Moja działka 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja działka 5

Post »

Lidziu, wyjaśniłaś mi zagadkę żółtego kwiatka kwitnącego teraz u mnie, to podbiał pospolity :D
Epimedia śliczne, muszę je zapamiętać :)
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lidziu -miód na ;:167 pw ;:19
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

No to szukam w ogrodzie miejsca na rojnikowisko, żeby zrobić na skalniaku miejsce na naradki :;230
Nie żartuję. Na targi do szkołu ogrodniczej zawsze przejeżdżał pan z bylinam. Mam nadzieję, że i teraz będzie będzie je miał.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lidziu, wszystko masz cudowne. ;:oj ;:oj ;:oj Nie będę mówić, czego nie mam, bo zaraz będziesz chciała wysłać mi pół ogródka. ;:168 ;:168
Naradka to bardzo wdzięczny kwiatuszek.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Piękne te Twoje maluchy! I większe też :lol: Tak, zapomniałem zabarać to, po co przyjechałem, a wywiozłem mnóstwo innych fajnych roślin ;:196
Naradka rojnikowa chyba mi padła.
Stokrotka z poprzedniej serii zdjęć to chyba 'Pomponette'.
Knieć zagościła nad moim pseudooczkiem i budzi duże zainteresowanie u pszczół :lol: Takiej rośliny chyba nie widziały, bo w okolicy nie widziałem knieci.
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Lidzi witaj
u nas chłodno i deszczowo, ale nie narzekam, bo Twoimi zdjęciami ociepliłaś moje otoczenie. Super
Lidziu, nie gniewaj się że u Ciebie napiszę do Tereni - Tereniu takiego fiołeczka w te niebieskie kropki to chyba mam, ale jeszcze nie kwitnie to do piatku nie znajdę. Wymienimy się ;:138
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

LIDZIU...to u mnie takiej wiosny to jeszcze niema......a wydaje się, że powinna być...bo ja w środeczku :;230 :;230
ale i takiej ilości roślin u mnie niema więc co ja chcę wypatrzyć ;:124

pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Ewuniu co dzień zakwita coś nowego. Teraz zrobiło się zimno, nawet bardzo zimno, bo widzę z okna że w górach spadł śnieg więc rośliny może trochę przystopują.

Marysiu Masko jest sporo tzw.chwastów które pięknie kwitną. U mnie rośnie na rabacie oprócz podbiału pospolitego również jeden egzemplarz mniszka lekarskiego i przepięknie kwitnie. W tym roku zdobyłam też mniszka pseudorosea, który będzie miał kwiaty w odcieniu różu.

Witaj Tereniu. Masz rację, roślinne maleństwa są prześliczne szczególnie wiosną. Kokorycze przygotuję Ci do doniczek. Marmurkowy fiołek w kropeczki to 'Freckles' i chyba uda się go podzielić. Z fioletowym żyłkowaniem też mam i to jest 'Priceana', a biały dający obfity samosiew to 'Albiflora'. Mój urdzik karpacki dopiero wychodzi, podejrzewam że rośnie w zbyt suchym miejscu i chyba czeka go przeprowadzka.

Grażynko pełny omieg zagościł u mnie niedawno, dostałam go w ramach wymiany od Ali, natomiast pojedynczy rośnie już od lat. Szachownice kostkowane bordowe rosną u mnie dobrze, zajęły już znaczne poletko, bo same się wysiewają, natomiast biała nie rozsiewa się i rośnie w zwartej kępce. Próbowałam nawet wysiewać nasiona i dopiero po dwóch latach wyszły pierwsze igiełki. Ciekawe po ilu latach zakwitną.

Irminko epimedia mają bardzo delikatne kwiatuszki i bardzo ładnie prezentowałyby się na Twoich rabatach.

Aniu akl62 czy pisząc o targach masz na myśli Międzynarodowe Targi Ogrodnicze, które rozpoczynają się 25 kwietnia?

Marysiu delospermo nie wyślę Ci połowy ogródka, ale chciałabym chociaż to, co obiecałam w zeszłym roku, a wysyłka nie doszła do skutku, bo planowałaś zmianę miejsca zamieszkania. Naradka rojnikowa jest jeszcze słabo rozrośnięta, ale odroślową już można podzielić.

Jacku dziękuję w imieniu roślinek i cieszę się, że knieć spodobała się Twoim pszczołom. To roślina, która dobrze się rozrasta i wysiewa, a więc niedługo może zasiedlić Twoją okolicę.
Nazwę stokrotki już uzupełniłam.
Moja naradka rojnikowa na razie ładnie rośnie, a więc przy okazji następnego spotkania będziesz mógł uszczknąć kawałek i odebrać zapomniane rośliny.

Uleńko u mnie też bardzo się ochłodziło i spadło sporo deszczu. Na działce woda już zbiera się w najniżej położonych miejscach. Mam nadzieję, że szybko wsiąknie i ziemia obeschnie. Dzisiaj zapraszam na następną porcję zdjęć.

Krysiu witaj. Do nas wyjątkowo wcześnie w tym roku przyszła wiosna. Teraz jednak znacznie się ochłodziło, oby tylko nie zaczęły się nocne przymrozki, bo szkoda będzie roślin.
Trochę już u Ciebie pospacerowałam i zauważyłam, że pięknych roślinek masz bardzo dużo.

Na początek aktualnie kwitnące sasanki.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Serduszki okazałe zaczynają kwitnienie.
Obrazek Obrazek

Niektóre z szafirków
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

I trochę różności:
lilie
Obrazek Obrazek
tawuła
Obrazek Obrazek

płomyki szydlaste
Obrazek Obrazek

płomyk śnieżny
Obrazek Obrazek

kocimiętka faassena
Obrazek

storczyk plamisty
Obrazek

berberys 'Mystery Fire'
Obrazek Obrazek

jagoda kamczacka
Obrazek Obrazek

borówka amerykańska
Obrazek Obrazek

houstonia błękitna
Obrazek

lepiężnik japoński 'Variegata'
Obrazek

nawrot - Lithodora diffusa
Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Piękna kolekcja sasanek i szafirków :D
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Lidziu powtórzę za Anią piękne kolekcje :heja nawrot ma cudny kolor a lilie w tym roku szaleją ;:oj
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu wspaniałe roślinki ....już nie wiem co chwalić,więc chwalę wszystkie :D
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

LIDZIU....mam tych roślinek trochę, jak by nie było działka już ze mną jest sporo czasu z każdy rokiem coś przybywa ale ubywa także.........patrzę i widzę u Ciebie storczyka ogrodowego....był u mnie i go niema.....tak samo z ułudką...byłam na działce i nie widziałam.....muszę koniecznie zrobić inwenturę roślin......
...u Ciebie pięknie już kwitną te wczesne byliny i cebulowe......

:wit :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Storczyk pięknie się prezentuje w stadium pąka ;:180 Przy okazji przypomniałem sobie, jak nazywa się mój storczyk (u Ciebie nazwa wyleciała mi z głowy) - kruszczyk szerokolistny.
Ta sasanka o wąskich płatkach to chyba inny rodzaj?
Piękne szafirki!
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Ale piękne szafirki.
Nie, ja myślę o targach w bielskiej szkole ogrodniczej. Zazwyczaj są pod koniec kwietnia. Lubię tam chodzić.
Muszę tam poszukać piaskowca górskiego. ;:333
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Lidziu po wizycie w Twoim ogródku mam zawrót głowy. Żurawki wróciły do skrzynki i będą czekały na sposobny kontakt z Tobą. ;:65 ;:108
Cieszynianka ma już drugi listek i jestem z niej bardzo dumna, jednak mnie nie zawiodła . Natomiast rannik daje popis liściowy i mam nadzieje że na przyszłą wiosnę będę posiadaczką kwiatów . ;:167 ;:167
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”