Początek kolekcji

Awatar użytkownika
joannna
200p
200p
Od: 29 mar 2008, o 21:51

Post »

A propo deszczówki ja też tak podlewam i chyba popełniam błąd ,bo zbieram ją z dachu .Oczywiście zbieram z beczki tylko tą odstałą i z wierzchu ale chyba zbyt dużo zanieczyszczeń w niej jest .
Nie wiem czy przegotowana nie była by lepsza.
pozdrowionka aska
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

A mnie zaciekawiła nie deszczówka , ale zwykła ziemia ogrodnicza.Przecież storczyki w takiej nie chca rosnąć ( podobno)
rozagaik
50p
50p
Od: 8 wrz 2008, o 10:25

Post »

:D Podobno storczyki nie rosną w zwykłej ziemi ogrodniczej ,biały rośnie właśnie w zwykłej .Czy widać ,że nie rośnie? :D M :) Mam go już rok :wink: Obecnie zakupiony storczyk zacznę uprawiać według zasad książkowych ,zobaczymy jakie bedą efekty za kilka miesięcy.....
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Storczyk sąsiadki, którego mi oddała, bo praktycznie umierał, też rósł wsadzony do zwykłej ziemi z niewielkim dodatkiem keramzytu. Nawet kwitł, tylko efekt możesz zobaczyć w moim wątku. Nie wiem, czy coś z niego będzie. Korzenie zgniły.
rozagaik
50p
50p

Post »

co sądzicie o krystalicznej ziemi hydrogel? jaką ziemię proponujecie dla storczyków?która jest najlepsza?
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Witaj :D
Jeśli chodzi Ci o żelowe kryształki, kulki itd to rozmowa na ten temat toczyła się min. TUTAJ

A podłoże moim zdaniem najlepsze z Orchidsklepiku.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Rozagaik.
Na początek proponuję jednak trochę poczytać o zasadach uprawy storczyków, chociaż tych elementarnych. Na naszym forum jest tego dosyć dużo, są jeszcze inne fora storczykowe, literatura także jest bardzo obszerna. Trzymanie Phalaenopsisa w ogrodowej ziemi jest wręcz zbrodnią, chociaż są storczyki rosnące w ziemi, ale ten z pewnością do nich nie należy. Może jeszcze tak rosnąć przez pewien czas, a efektem będą zasolone i zgniłe korzenie. Nie ma siły, po jakimś czasie padnie i nie będzie dla niego ratunku. To samo odnosi się do zwykłej kranówki.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Ja też uważam, że najlepsze podłoże jest z Orchidsklepiku. Dostępne jest też w Leroy Merlin.
rozagaik
50p
50p

Post »

Witam! W jaki sposób podlewacie STORCZYKA? Dzięki wszystkim za porady :D
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Nie podlewamy, a wstawiamy z doniczką do wody destylowanej lub przegotowanej i odstałej na 15-20 minut co 10-14 dni w zależności od szybkości przesychania podłoża.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

najlepsze podłoże do Phal to takie gruboziarniste, składające się przede wszystkim z kory, mogą też tam być włókna kokosowe, kawałki gąbki itp. ja zawsze kupuję na wystawach.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

rozagaik pisze:Witam! W jaki sposób podlewacie STORCZYKA? Dzięki wszystkim za porady :D
A ja podlewam :lol: trzymam doniczkę nad wanną/zlewem i leję OBFICIE z góry (tzn bardziej z boku :lol: żeby nie zalać stożka wzrostu). Stawiam aż obcieknie, naciskam lekko na boki doniczki by zwiększyć przepływ powietrza, i obcieknięty stawiam na swoje miejsce :wink: starcza na 7-10 dni.
Nigdy nie moczyłam w misce, uprawiam od ponad roku, mam ponowne kwitnienia, prawie wszystkie już przesadzałam i korzenie mają ok, więc chyba przy tej metodzie pozostanę ;:183
A, i do każdego podlania dodaję 1/3-1/4 dawki nawozu i co trzecie podlanie samą wodą :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

podlewasz kranówą???
i nie szkodzi im???

ja mam jeszcze inną metodę. podlewam je tak, że z butelki leję do doniczek wodę ze studni tak, by wyciekła na podstawkę. nigdy nie nawożę, nie "kąpię" ich itp.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

nie powiedziałam ze kranówką :twisted:
podlewam przegotowaną odstaną wodą
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha. Bo powiedziałaś że nad kranem, to pomyślałam, że lejesz z kranu na nie. Ja akurat nie bardzo mam możliwość nawadniać nad wanną, bo mam całkiem sporo storczyków i by mi to bardzo długo zajęło, a ja jestem leniwa i lubię iść na łatwiznę ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”