Podgrzewanie szklarni

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Podgrzewanie szklarni

Post »

@pawel1000 masz rację z tą rurą, na przyszły sezon umieszczę ją inaczej. Planuję obniżyć poziom ustawienia pieca i rurę ze spalinami wkopię w ziemię. Wyjdzie pod fundamentem szklarni. Dodam, że rura ze spalinami jest ciepła, ale nie gorąca. Straty nie są aż tak duże. Natomiast wyciągnięcie jej do góry na pewno generuje mi dodatkowy ciąg kominowy i przyśpiesza spalanie. Zmienię to za rok.

@demeter też masz rację :) Drzwiczek w klasycznym piecu rakietowym tak naprawdę w ogóle nie powinno być, bo to właśnie powietrze zasysane przez te drzwiczki idzie do góry i pojawia się ogień w rurze z drewnem. Zauważ, że rura do wkładania drewna jest na wszystkich filmikach z netu krótka. ALE oprócz wydajnego pieca chcę też mieć "podajnik". Jeżeli rura do wkładania drewna będzie wyższa niż beczka to i tak ogień pójdzie nią do góry. Zrobi się wsteczny ciąg. Powietrze zostanie zassane przewodem kominowym. A na długiej rurze do drewna bardzo mi zależy. Jednocześnie trzeba jakoś zapewnić powietrze i pomyśleć jak wyciągać popiół z paleniska. Na razie jest tak, jak coś wymyślę zrobię poprawki na przyszły sezon. Może dziura w palenisku od dołu, zasuwana, do wyciągania popiołu i jakaś dziura w rurze z drewnem na dole, z regulacją przepływu powietrza? Pomyślę jeszcze nad tym. W tym sezonie już za późno, posadziłem dzisiaj 90 pomidorów :)
Krzychoo
100p
100p

Post »

Odświeżam temat.
Jak planowałem tak zrobiłem. Przestawiłem piec na środek szklarni, wkopałem go w ziemie, rurę ze spalinami puściłem pod fundamentem.

Obrazek

Dodatkowo obniżyłem palenisko tak, by rura zasysająca ogień znajdowała się w górnej części paleniska. Zmniejszyło mi to ilość dymu, który wydostawał się na zewnątrz.

Obrazek

Zrobiłem też zdjęcie środka beczki:

Obrazek

Jak już pisałem w ubiegłym roku w środku jest rura stalowa fi 100 mm, otoczona rurą dymową fi 200 mm. Przestrzeń pomiędzy wysypana jest piaskiem dla izolacji. Na dole rura dymowa, którymi spaliny wydostają się na zewnątrz. Jak widać na spodzie pieca, do wysokości rury odprowadzającej spaliny znajdował się piasek, który zwiększał masę beczki. U mnie była to spora taczka.
Na tą chwilę wszystko działa, muszę kupić trochę lepszego drewna. Cały czas palę kiepskimi deskami, rezultaty są zresztą bardzo dobre.
Jedyny minus póki co to dym wydostający się z paleniska do szklarni. Czasami piec robi takie "pyk" i mam chmurkę dymu w środku. Może jak potrenuję jeszcze palenie będzie lepiej.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te pyk, to nie czasem od mokrego drewna, para wodna na moment gasi ogień, a potem samozapłon gazów.
Awatar użytkownika
pawel1000
50p
50p
Od: 20 maja 2012, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krzychoo
By uniknąć wybuchów gazu drzewnego, musisz utworzyć odpowiednio grubą warstwę żaru w palenisku.
Spróbuj dodać do zasypu trochę drobnego drewna i zmniejsz palenisko.
Włóż dwie blachy po bokach, tak by uzyskać literę '' V ''
Mażesz położyć na środku dnia płytkę szamotową, tą cienką i dosunąć do niej kawałki blachy.
Powinno to polepszyć palenie.
Pozdrawiam Paweł.
Krzychoo
100p
100p

Post »

Dziękuję za podpowiedzi, w tym sezonie palę w piecu codziennie, czegoś na pewno się nauczę. Jak dojdę do jakiś wniosków to podzielę się wiedzą.
Awatar użytkownika
yareka
50p
50p
Od: 26 lip 2010, o 15:47

Post »

Pewnie to czytałeś.
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zrobiłem przedświąteczne porządki i pojechałem ze złomem do pobliskiego punktu złomu. Na miejscu rzucił mi się w oczy zielony piec z drzwiczkami jak w kuchni węglowej, więc po obejrzeniu tej "zdobyczy" zrobiłem wymianę swojego złomu na to "cudo". W domu okazało się, że piec ma nazwę "Żar 1.2 a" był wyprodukowany w Fabryce Wyrobów Metalowych w Przysusze i ma moc cieplną w granicach 1200 - 6900 W. Piec jest kompletny, brakuje w nim częściowo wykładziny szamotowej. Czy ktoś z forumowiczów zetknął się z takim wyrobem? Czy warto to "cudo" uruchamiać z myślą o dogrzaniu szklarni o powierzchni 18 m/2. Palenisko jest na dole, część do załadowania paliwa ma objętość około 1,5 wiadra. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Krzychoo a z czego masz zrobioną szklarnię?
Awatar użytkownika
snow0010
50p
50p
Od: 18 wrz 2014, o 11:31

Post »

Mimo że temat baaaardzo zakopany ale pokaże swoje ogrzewanie. Szklarnia 4 x 3 m a w środku cytrusy, palmy, bananowce itp. :wink: Do ogrzania tej powierzchni postanowiłem użyć "kozy" kupionej z alledrogo. Zobaczymy jak często trzeba będzie dokładać w najzimniejsze dni. Byle do wiosny ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Solidna szklarnia, ale opału zużyje się w czasie dużych mrozów tyle co na domek jednorodzinny. Więc warto jeszcze docieplić, podwieszając folię, najlepiej około 5cm od szyby. Także kominem będzie dużo uciekało ciepła, można zawiesić wentylator nad kominem, żeby wychładzał rurę i ciepłe powietrze z góry stłaczał na dół. Przez te zabiegi zwiększy się temperatura nawet o 10°C na dole szklarni.
Awatar użytkownika
snow0010
50p
50p

Post »

Przed zimą ściany boczne są oklejane styropianem 5 cm. Wolny zostaje tylko dach, który w największe mrozy przykrywany będzie podwójną agrowłókniną.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Pomysł super ;:333 Czy ten komin nie jest za krótki ? Może okopcić Ci szklarnię ?
Oglądałem film o tym piecyku dwa lata po zakupie. Właśnie miałem go kupować, niby dobrej jakości. Ten film mnie trochę zniechęcił :roll:

Sam zobacz :
https://www.youtube.com/watch?v=nZ3c0kqrxO8
Awatar użytkownika
snow0010
50p
50p

Post »

Wiadomo nie jest zrobiony z blachy 4 mm ale w końcu czego oczekiwać po piecyku za 140 zł z transportem. Jak wytrzyma trzy sezony to będę uważał że się spłacił :) Zanim go kupiłem sam oglądałem ten film i autor nie narzeka na niego za bardzo przy czym jest naprawdę wydajny. Szamotki w nim umieszczone ładnie się rozgrzewają i długo trzymają ciepło. Póki co jestem zadowolony.
tomw
100p
100p
Od: 1 maja 2016, o 12:00

Post »

Seba ma rację, komin może być za krótki i będzie cofać. Bedziesz musiał trochę rury dołożyć. Miałem podobną sytuację, tylko nie w szklarni i trzeba było komin przedłużyć
Awatar użytkownika
snow0010
50p
50p

Post »

Dołożyłem 20 cm bo na koniec rury założyłem daszek. Póki co ciąg jest dobry. Można zamknąć wszystko i ładnie się pali bez dymienia w środku.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”