Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
I koniecznie zbierz nasiona z tego pomidora na którym rosną złotówki 

- kalafior
- 100p
- Od: 27 lut 2014, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie z tym światłem mam mały problem,doświetlam papryki i dla pomidorków jest go za mało,postaram się wynosić na dzień pod folię,wielkie dzięki za podpowiedź.chudziak pisze:Niestety to nie wrażenie tylko fakt - przepikuj do większych doniczek wsadzając aż po liścienie i zapewnij więcej światła jeśli możesz.kalafior pisze:czy tylko ja mam wrażenie że moi podopieczni lekko się wyciągają?
Pozdrawiam Tomasz
Masz folię i trzymasz je w domu ?????
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
Bo nie każdy siedzi caly dzień w domu. Nie rzadko sam wychodzę z domu przed 6 a wracam po 22, także trochę zrozumienia dla kolegi Kalafiora.
Pozdrawiam Mateusz
Bez przesady można bez doświetlania otrzymać ładną rozsadę sianą 15.02.2014 ..
Wystarczy nie za dużo wody, odpowiednia temp. i 3 krotne przepikowanie aż za liścienie..
Ale jak widzę zdjęcia gdzie pomidory rosną w kubkach 400 ml wsadzone tak że liścienie są na wierzchu 2 cm nad ziemią to jak mają się nie wyciągnąć..
Proszę spojrzeć na zdjęcia kol. z góry strony, jak by były wsadzone poniżej liścieni to rozsadę by miała jeszcze ładniejszą i pomidorek by zgrubiał i ładnie się ukorzenił.
Tak nie powinno się sadzić pomidora..
Pomidor potrzebuje przepikowania żeby rozbudował korzenie i nie rósł jak tyczka..
Do tego mało wody na noc i niska temp. 18 stopni i nie wyciągnie się nawet bez doświetlania..
P.S
Zdjęcia mojej rozsady z lutego w wątku pod foliowy szał na 7 stronie..
I nie pisze tego złośliwie a chcę wskazać błędy które można poprawić i otrzymać ładniejsze sadzonki..
Radzę spróbować uszczknąć liścienie i wsadzić głębiej do ziemi a pomidorek puści korzonki z miejsca gdzie rosły liścienie i ładnie się rozrośnie..
Wystarczy nie za dużo wody, odpowiednia temp. i 3 krotne przepikowanie aż za liścienie..
Ale jak widzę zdjęcia gdzie pomidory rosną w kubkach 400 ml wsadzone tak że liścienie są na wierzchu 2 cm nad ziemią to jak mają się nie wyciągnąć..
Proszę spojrzeć na zdjęcia kol. z góry strony, jak by były wsadzone poniżej liścieni to rozsadę by miała jeszcze ładniejszą i pomidorek by zgrubiał i ładnie się ukorzenił.
Tak nie powinno się sadzić pomidora..
Pomidor potrzebuje przepikowania żeby rozbudował korzenie i nie rósł jak tyczka..
Do tego mało wody na noc i niska temp. 18 stopni i nie wyciągnie się nawet bez doświetlania..
P.S
Zdjęcia mojej rozsady z lutego w wątku pod foliowy szał na 7 stronie..
I nie pisze tego złośliwie a chcę wskazać błędy które można poprawić i otrzymać ładniejsze sadzonki..
Radzę spróbować uszczknąć liścienie i wsadzić głębiej do ziemi a pomidorek puści korzonki z miejsca gdzie rosły liścienie i ładnie się rozrośnie..
Kalafior-mam wrażenie,że się wyciągają bo stoją za gęsto i się "przepychają" do światła.
Przepikowane rozstaw szerzej,o ile masz miejsce.
PS: Ja też nie mam
PS: Ja też nie mam

Pomorze...klimat łagodniejszy
.

- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje pomidorki po pikowaniu ruszyły
I natychmiast się wyciągneły...
Pomidory:

Papryka:

Dam im jeszcze tydzień...a pozniej zrobię tak jak pisze Pabblo_Pl przepikuje do 400ml kubeczków uszczykując liścienie!
I jak proponował Sachel kupię florowit do pelargonii i zacznę nawozić ;)

I natychmiast się wyciągneły...

Pomidory:

Papryka:

Dam im jeszcze tydzień...a pozniej zrobię tak jak pisze Pabblo_Pl przepikuje do 400ml kubeczków uszczykując liścienie!
I jak proponował Sachel kupię florowit do pelargonii i zacznę nawozić ;)
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-- 7 kwi 2014, o 10:50 --BobejGS pisze:Fertygacja jest nawożeniem, które stosujemy podczas podlewania. Rozrabiamy nawóz w płynie z wodą, w stężeniu odpowiednim do pomidorów i wdrażamy go do podlewania. Ważne!!, niezależnie od ilości podlewania w ciągu dnia, wodę z rozrobionym nawozem dajemy tylko raz
sachel pisze:Fertygacja w uproszczeniu to nawożenie przy każdym podlewaniu odpowiednia pożywką składającą się z wody i rozpuszczonego w niej nawozu w określonej ilości
forumowicz!
Ratuj,bo już się pogubiłam jak to jest naprawdę.
Pozdrawiam Maria.
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
beti_h te pomidorki lepiej by miały, gdyby popikować je głębiej, po same liścienie 

Pozdrawiam, Kasia
Maraga
sachel ma rację.
Ściślej mówiąc podlewamy tylko wodą z odpowiednią dawką nawozu. Rozsady przecież nikt nie podlewa dwa razy na dzień. Błażej pomylił rozsadę z uprawą w pojemnikach . W pojemniku spora ilość wody wyparowuje z powierzchni podłoża stąd mowa o jednokrotnym zasilaniu w ciągu dnia.
sachel ma rację.
Ściślej mówiąc podlewamy tylko wodą z odpowiednią dawką nawozu. Rozsady przecież nikt nie podlewa dwa razy na dzień. Błażej pomylił rozsadę z uprawą w pojemnikach . W pojemniku spora ilość wody wyparowuje z powierzchni podłoża stąd mowa o jednokrotnym zasilaniu w ciągu dnia.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje maluchy dzisiaj pierwszy raz zostały na noc na balkonie - po północy i o 6 rano było u nas 12 stopni 

Dorota
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Fakt, rozciągnąłem to troszkę za dalekoforumowicz pisze:Maraga
sachel ma rację.

U mnie było 8stopni i się boję czy z moimi maluchami będzie wszystko okDorcinda pisze:Moje maluchy dzisiaj pierwszy raz zostały na noc na balkonie - po północy i o 6 rano było u nas 12 stopni

- kalafior
- 100p
Na razie z braku czasu wylądowały w otwartym tunelu i po jednym dniu znacznie stężały,Aimee pisze:Kalafior-mam wrażenie,że się wyciągają bo stoją za gęsto i się "przepychają" do światła.
PS: Ja też nie mam![]()
przeprowadzka do innych pojemników na dniach nieunikniona.
Pierwszy raz szykuję podkład z obornika mile widziane opinie czy robię to prawidłowo.

Pozdrawiam Tomasz
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Wydaje mi się że trochę za dużo go dałeś. Ale jest taki bardziej słomiasty. Ja jak dawałem w niedzielę, to mój był soczysty od copów
Nie wiem również czy nie za płytko. Jako że specem nie jestem to tylko rozpoczynam debatę
Również się czegoś chętnie dowiem 

- kalafior
- 100p
Trochę przesechł bo od soboty leżał na dworze.
Przysypany ok. 15-20 cm warstwą ziemi.
Przysypany ok. 15-20 cm warstwą ziemi.
Pozdrawiam Tomasz