Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2
-
elifit
- 50p

- Od: 3 kwie 2011, o 12:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Piwonie (peonie) i ich pielęgnowanie...
pull moje takie same, tak się cieszę
szczególnie że moje młodziaki, w tamtym roku wsadzone 
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- magduska81
- 500p

- Od: 11 wrz 2012, o 22:16
Witam piwoniomaniaczków i tak się zastanawiam jak to jest z tą piwonią ITOH bo mam ochote kupić tylko zastanawia mnie taka rozbieżność cenowa od 9 zł do 290 i pytanie czy Callies to ta krzyżówka czy jest to chwyt marketingowy?Bo mam kilka chińskich i różnią się liśćmi i wielkością kwiatów...no i jak kupić ITOH kogo polecacie w necie bo w temacie piwonii dopiero zaczynam przygodę.Chętnie wymienię hortensje za piwonie..
Przez moj ogród przewineło się wiele osób... po każdym została jakaś pamiątka. Najdroższe są te, które pozostały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Moje małe co nieco
-
halina522

- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Piwonie Itoh zobaczysz na stronach zagranicznych portali,gdzie rzetelni sprzedawcy pokazują prawdziwe zdjęcia piwonii i jeżeli to Itoh,to tak koło nich właśnie pisze i dalej hybryda,lactiflora,suffruticosa,officinalis.Piwonii Itoh i drzewiastych nie ma w Polsce w cenie 10 zł.
http://www.rozovysad.ru/piony-2014.php
Wklejam linka z rosyjskiej strony i tu też pisze przy Cora Louise Itoh hybryda.
Jesienią Itoh wystawi p.Podstolec.
http://www.rozovysad.ru/piony-2014.php
Wklejam linka z rosyjskiej strony i tu też pisze przy Cora Louise Itoh hybryda.
Jesienią Itoh wystawi p.Podstolec.
Halina
- magduska81
- 500p

- Od: 11 wrz 2012, o 22:16
Dziękuję za odpowiedz bo mnie to właśnie zaintrygowało że ITOH i taka niska cena...drzewiaste kupowałam z holandii a prawdziwe cuda znalazłam też na jakieś angielskiej stronie.i te liście nie pasują mi do Itoh co są oferowane przez alldrogo
i taka duża rozbieżność trochę dziwna tym bardziej że te są nowścią 2013....więc sam rozrost baaardzo szybki nowość i już taka masówka :)Ale mimo wszystko chyba się skuszę na jakąś w sierpniu...Cudne są!!!!
Przez moj ogród przewineło się wiele osób... po każdym została jakaś pamiątka. Najdroższe są te, które pozostały w sercu.
Moje małe co nieco
Moje małe co nieco
Witajcie
Mam pytanie w zeszłym roku we wrześniu posadziłam karpy piwonii - dwie dostałam od sąsiada - naprawę spore... a reszta była ze sklepu.
Wyszły już wszystkie z ziemi na wiosnę, obecnie mają ok. 10-15cm i moje pytanko: czy doczekam się jakiegoś kwiatka w tym roku czy raczej jeszcze trzeba będzie czekać do następnych sezonów?
Mam pytanie w zeszłym roku we wrześniu posadziłam karpy piwonii - dwie dostałam od sąsiada - naprawę spore... a reszta była ze sklepu.
Wyszły już wszystkie z ziemi na wiosnę, obecnie mają ok. 10-15cm i moje pytanko: czy doczekam się jakiegoś kwiatka w tym roku czy raczej jeszcze trzeba będzie czekać do następnych sezonów?
-
halina522

- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Z tymi kwiatami to trochę taka loteria-posadziłam dużą karpę i przez dwa lata nie kwitła,z kolei nowa z trzema ładnym pączkami zakwitła jednym kwiatem.Musisz poczekać,to już niedługo.
Halina
- pull

- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
mapes Jak posadziłaś stosunkowo płytko to zakwitną prawie na pewno, jak za głęboko, to nie zakwitną - nigdy.
-
tin_t
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 6 gru 2013, o 08:47
u mnie na posadzonych w 2012 roku nie było jeszcze kwiatów, ale czekam cierpliwie. i od razu pytanie, bo w dodatku okazało się, że przy sadzeniu jedna zaplątała się w miejscu, gdzie nie powinno jej być (nie ja sadziłam). jak i kiedy ją przenieść najbezpieczniej?
-
Mariola54

- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piwonie przesadza się w sierpniu.
Piwonia delikatna (koperkowa) ma już duże pąki- zdj. z wczoraj. Żeby tylko przymrozki im nie zaszkodziły.

- inka52

- Od: 5 lis 2009, o 11:54
Marcinie moja też ma już duże , pozostałe te wcześniejsze też gonią do przodu pozdrawiam
Teresa
Teresa
Rety pull jakie Twoje piwonie już wielgachne
Moje dopiero około 20-30 cm miały jak je widziałam ostatnio, pocieszam się tym że tu na północy wszystko zawsze kwitnie z opóźnieniem to może jeszcze nadrobią
wydaje mi się, że sadziłam je płytko bo sadząc je miałam świadomość, że mają być płytko posadzone.. najwyżej jak nie zakwitną w tym roku (tfu tfu) to może w sierpniu-wrześniu "podniosę" karpy trochę wyżej?
co myślicie?
Moje dopiero około 20-30 cm miały jak je widziałam ostatnio, pocieszam się tym że tu na północy wszystko zawsze kwitnie z opóźnieniem to może jeszcze nadrobią
wydaje mi się, że sadziłam je płytko bo sadząc je miałam świadomość, że mają być płytko posadzone.. najwyżej jak nie zakwitną w tym roku (tfu tfu) to może w sierpniu-wrześniu "podniosę" karpy trochę wyżej?
co myślicie?
-
elifit
- 50p

- Od: 3 kwie 2011, o 12:54
Moje dwuletnie piwonie mają już ok 25 cm, liście rozwinięte ale nie widzę pąków
Jest szansa że jeszcze wypuści pąki? ? Na pewno jest płytko wsadzona.