Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale w tych doniczkach mam też bratki i zanim wsadziłam groszek to do ziemi wsadziłam taki nawóz w pałeczkach
Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus )wymagania,uprawa
Re: Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus L. )
Wsadziłam jakoś tydzień max półtora temu 
Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale w tych doniczkach mam też bratki i zanim wsadziłam groszek to do ziemi wsadziłam taki nawóz w pałeczkach
- cuxia
- 200p

- Od: 7 maja 2012, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A to mój ma jeszcze czas
ale chyba go wygrzebię bo muszę ziemię z hydrożelem wymieszać i perlitem, bo biedronkowa ziemia strasznie się zbija:/
Pozdrawiam, Kamila 
- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję, w takim razie coś tam jeszcze pokombinuję, żeby zwiększyć przyczepnośćLocutus pisze:@ Lelumpolelum ? Groszek ma problemy z czepianiem się za grubych podpór. Im cieńsze tym lepsze.
@ Karinax ? Miałem latami groszki pachnące na balkonie ? i nigdy mnie nie zawiodły.
Pozdrawiam!
LOKI
Powiedzcie mi czy groszek od razu lepiej jak pnie się do góry po jakieśc podpóce czy można doac mu podpore później? Pierwszy raz wysiałam go w skrzynce na balkon. Póki co największe pedy mają z 20 cm i nie wiem czy teraz dac mu już jakąć podpórkę, bo docelowo chciałabym by piał się po barierce balkonowej.
- Pawel42
- 500p

- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
Ja posadziłem niebieski,bardzo go lubię ładnie wzeszedł w gruncie ma obecnie 10-15cm.Liczę że pójdzie do góry,kratownice ma zapewnioną.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Też mam groszek: niebieski, biały i różowy ( tak było na opakowaniu nasion...zobaczę jak zakwitnie). Posadziłam go w okół jabłoni. Dałam mu podpory z cienkich gałązek i skierowałam na pień jabłonki. Chcę by wspinał się po jej pniu. Ciekawe czy on też tego chce:)))
Ja właśnie wróciłam ze sklepu z paczką nasion groszku SENATOR - ciekawa jestem jak u Was rósł i wyglądał?Annar13 pisze: Mam też odmianę Senator
Na kremowych płatkach kwiatów występują czekoladowe paski i smugi.
Czy są tu osoby zadowolone/niezadowolone z tej odmiany?
- Pawel42
- 500p

- Kontakt:
Tej odmiany nie sadziłem.Za to mój niebieski ma już 15cm i kierunek wzwyż cały czas.Bardzo ładnie wschodził.
Paweł
-
spinka911
- 50p

- Od: 2 cze 2013, o 19:00
Ja posiałam groszek z zebranych w zeszłym roku nasion - ma jakieś 10 cm dopiero, rośnie pod ogrodzeniem. Ale ciekawe jest to że jedna z niewyrwanych w reszlym roku łodyg przeimowała
Ma już jakieś 70 cm 
- Pawel42
- 500p

- Kontakt:
Ale Ci spinka wyrwała ta łodyga do przodu!
70cm robi wrażenie.
Paweł
- GERTRUDA
- 1000p

- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moje groszki śliczne wzeszły i...mój pies z apetytem je wciągnął dzisiaj . Ja sie nachyliłam żeby podziwiać a on stwierdził że mu je pokazuję
sieje od nowa bo co to za lato bez pachnącego groszku , ale nie wiem czy zdążą zakwitnąć
Miałam jakąś zwykłą mieszankę ale one i tak są urocze wszystkie bez wyjątku , jeśli są w gruncie a nie w brzuchu mojej bestii 
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Mój groszek 

Jak gdzieś tam wyżej pisałam, miałam w tych skrzynkach bratki, ale przez ostatnie mega deszcze wszystkie mi się zmarnowały, więc wyrwałam je i został sam groszek i coś niewiadomego pochodzenia (bo nie pamiętam co wsadzilam
)
Mogę te groszki przesadzić gdzieś indziej? Czy teraz już za późno i jak je wyrwę to zmarnieją?

Jak gdzieś tam wyżej pisałam, miałam w tych skrzynkach bratki, ale przez ostatnie mega deszcze wszystkie mi się zmarnowały, więc wyrwałam je i został sam groszek i coś niewiadomego pochodzenia (bo nie pamiętam co wsadzilam
Mogę te groszki przesadzić gdzieś indziej? Czy teraz już za późno i jak je wyrwę to zmarnieją?
-
Kasia79
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Groszek wysiałam w tym roku dość późno, bo w drugiej połowie maja, ale skorzystałam z kilku samosiejek i przesadziłam je w odpowiednie miejsca. Dzisiaj mogłam nawąchać się pierwszego groszka, jasnoróżowego, fajnie - zwłaszcza, że reszta jednorocznych nie zdążyła jeszcze dobrze od ziemi odrosnąć.
Mój po przesadzeniu ze skrzynek tak wygląda :

Jak myślicie, podstawić mu jakieś patyczki, czy sam pójdzie po balustradzie?

Jak myślicie, podstawić mu jakieś patyczki, czy sam pójdzie po balustradzie?