Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
- stecu
- 50p
- Od: 3 lip 2008, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
czytam te wszystkie rady i wypowiedzi, to nie apteka, nie należy się zbytnio cackać z młodymi siewkami papryk bądź pomidorów, to z mego doświadczenia, dobra ziemia, przesadzanie w dobrą ziemię, odp temperatura i wilgotność, wszystko śmiga, jak ktoś powiedział, że trudno jest uśmiercić siewki pomid i papryk, nie dajmy się zwariować, niektórzy podają zalecane nawożenia i inne pierdoły nie wiedząc jak świeci słońce na wasze rośliny, gdzie rosną, co za odmiana, itd... więcej luzu i swobody, roślinom i nam samym...
może ze skrzynką piwa czekało by się łatwiej, ale "obcy" kopiący mnie co rusz, mógłby być niezadowolonyD3flo pisze: Czekamy, czekamy i czekamy. Zaopatrzony w skrzynkę piwa i wypijając jedno dziennie ... O

muszę więc czekać i brać to "na żywca"..
póki co: przykrywam cały czas pudełka, w których nic nie kiełkuje. w ciągu dnia stoją przy oknie tarasowym na południe + mata na szybę samochodową za plecami

a teraz odpalam żarówkę w piekarniku i będę grzać
a już kubki plastykowe na piwo czekają.. tzn. na pomidory.
Zdania zaczynamy z dużej litery.( regulamin forum- piszemy poprawną polszczyzną)
moderator
Ilona.
To mój pierwszy rok przygody z pomidorami, od nasionka..
woj. łódzkie
To mój pierwszy rok przygody z pomidorami, od nasionka..
woj. łódzkie
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Mnie papryka Etiuda (nasiona kupne z terminem ważności do końca 2014r) oraz ostra (nasiona własne ale też wieloletnie) wschodziła w najlepszych warunkach blisko miesiąc
. Chyba dwie skrzynki by się przydały oraz waleriana na skołatane nerwy
.

Niestety, nasiona sprzedawane amatorom są często miernej jakości. Niektóre rośliny wschodzą po 3 dniach, inne z tej samej paczki - po 3 tygodniach. Jakie są tego szczegółowe przyczyny - nie wiem!
Pozdrawiam
Adam
Adam
Ilka_ka u mnie jeden pomidor wschodził ponad dwa tygodnie. Miałam pięć nasionek, jedno bez problemu po 3 dniach wykiełkowało a pozostałe nic. Zniechęcona wrzuciłam je do ziemi razem z kwiatkami. Dwa dni temu odkryłam że właśnie wyszedł pomidor
Co prawda nie wiem co z niego będzie bo liścieni nie chce rozłożyć ale jest. Pozostałe nasionka nadal udają że ich nie ma

Co prawda nie wiem co z niego będzie bo liścieni nie chce rozłożyć ale jest. Pozostałe nasionka nadal udają że ich nie ma

Pozdrawiam Asia
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Wszyscy pokazują ładne rozsady, ja dla urozmaicenia pokaże moje mikruski...
[URL=http://minus.com/i/DQJJV4rLt4i3][i ... .jpg[/img][/url]
[URL=http://minus.com/i/8rfKL5DSGF1i][i ... .jpg[/img][/url]
[URL=http://minus.com/i/DQJJV4rLt4i3][i ... .jpg[/img][/url]
[URL=http://minus.com/i/8rfKL5DSGF1i][i ... .jpg[/img][/url]
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Bardzo ładna krępa rozsada
.

Wcale nie są bardzo małe, za to krępe i niewybiegnięte. Trochę im chłodno - stąd najprawdopodobniej te różowe łodygi.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne ! Fajnie widać korzenie w tych kubkach. A mnie zabrakło doniczek na koktajlowe i bikolory i czekam na kubki z alle... już tydzień i dziś też nic. Załamka
Muszę chyba posadzić po klika w większe doniczki 2 l a potem jeszcze raz poprzesadzać w te kubki jak przyjdą .

Pozdrawiam serdecznie- Ela
A nie masz koło siebie sklepu typu Tesco, real, Carrefour?
Lub baru z piwem, idziesz i prosisz żeby Ci zostawili kubki po piwie.
Po weekendzie powinnaś mieć dość, wystarczy je umyć ciepłą wodą z ludwikiem..
2 litrowe są za duże lepiej żeby w małych się męczyły niż potem znów rozsadzać z 2 litra w 0,5 l..
Przy tych z Lutego miałem trochę pracy..
3 razy przepikowywane żeby ograniczyć wzrost, sadzone za liścienie ale warto było widać że są grubsze od długopisu na zdjęciu i zabierają się za kwitnienie..
Bo te z marca to raz przepikowałem jak rozłożyły liścienie i teraz drugi raz do kubeczków i nic więcej..
Podlewam woda z nawozem npk 4/5/8 4 ml/l..
Lub baru z piwem, idziesz i prosisz żeby Ci zostawili kubki po piwie.
Po weekendzie powinnaś mieć dość, wystarczy je umyć ciepłą wodą z ludwikiem..
2 litrowe są za duże lepiej żeby w małych się męczyły niż potem znów rozsadzać z 2 litra w 0,5 l..
Przy tych z Lutego miałem trochę pracy..
3 razy przepikowywane żeby ograniczyć wzrost, sadzone za liścienie ale warto było widać że są grubsze od długopisu na zdjęciu i zabierają się za kwitnienie..
Bo te z marca to raz przepikowałem jak rozłożyły liścienie i teraz drugi raz do kubeczków i nic więcej..
Podlewam woda z nawozem npk 4/5/8 4 ml/l..
- annika
- 50p
- Od: 28 sty 2013, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie, mam problem z rozsadą. Wszystkie pomidory mają fioletowa spody liści, rosną w torfie zasilane bioflorinem (2ml na litr wody), nie wiem o co chodzi, włączyłam im ogrzewanie, bo myślałam, że zmarzły-w nocy jest około 15 stopni w pokoju, ale nic to nie dało. Co robię nie tak? Dodatkowo Kozulkowe k/37 poskręcały listki na zewnątrz w tutki i też są fioletowe. Podlewam je co 3-4 dni, jak ziemia przeschnie. Co mam robić? Pomóżcie proszę. Pozdrawiam
Poskręcany Kozulkowy

Reszta rozsady

Sorki za duże zdjęcie, ale nijak nie chce mi się dziad zmniejszyć.
Poskręcany Kozulkowy

Reszta rozsady

Sorki za duże zdjęcie, ale nijak nie chce mi się dziad zmniejszyć.
Mogły trochę zmarznąć, nie panikuj, przeżyją, jak się trochę zahartują to nic im nie będzie, przecież nawet w lecie nie raz zdarza się kilka stopni w nocy, prawda ?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Spokojnie, u mnie rok temu wszystkie sadzonki nabrały denaturotowego kolorku bo zostawiłam na noc uchylone okna.
Zasil nawozem z fosforem ( może być do kwiatów kwitnących ) dolistnie.
Zasil nawozem z fosforem ( może być do kwiatów kwitnących ) dolistnie.