Cement I , czy II , do ogrodzenia .

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p
Od: 28 mar 2014, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Cement I , czy II , do ogrodzenia .

Post »

Witam .
Mam pytanie dla znawców tematu .
Jaki wybrać cement do ogrodzenia ( zalanie słupków i tzw. murek ).Od zawsze stosowałem klasę I 32,5 R do ogólnego budownictwa , lecz zetknąłem się z uwagą jednego fachmana , że do tego typu prac wskazane jest stosowanie cementu klasy II 32,5 , a dla czego , bo choć mają tą samą klasę wytrzymałości 32,5 R to II-ka ma domieszki popiołów co powoduje mniejsze wchłanianie wilgoci po utwardzeniu :shock:
I jakie macie zdanie na ten temat ? Czy coś w tym prawdy jest ?. A może to bajka , jakich mało .
Jak ktoś trafi szóstkę w Totka, to niech mi kupi Hondę CBF 1000, lub w ostateczności CBF 600 S :)
Ten sprzęt śni mi się po nocach.
Awatar użytkownika
phrix
100p
100p
Od: 10 kwie 2011, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Cement I , czy II , do ogrodzenia .

Post »

Klasa cementu nie jest istotna przy takich elementach, ważne są proporcji i to aby nie przelać wody !

Polecam również zakup plastyfikatora ( np: wodouszczelniacz - taki jak do basenów lub szamb ew. taki jak do kostki brukowej)

Do dostania w marketach budowalanych około 10 zl / l. Warto zainwestować w ten preparat, bo beton będzie wyższej klasy i poprawią się jego parametry (urabialność, wodoszczelność, wytrzymałość).
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
Awatar użytkownika
Caparzo
50p
50p
Od: 28 kwie 2013, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zakładam że nie stawiasz muru berlińskiego ani chińskiego ;)

ile tego płotu masz ?? sam będziesz kręcił w betoniarce czy zamawiasz gotowy ??
wiadomo że jak robił samemu i będziesz kręcił to nie może się to lać jak woda, tylko musi być to półsuche,a to czy dasz jakieś środki to
od ciebie zależy, kiedyś nie dawano i beton do dzisiaj stoi ;)
pomalujesz dysperbitem do jakiejś wysokości i to przysypiesz kamienem, bo jak dasz ziemie to mokre będzie zawsze :)
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p

Post »

Więc
Beton własnej produkcji .Cała działka na długości po górkę ,200 m ogrodzenia , siatka 2,7 mm ocynk , panel odpada (cena kosmos).Do siatki nie trzeba robić schodów , można ale dużo wiatrakowania słupków i sporo naciągów i tak sobie to wygląda ;:222 > u mnie musiał by być schodek co 3 przęsła . W moim przypadku ,murek równolegle do terenu , słupki w pionie a przy siatce nawet to wygląda. Znam technologie ,forma metalowa i na pół sucho , ale nie mam przekonania do niej , moim zdaniem beton jest za słabo wymieszany .
Wykopać na sztycha w terenie ,zrobić szalunki i odpowiedni beton , wiadomo nie rzadki .
I jeszcze coś , przy siatce chyba lepiej gęściej a cieńsze słupki co 2,5 m , niż grubsze i dalej , mam okazjonalnie za grosze rury 32 ocynk , po rogach i w środku coś grubszego .
Za porady Wszystkim od razu serdeczne dzięki ;:63
Jak ktoś trafi szóstkę w Totka, to niech mi kupi Hondę CBF 1000, lub w ostateczności CBF 600 S :)
Awatar użytkownika
phrix
100p
100p
Od: 10 kwie 2011, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

mam okazjonalnie za grosze rury 32 ocynk
32 to trochę mało, ja bym polecał 50. Jeżeli ocynk to zastosuj odpowiednią farbę do ocynku, bo po kilku latach będzie odchodzić płatami.

Cała działka na długości po górkę ,200 m ogrodzenia
Przy takiej długości polecam zrobić zastrzały boczne na słupkach krańcowych, tak aby przy naciągąniu ich nie wyginało. Sprzedam ci jeszcze,

jeden patent, po wkopaniu słupków polecam wspawać w dolnej części drut (np 5mm) do każdego słupka, w części betonowej.
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
Awatar użytkownika
Caparzo
50p
50p

Post »

Jak ty chcesz sam tyle wylewać to naprawdę szacun kolego :)
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p

Post »

Panowie , jetem przygotowany do walki z betonem , betoniarka 260 l i kastra podpinana do ciągnika ,na dwie takie betoniary .
Słupki zalałem taczkami , dwa , trzy razy pod górkę i klękałem na kolana ;:145
Dlatego motywacja do zrobienia kastry .
Próba , we wtorek.
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03

Post »

Ja mam ogrodzenie od ulicy, wprawdzie tymczasowe, z rur ocynkowanych 32, a od sąsiadów 25, nie malowane żadną farbą, stoją pewnie od 10lat. Jednak to są rury, a nie słupki w formie rur, ogromna rożnica
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

CEM I, CEM II mówi w zasadzie tylko o szybkości wiązania. Jak robisz słupki, to używasz I, bo za godzinę chyba już można z formy wyjąć. II jest taki normalny szybki- dziś wylać, jutro wjechać ... i tak dalej. IV uzyskuje pełną twardość po kilku miesiącach dopiero.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p

Post »

Witam po długiej przerwie.
Oto co mi wyszło. Moim zdaniem najtańszy sposób i w miarę wygląda.
Zastosowałem przelotki blaszkowe. To jest świetny patent. Umożliwia to przeciągnięcie drutu naciągowego przez wszystkie oczka, co daje dużą stabilność i drut można podciągnąć pod samy wierzch oczka ( chodzi głównie o środkowy), w tedy siatka nie lata na boki i spiera się na górnym i środkowym drucie, a nie jak z zastosowaniem przelotek wspawywanych, tylko na górnym.
Trochę jest upierdliwe montowanie w ten sposób siatki, ale stabilność jest nieporównywalna do tradycyjnego montowania ( najpierw naciąg drutów, a potem mocowanie siatki do niej).
Śruba rzymska do naciągania drutów, to też świetny pomysł ( tylko o twardości co najmniej 8,8 i fi 10 mm). Drut naciągnięty jest jak struna.
Jeszcze tylko zastosować zaślepki na słupki i ;:304

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Caparzo
50p
50p

Post »

A ten beton to ile jest w ziemi?? podsypałeś to żwirem/kamieniem ?? Zbroiłeś go jakoś ??

Uwaga, przypominam że w języku polskim, nadal używamy wielkich liter z początkiem zdania, myślałam że się domyślisz, skoro ciągle

masz swoje błędy poprawiane, moderator- pomidorzanka.
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p

Post »

Witam
Na beton, to mam patent. W ziemi jest na dobrego sztycha (słabszy beton), a na powierzchni, to już siła i moc, plus do tego dwa druty fi 8 mm, na przęsło i do do datkowo obowiązkowo dylatacja z każdej strony słupka (blacha trapez, żeby nie chodziło na boki).
U rodziców jest zrobione podobnie, stoi ładnych parę lat i nic się nie dzieje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”