Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.
Do ren333 Poczytaj troszeczkę, wszystkiego się dowiesz.
Nawet tego jakich temperatur wymaga ogórek, jeśli się nie mylę niedawno była o tym mowa.
Pozdrawiam - moderator.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
ren333, przede wszystkim, najważniejsze pytanie - czy szklarnię masz przy domu czy gdzieś dalej. Jeżeli przy domu, to sadzonki ogórków wstaw do szklarni i zabieraj do domu tylko jakby miało w nocy być blisko zera. Jeżeli masz możliwość dogrzania szklarni, albo dodatkowego okrycia ogórków to niedługo będziesz mogła je posadzić
.
Nasiona papryki, zwłaszcza kupne potrafią długo wschodzić - mnie blisko miesiąc. Więc nie wywalaj doniczki, owiń folią i trzymaj w cieple (nie muszą na tym etapie mieć światła)
.
Jak dałaś kurzak pod ogórki, to trochę potrwa zanim to przejedzą.
A sałatę posiej bezpośrednio do ziemi w szklarni. Gdzieś na skraju, gdzie to nie będzie przeszkadzało. Dłużej wschodzi, ale jest ładna krępa rozsada. Albo w pojemnik, i ledwo wykiełkuje trzymać go cały czas w szklarni
.
Gnojówka pokrzywowa na pewno do czegoś się przyda, więc możesz zbierać.

Nasiona papryki, zwłaszcza kupne potrafią długo wschodzić - mnie blisko miesiąc. Więc nie wywalaj doniczki, owiń folią i trzymaj w cieple (nie muszą na tym etapie mieć światła)

Jak dałaś kurzak pod ogórki, to trochę potrwa zanim to przejedzą.
A sałatę posiej bezpośrednio do ziemi w szklarni. Gdzieś na skraju, gdzie to nie będzie przeszkadzało. Dłużej wschodzi, ale jest ładna krępa rozsada. Albo w pojemnik, i ledwo wykiełkuje trzymać go cały czas w szklarni

Gnojówka pokrzywowa na pewno do czegoś się przyda, więc możesz zbierać.
Mam pytanie.. Nie wiem, czy już takie padło.. Ale zwiędły mi liście ogólnie piękne rosły przez długi czas, aż nagle wczoraj mi zwiędły te górne liście.. Jaka może być przyczyna?
-
- 100p
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Te zmiany na ogórkach już były gdy miałem je w domu, cztery liście i kwiaty były obrywane ,myślałem że brak im jakiś składników.
Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
Na pewno brak im składników, ale to dlatego ,że jest im zimno, wtedy nie pobierają składników, przesadz do dużej doniczki, wrzuć tam jakąś próchniczą ziemię, jak nie masz to taką w jakiej bedziesz sadzić, podlewaj ciepłą wodą, najlepiej by było zanosić do domu na noc ale jak nie możesz to przykrywaj ,skoro tyle wytrzymały to chyba przeżyją. Możesz taką doniczkę dać trochę wyżej , żeby miała grzanie nawet od dołu , i m więcej ciepła tym lepiej.
Paputowy dom
Te zrębki, jeśli są drobne, w niezbyt dużej ilości nie powinny zaszkodzić - powinny napowietrzyć trochę ziemię, a rozkładając się będą oddawały ziemi składniki odżywcze. Tylko całkowity rozkład trzeba liczyć w latach. Zdaje się, że zrębki lepiej dać na kompost - też z umiarem.
Te zrębki, jeśli są drobne, w niezbyt dużej ilości nie powinny zaszkodzić - powinny napowietrzyć trochę ziemię, a rozkładając się będą oddawały ziemi składniki odżywcze. Tylko całkowity rozkład trzeba liczyć w latach. Zdaje się, że zrębki lepiej dać na kompost - też z umiarem.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Jezeli chcialabym prowadzic ogorki pionowo to jak wysoko konstrukcje na nie robicie?Myślę żeby ponabijac kołki a miedzy nimi poprzeplatać sznurki . Te kołki chyba musza być masywne?
- joggy
- 100p
- Od: 20 kwie 2012, o 07:45
Tak tylko trzeba zwiększyć nawożenie azotem. Rozkładanie zrębek zabiera azot z gleby.
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Pierwszy raz kiełkuje ogórki na ręczniki papierowym, powiedzie mi czy sukcesywnie wsadzać do ziemi te już podkiełkowane ,czy czekać ,aż wszystkie wykiełkują? Czy rozsadę ogórków też się nawozu? Pozdrawiam
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Wsadzać do ziemi sukcesywnie, bo jak będziesz czekać na ostatni, to pierwsze wrosną w ten ręcznik. Rozsada ogórków rośnie bardzo szybko i nawozi się ją jeżeli jest w czystym torfie. Jeżeli w podłożu specjalnym do pikowania lub w ziemi uniwersalnej, to w nich jest dawka nawozu wystarczająca.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Może nie tyle masywne ale na pewno nie gładkie i sliskie. Solidne i mocno wbite powinny być te na końcach rzędu. Dawniej tak własnie prowadziłam ogórki, tyczki przeważnie z leszczyny, na sznurkach poziomych. W miarę wzrostu ogórków dokładałam sznurków poziomych. Maksymalnie do około 180 cm, tyle sięgnęłam , a jak przerosły no to sobie zwisały.Monika79 pisze:Jezeli chcialabym prowadzic ogorki pionowo to jak wysoko konstrukcje na nie robicie?Myślę żeby ponabijac kołki a miedzy nimi poprzeplatać sznurki . Te kołki chyba musza być masywne?
Pozdrawiam! Gienia.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Od kilku lat prowadzę ogórki na sznurkach w pionie.
Wbijam tyczki bambusowe 2,1 m dość gęsto, co 1 metr, rzadziej wbijane mają jednak tendencję do pochylania się. Jak miałam solidne paliki drewniane to wbijałam o wiele rzadziej.
Górą oplatam tyczki drutem powlekanym, do tego druta przywiązuję sznurki/włóczkę i puszczam luzem do ziemi.
Jak ogórki podrosną to początkowo pomagam im się zaplatać w sznurki, potem same wiedzą co robić.
Troszkę trzeba jednak do pewnego momentu pilnować by się wzajemnie nie "kłóciły" o sznurki.
Potem idą na żywioł.
Jeśli wysokość nie jest duża to przewieszają się, to żaden problem.
Przy tego rodzaju uprawie ogórków trzeba jednak pilnować by obrywać kwiaty i boczne pędy do wysokości około 0,5 metra, czasem więcej.
Puszczone na "źywioł" dadzą plon, ale mniejszy.
Wbijam tyczki bambusowe 2,1 m dość gęsto, co 1 metr, rzadziej wbijane mają jednak tendencję do pochylania się. Jak miałam solidne paliki drewniane to wbijałam o wiele rzadziej.
Górą oplatam tyczki drutem powlekanym, do tego druta przywiązuję sznurki/włóczkę i puszczam luzem do ziemi.
Jak ogórki podrosną to początkowo pomagam im się zaplatać w sznurki, potem same wiedzą co robić.

Troszkę trzeba jednak do pewnego momentu pilnować by się wzajemnie nie "kłóciły" o sznurki.
Potem idą na żywioł.
Jeśli wysokość nie jest duża to przewieszają się, to żaden problem.
Przy tego rodzaju uprawie ogórków trzeba jednak pilnować by obrywać kwiaty i boczne pędy do wysokości około 0,5 metra, czasem więcej.
Puszczone na "źywioł" dadzą plon, ale mniejszy.
-
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Dziękuje Wam kochane za podpowiedz.
Czy mozna ogórka sałatkowego obok mieszańca posadzić?
Czy mozna ogórka sałatkowego obok mieszańca posadzić?
Każdego ogórka można posadzić w sąsiedztwie innej odmiany pod warunkiem, że nie zbiera się nasion.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Dzień dobry 
Może jakieś zdjęcie takiej konstrukcji - dla rozbudzenia wyobraźni

Może jakieś zdjęcie takiej konstrukcji - dla rozbudzenia wyobraźni