Borówka amerykańska - 4 cz
Re: Borówka amerykańska - 4 cz
Na istniejącej plantacji też można siarkować jednak siarka działa powoli.
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja rok temu wymieszałem siarkę z torfem zlałem wodą i od razu borówki posadzone ,czują się wyśmienicie 

-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak są posadzone już rosliny to nie wolno przekraczać dawki 50-100g/10m2. Staraj się kupić siarkę pylistą i przemieszaj z glebą.schwimmen pisze:Będę więc musiał zainteresować się siarką. Wcześniej nawet nie pomyśłałbym o tym.
Borówki były wsadzone do torfu tylko, po pierwsze było go mało, a po drugie pewnie go już przerosły.
Ps: czy poprzez nawożenie siarka mam rozumieć tylko podsypywanie nawozem do borówek czy oprócz nawozu także siarka. Czy ona nie zaszkodzi roślinom.
Tu masz o przygotowaniu gleby pod borówkę i jest tabela.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1366
- agnieszka__
- 500p
- Od: 22 paź 2009, o 23:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy można juz podsypywac nawozem, takim gotowcem czy troszke za wcześnie .Moje boróweczki maja już bardzo ładne listki i jeśli sie ciepło gdzies nie podzieje to niedługo będa kwitnąć 

zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moim zdaniem trochę za wcześnie jeszcze. W sumie wegetacja ruszyła, ale jeszcze jest przecież często zimno i przymrozki nad ranem.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
ja zawsze myślałam, że działkowcy produkują zdrowo, bez chemii, dla siebie.......o takich ilościach chemii co tu stosujecie to chyba nawet holenderscy plantatorzy nie słyszeli. borówka może i ma się świetnie (do czasu, zasolenie gleby da o sobie znać), ale jak wy się macie po tej borówce?
Riczi, trzymam kciuki za Dublue:) przy okazji zauważę, że świeżo posadzona ma mnóstwo kwiatów. na plantacjach nie dopuszcza się do owocowania w pierwszym roku po posadzeniu, ponieważ powoduje to karłowacenie krzewów. ja pędy z pakami kwiatowymi w pierwszym roku obcinam, zostawiam tylko młode grube z pąkami liściowymi. to powoduje wyprowadzenie silnego wysokiego krzewu z grubymi pniami.
Riczi, trzymam kciuki za Dublue:) przy okazji zauważę, że świeżo posadzona ma mnóstwo kwiatów. na plantacjach nie dopuszcza się do owocowania w pierwszym roku po posadzeniu, ponieważ powoduje to karłowacenie krzewów. ja pędy z pakami kwiatowymi w pierwszym roku obcinam, zostawiam tylko młode grube z pąkami liściowymi. to powoduje wyprowadzenie silnego wysokiego krzewu z grubymi pniami.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z tym siarczanem fosforu to trochę przesadziłeś.Winogrodek pisze:podsypywać siarką i nawozić nawozami siarczanowymi ( siarczan amonu, potasu, fosforu itp. ). .
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Słuchajcie jest taka sytuacja z moim ojcem. W zeszłym roku na wiosnę posadził 2 krzaki borówki. Odmian nie pamiętam. Wykopał dołki o głębokości ok. 30-40 cm i średnicy 30 cm i nasypał w nie po 5 l torfu kwaśnego ( 3,5-4,5 pH). Resztę dosypał gliniastej ziemi z działki która ma pH 6-6,5. Kłócę się z nim że nie będą tam rosły ponieważ jest nie odpowiednie pH, a on mówi że będzie polewał octem. Ja nie chce aby to robił ponieważ zaraz obok rośnie brzoskwinia która lubi pH 6-7 więc zacznie chorować. Mówię mu że należy krzaki przesadzić w inne, przygotowane miejsce. Czy waszym zdaniem dobrze postąpił z tym sadzeniem? Może będą rosły w tych 5l torfu, chociaż wątpię. Po ilu latach mogą zacząć usychać z powodu zmieszania się ziem i powstania za wysokiego pH.
Pozdrawiam Paweł
Moje borówki mają dwa lata od posadzenia.W zeszłym roku wszystkie miały po kilkanaście owoców a w tym roku tylko jedna ma pąki kwiatowe reszta wypuszcza tylko liście nie wiem dlaczego.Nie były przycinane.Miał ktoś tak?Nie były również zasilane.Kwitnąca borówka to odmiana Spartan,pozostałe to 1 Chandler i 2 Bluecrop.
Moje posadzone zeszłym roku chyba będą miały podobnie - Bluecrop ma jakieś nieliczne kwiatowe, a Chandler raczej nie 
Bluecrop w zeszłym roku po posadzeniu miał 3 owoce, Chandler nic - myślałam, że to tak zaraz po posadzeniu. Może to wyciąć do zera w tym roku na jesieni?

Bluecrop w zeszłym roku po posadzeniu miał 3 owoce, Chandler nic - myślałam, że to tak zaraz po posadzeniu. Może to wyciąć do zera w tym roku na jesieni?
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Borówki trzeba dokarmiać. Jak zadbamy o nie w tym roku, tak odwdzięczą nam się za rok 

rok z takim nastawieniem czekałam
i chyba się przeliczyłam