Lubczyk ogrodowy ( Levisticum officinale ) cz.2
- ann_30
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lubczyk ogrodowy Levisticum officinale
U mnie też już pięknie odbił.Ja na swojego chucham i dmucham a u mojej Mamy rozrasta się jak chwast.
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zdaje się że im starszy jest tym mocniejszy, a no i nie bez znaczenia jest miejsce i zima danego roku. Mój drugi rok zimował i w tym wygląda znacznie lepiej o tej porze (jak wszystko inne rok temuann_30 pisze:U mnie też już pięknie odbił.Ja na swojego chucham i dmucham a u mojej Mamy rozrasta się jak chwast.

-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
W maju będzie w sam raz , bo teraz młode siewki mogą nie przeżyć zimnych nocy jeszczeWolusia pisze:Kiedy można tegoroczne siewki wyhodowane w domu dać do gruntu? Musze uwolnić parapety...

Bożena
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
limonkaa dziękuję. W takim razie nadal waletują w pokoju 

- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
Mój już szaleje, wysokości ok.40 cm.Rośnie w dużej donicy z otworami wkopaną w ziemię, bo inaczej nornice mi go zjedzą 

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Mój również już całkiem spory, największy krzaczek ma prawie 40 cm wysokości.
Aż ciężko uwierzyć, że tak młodziutkie roślinki (sadzone w zeszłym roku) tak ładnie sobie radzą
Aż ciężko uwierzyć, że tak młodziutkie roślinki (sadzone w zeszłym roku) tak ładnie sobie radzą

Pozdrawiam, Jacek
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Mam lubczyk zakupiony jako zioło w lidlu. Czy taką roślinę można jakoś przyzwyczaić do rośnięcia w gruncie?
Pozdrawiam Jola
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Po 15 maja możesz śmiało wsadzić ją do ogródka , tylko wczesniej hartować na świeżym powietrzu w dzień w zacienionym miejscu nie na słońcu bo może się to żle skończyć dla lubczyka ...
Bożena
Mój lubczyk jest bardzo mizerny
Dlatego mam pytanie ,czym mogę go wzmocnić,jakim nawozem aby ładnie rósł??Podsypałam pod krzaczek granulowanego obornika kurzego ale nie wiem czy to coś da.Taki sam problem mam z rabarbarem.Siany kilka lat temu a nie mogę doczekać się ładnych karp bo jest mały i słabo rośnie 

Pozdrawiam Ewa
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Dziękuję Bożenko
Cieszy mnie to bardzo bo mam na parapecie lubczyk, szałwię, bazylię, rozmaryn, miętę. Szkoda byłoby wywalić bo dbam o nie już kilka miesięcy 

Pozdrawiam Jola
Czy ktoś wie może,czym zasilić lubczyk?? Mój jest taki mizerny,czy podsypanie granulowanym obornikiem kurzym wystarczy jeśli ziemia jest słaba...prawie piach??
Pozdrawiam Ewa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 sty 2013, o 22:06
Ja nie jestem expertem, sama dopiero raczkuje we wlasnych uprawach, wiec niewiele pomoge, ale z obserwacji ziemii u mnie (ciezka, gliniasta) i u mojej mamy (piaszczysta) moj rabarbar jest gruby, wielki, ciezki, a u mamy wiotki i malutki, rabarbar dobrze rosnie na oborniku, wiec moze sprobuj. Z lubczykiem jest mniej wiecej tak samo, u mnie rosnie sam nieproszony, piekny, dorodny, a mama musi go prosic i sie gimnastykowac, zeby urosl.
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
U mnie jest podobnie. Moja ziemia jest raczej ciężka choć życzenia. Lubczyk i rabarbar rosną całkiem dobrze, bez dokarmiania ale może np azofoska poglądy, jeśli nie masz dostępu do obornika. Jeśli chodzi o kurzak to najlepiej byłoby na jesień ziemie z nim przekopać, bo sam w sobie jest dość agresywny,mmoże wypalić system korzeniowy rośliny.
Joasia
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
U mnie to zupełnie piach, ziemia wydarta lasom...Ewao4 pisze:Czy ktoś wie może,czym zasilić lubczyk?? Mój jest taki mizerny,czy podsypanie granulowanym obornikiem kurzym wystarczy jeśli ziemia jest słaba...prawie piach??
Lubczyk rośnie pięknie ale podsypuję go kompostem.
Muszę go jednak regularnie pryskać od mszyc bo gdy go wyczają to żrą jak szarańcza.