Początek kolekcji
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Rozagaik.
Na początek proponuję jednak trochę poczytać o zasadach uprawy storczyków, chociaż tych elementarnych. Na naszym forum jest tego dosyć dużo, są jeszcze inne fora storczykowe, literatura także jest bardzo obszerna. Trzymanie Phalaenopsisa w ogrodowej ziemi jest wręcz zbrodnią, chociaż są storczyki rosnące w ziemi, ale ten z pewnością do nich nie należy. Może jeszcze tak rosnąć przez pewien czas, a efektem będą zasolone i zgniłe korzenie. Nie ma siły, po jakimś czasie padnie i nie będzie dla niego ratunku. To samo odnosi się do zwykłej kranówki.
Na początek proponuję jednak trochę poczytać o zasadach uprawy storczyków, chociaż tych elementarnych. Na naszym forum jest tego dosyć dużo, są jeszcze inne fora storczykowe, literatura także jest bardzo obszerna. Trzymanie Phalaenopsisa w ogrodowej ziemi jest wręcz zbrodnią, chociaż są storczyki rosnące w ziemi, ale ten z pewnością do nich nie należy. Może jeszcze tak rosnąć przez pewien czas, a efektem będą zasolone i zgniłe korzenie. Nie ma siły, po jakimś czasie padnie i nie będzie dla niego ratunku. To samo odnosi się do zwykłej kranówki.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
A ja podlewamrozagaik pisze:Witam! W jaki sposób podlewacie STORCZYKA? Dzięki wszystkim za porady

Nigdy nie moczyłam w misce, uprawiam od ponad roku, mam ponowne kwitnienia, prawie wszystkie już przesadzałam i korzenie mają ok, więc chyba przy tej metodzie pozostanę

A, i do każdego podlania dodaję 1/3-1/4 dawki nawozu i co trzecie podlanie samą wodą

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
- Storczykowa