omijam z daleka jak mogę bo jeszcze za dużo bym nakupiła

Magdallena co do mieczyków to wypuściły mi kły gdy leżały w torebce, stąd więcej ich w doniczce niż planowałam. Dziękuję za podpowiedź co do miejsca, na razie stoją w miejscu gdzie jest najmniej słońca, przestawię je w inny kąt.
Mój żagwin jest maleńki ale trzyma się i powolutku rozrasta. Najbardziej zaskoczył mnie goździk, niesamowicie pachnie

U mnie w okolicy jest małe centrum ogrodnicze, dosłownie 2 przystanki ode mnie, otworzone na parkingu, omijam z daleka jak mogę bo jeszcze za dużo bym nakupiła

-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Jak tu ładnie u Ciebie. Witam się i będę zaglądać.
welkam zapraszam
Wczoraj zakupiłam piękne doniczkowe konwalie
i kolejny goździk
Goździki w ogóle mnie urzekły, zapach, kolor
takie fajne roślinki, których przyznam szczerze nigdy jakoś specjalnie nie faworyzowałam.
Czeka mnie pracowity weekend z ogarnianiem balkonu
będzie instalacja kratki i układanie roślin.
Tak na marginesie czy ktoś może powiedzieć coś o skrętnikach takich wiszących do powieszenia na balkonie? Wczoraj w centrum ogrodniczym widziałam, malutkie kwiatuszki, śliczne liście, tylko nie wiem czy kupić

Wczoraj zakupiłam piękne doniczkowe konwalie

Goździki w ogóle mnie urzekły, zapach, kolor

Czeka mnie pracowity weekend z ogarnianiem balkonu

Tak na marginesie czy ktoś może powiedzieć coś o skrętnikach takich wiszących do powieszenia na balkonie? Wczoraj w centrum ogrodniczym widziałam, malutkie kwiatuszki, śliczne liście, tylko nie wiem czy kupić