Jako, że nie mogę już edytować:
Może jednak spróbuję, chociaż chciałbym się dowiedzieć jaka to odmiana mi smakuje: drzewa rosną w alei, takie, że Kasztanowiec przy nich to jak aronia przy dębie, gruszki dojrzewają na miodowo żółto, tak koniec września-połowa października ( i to bardziej w tę stronę), średnie (wielkości myszki od komputera), bardziej beczułkowate, patrząc na zdjęcia coś w kształcie klapsy czy józefinki.. Jak dojrzeją są średnio miękkie, nie takie,żeby aż się rozpływać i sok nie leje się litrami, wcześniej zielone,gładkie, twarde i to nawet bardzo. Rokrocznie drzewa sypią gruszkami tak, że trzeba uważać na bombardowanie i żadnych oznak chorobowych na nich nie widać. Przynajmniej jak grzybów nie ma to człowiek z pustym bagażnikiem nie wraca.

Rejon gdzie się znajdują to wieś w Puszczy Bukowej w środku trójkąta Szczecin-Pyrzyce-Gryfino.Najgorzej, że nigdzie nie mogę znaleźć informacji o typowych/starych odmianach drzew i krzewów owocowych w województwie zachodniopomorskim, tak jak to ma miejsce w innych regionach.