Storczyki i ja, czyli moje upadki ! I wzloty ?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

Właśnie nie wszystkie, tak samo jak nie wszystkie mają te pomarańczowe ubarwienie

na bocznych płatkach. Ale czy jest to jego własna wada, inwencja twórcza czy plan

genetyczny - mi to nie przeszkadza, podoba mi się taki jaki jest ;)
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Dziewczyny - jeden z nowo nabytych storczyków ma już naprawdę spore keiki z korzenia - czy

mogę je rozdzielić czy lepiej zostawić ? Maluch ma ok. 18 cm wysokości i dorodne korzenie - już

kwitł nawet :roll: A może zostawić szczęśliwą rodzinkę razem ?
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Najlepiej Agnieszko wstaw zdjęcia ;) Wtedy łatwiej i szybciej fachowcy ocenią stan Twoich roślinek.
A co u Twoich podopiecznych? Czy dotarły już do Ciebie roślinki, które zamówiłaś? Jeśli tak, to dlaczego jeszcze się nie pochwaliłaś zdjęciami ?? ;)
Moje allegrowe nabytki przekwitają. Żółty przekwitł całkiem, ale przedłuża swoje dwa pędy, tak więc chyba zamierza coś jeszcze z siebie wykrzesać ;)
Ale generalnie mój parapet jest w większości zdominowany przez zieleń liści, a nie kolory kwiatów.. ;) Tak sobie oglądam zdjęcia u innych forumowiczów, u których kwitnienie w pełni - i czuję jak znowu mnie nachodzi chęć na kupno nowych okazów :P
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

A witaj ;)

Nie wstawiałam, bo nie ma dla kogo. Moje nowe nabytki w większości dotarły do mnie z kilkoma

kwiatami - z czego część zrzuciła kwiatki w ciągu nocy. Mam dwa lekko kremowe z bordowymi

warżkami - mają kwiatki - mało bo mało, więc mogę zrobić im zdjęcie. Jeden róż taki delikatny

ale słaby bardzo, stoi przerobiony w łazience. A zresztą zaraz popstrykam fotki i opiszę co nieco ;)
Szamanka
1000p
1000p

Post »

No kurcze, nikt nie pisze, bo właścicielka się nie odzywa, fotek nie wstawia, więc o czym tu dyskutować? ;)
Foteczki wrzucaj szybko ;)
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Wrzucałam wrzucałam i mi sie komputer zbuntował - od nowa muszę...szlag by to...

Więc tak - moje nowe zakupy - 8 sztuk zapłaconych a dostałam w sumie 10, z czego dwa gratisy -

jeden jako taki, zwany przeze mnie zgniłym jajem a drugi w postaci keiki.

Dwie sztuki są w lekkim kremie z bordowymi warżkami. Wieczorem wyglądają jak pistacjowe a nie żółtawe ;)

Jeden ma większe kwiaty a drugi takie smuklejsze.

Obrazek
Obrazek

I liście

Obrazek

Trzecie cudo ma delikatnie różowy kolor. Zagościł w łazience - mam tam okno - może mu podpasuje.

Obrazek
Obrazek

Czwarty - zawiodłam się na nim, miał zaledwie cztery kwiatki z czego jeden mu oberwałam a drugi zrzucił

w nocy jeszcze całkiem jędrny. To ten tak ciekawie wybarwiony z wypukłymi płatkami:

Obrazek

Obrazek

Piata sztuka biały, wielgachny jak na moje dotychczasowe sztuki. Duże piękne białe kwiaty o

rozłożystości na ok 11 cm, kupiony od niechcenia dotarł ze wszystkimi kwiatkami :D ale ma ponadrywane liście,

łącznie z najmłodszym...mam nadzieje, że mu to nie zaszkodzi ???

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Szósteczka to kolejny biały nabytek, tym razem z różowymi dodatkami w warżce, dotarł z jednym kwiatkiem...

Obrazek
Obrazek

Siódmy jest ten z maluchem w doniczce. Mają jeszcze chyba ze dwa kwiatki - obłęd kwitnienia normalnie :D

więc go nie ruszam, ale kusi mnie, żeby je rozdzielić :twisted: Maluch tez już kwitł.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

I numer osiem, czyli "ciemna czerwień" ale co z tego będzie to się okaże. Ma małą doniczkę, taką 10,5 cm...

wystarczy mu ? Czy dać może 12tkę z dziurkami po bokach ?

Obrazek

A teraz zgniłe jajo. Jak dotarł do mnie, to miał dwie łodygi z pakami, ale juz usychał, więc mu je obcięła.

Wycięłam też 3/4 korzenia. Na roślinie widać ślady pleśni - musiał być mocno przelany. I nie wiem co dalej

z nim, czy w mokry keramzyt aby się "dokorzenił" czy w podłoże ? a może zapobiegawczo jakaś chemia

na tą pleśń ? Nie wygląda zbyt dobrze...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jakieś rady :roll:
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Ale duże zakupy :) czyżby z Allegro :) Wszystkie dosyć ciekawe, a na tego nazwanego przez ciebie "zgniłe jajo" nie mam żadnego pomysłu :) a keiki bym zostawił bo chyba aż tak ciasno im nie jest, a można stracić 2 rosliny na raz, ale poczekamy na rady innych :)
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Tak, z allegro - to już druga taka tura od jednego sprzedawcy. I ostatnia w tym roku, niedługo będzie

za zimno na wysyłki. U nas nie ma Obi a w LM nie ma ciekawych promocji, więc korzystam z wysyłkowej

sprzedaży.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Agnieszko, wszystkie nowe cudne. Jeden podobny do tego, co dziś przytargałam z wystawy. Taki biało-kremowy z malinową warżką.
A inwalidzie radziła bym tą paskudną plamę spryskać Topsinem i zostawić tak do jutra. Nie jest tragicznie z nim. Ma sporo korzeni, więc będzie ok. Nie wsadzaj go w keramzyt, ale w nowe podłoże i nie podlewać przynajmniej z 10-12 dni. W keramzyt, to ja pakuje te, które zostały całkiem bez korzeni lub z 2-3 maleńkimi.
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Adiana pisze:Tak, z allegro - to już druga taka tura od jednego sprzedawcy. I ostatnia w tym roku, niedługo będzie

za zimno na wysyłki. U nas nie ma Obi a w LM nie ma ciekawych promocji, więc korzystam z wysyłkowej

sprzedaży.
To fajnie, a jak patrzyłem to ceny na allegro nie są złe :) My mamy Obi i Castorame, ceny są podobne w obu sklepach, choć niekiedy jeden z nich ma tańsze storczyki. Częsciej kupuję w Obi bo Castorama za daleko, teraz blisko mnie buduja LM więc może tam coś ciekawego będzie :)
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Wando - plamę ? Chodzi Ci o tą dziurę czy może całość? wsadzę w podłoże, suche, świeże.

Dawidzie - Castorama u nas jest, ale ceny takie niby w normie lecz bez fajerwerków jeżeli chodzi o wybór ;)

A budują blisko mnie oszołoma - Auchana czy jak to się pisze - tam też często coś można kupić.

A ha, byłabym zapomniała - Wando - pamietasz mój problem ze starym storczykiem ? Po akcji "odmładzania"

coś mu wyłazi...ciekawe co to będzie :twisted:

Obrazek

Jak łodyżka to super, a jak korzonek, to tez dobrze, bo znaczy, że wyciąga się z opresji ;) I niedługo opuści OIOM :)
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Dziura, plama - w każdym razie spryskaj to na wszelki wypadek.
A to co wyłazi, to wygląda jak początek pędu kwiatowego! Super! Gratuluje! Udało ci się! :-)
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Adiana ja nie specjalista , ale stawiałabym na łodygę kwiatową ;:80 a to znaczy że roslinka moze spokojnie opuścic OIOM
Szamanka
1000p
1000p

Post »

No nieee !!! Tyle nowości, a Ty się niczym nie chwaliłaś 8)
Wszystkie nabytki piękne, zauroczył mnie ten łazienkowy :) I ten wielgachny biały... i ten z czerwonawymi liśćmi ;)
To zaszalałaś na całego ;)
Co do chorego - chyba jednak dobrze byłoby potraktować go topsinem.. Szkoda, ze w tak fatalnym stanie dotarł.. Ale wierzę, ze wyprowadzisz go na prostą i odwdzięczy Ci się wspaniałym kwitnieniem... ;)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ŚLICZNE TE TWOJE NOWE STORCZYKI. A TEN JEDEN TO CHYBA ŁODYŻKĘ PUSZCZA. (niechcąco napisało mi się capslokiem ale nie chce mi się pisać tego jeszcze raz, więc zostawiłam jak jest)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”