Ogródek u Edzi
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek u Edzi
Edytko ależ masz piękną kolekcję jarzębin
nie miałam o tym pojęcia.... będę z ciekawością czekała na ich najpiękniejszy czas.... czyli na owoce 
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Edi, do teraz byłam i żyłam w nieświadomości, że istnieje tyle odmian jarzębin
. Trzy lata temu posadziłam 2 sztuki, nawet pojęcia nie mam jakie to. Mam prośbę,,,,czy pomożesz mi w ich identyfikacji? Może to są najzwyklejsze, ale....zawsze jest nadzieja, że może mają jakiąś ładniejszą nazwę 
Aga, cieszę się że mogę poznać tu, na FO, ludzi o podobnych i całkiem odmiennych upodobaniach
Gosiaczek, o jarzębinie myślałam podobnie, aż do wizyty właśnie w Pęchcinie, który znajduje się niedaleko miejsca zamieszkania mojej Mamy
Jarzębina nn kupiona w naszym Pudizie
Agusiu, szkoda tylko że Flanrocki chorują, ale na pocieszenie nn obsypana po raz pierwszy pączkami kwiatowymi
Małgosiu, postaram się pomóc, ale jeśli to jarzębiny o czerwonych owocach to może być trudno zidentyfikować, ale spróbować nie zaszkodzi. Mojej nn nie udało mi się określić, może to po prostu jarząb pospolity. Rośnie ładnie, w tym roku w końcu jest obsypana pąkami kwiatowymi, więc może być po prostu "jarzębinką"
Gosiaczek, o jarzębinie myślałam podobnie, aż do wizyty właśnie w Pęchcinie, który znajduje się niedaleko miejsca zamieszkania mojej Mamy
Jarzębina nn kupiona w naszym Pudizie
Agusiu, szkoda tylko że Flanrocki chorują, ale na pocieszenie nn obsypana po raz pierwszy pączkami kwiatowymi
Małgosiu, postaram się pomóc, ale jeśli to jarzębiny o czerwonych owocach to może być trudno zidentyfikować, ale spróbować nie zaszkodzi. Mojej nn nie udało mi się określić, może to po prostu jarząb pospolity. Rośnie ładnie, w tym roku w końcu jest obsypana pąkami kwiatowymi, więc może być po prostu "jarzębinką"
- klarysa

- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Piękna kolekcja jarzębin.
Bardzo lubię to drzewo.
W naszym małym ogródku rośnie jarząb pospolity 'Pendula' prowadzony przy pergoli.
W tym roku zapowiada spektakularne kwitnienie.
Bardzo lubię to drzewo.
W naszym małym ogródku rośnie jarząb pospolity 'Pendula' prowadzony przy pergoli.
W tym roku zapowiada spektakularne kwitnienie.
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Dzięki za pokaz. Chyba zdecyduję się na którąś. Tylko na którą?
Własnie dla tej ażurowości zapytałam o nie. Potrzebowałam jakiegoś niewielkiego drzewka bo brakuje mi wyższego akcentu na rabacie, a nie chcę sadzić drzewa, które zasłoni całe słońce.
Zastanawiam się czy kupić kolumnową odmianę, czy kupistą? Niedaleko rośnie wiąz Wredei, kolumna, lepiej pewnie byłoby posadzić coś kulistego,a le boję się, że za bardzo się rozrośnie.
Na pewno na majowym spotkaniu którąś kupię
Własnie dla tej ażurowości zapytałam o nie. Potrzebowałam jakiegoś niewielkiego drzewka bo brakuje mi wyższego akcentu na rabacie, a nie chcę sadzić drzewa, które zasłoni całe słońce.
Zastanawiam się czy kupić kolumnową odmianę, czy kupistą? Niedaleko rośnie wiąz Wredei, kolumna, lepiej pewnie byłoby posadzić coś kulistego,a le boję się, że za bardzo się rozrośnie.
Na pewno na majowym spotkaniu którąś kupię
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jarzębiny zawsze mi się podobały, ale nie mam ani jednej
Podoba mi się jarząb omączony (albo może omszony
) ze względu na białe liście. Rośnie jednak wysoko, a mnie się powoli ogród kończy...
Rano było -3, a u Ciebie?
Rano było -3, a u Ciebie?
Justynko, Twój jarząb Pendula musi pięknie wyglądać z przewieszającymi się gałązkami
Na kwitnienie i owocki czekamy z niecierpliwością
Gosia, masz jeszcze miesiąc na przemyślenia
Cięcie naszej jarzębiny nn nie dało rezultatów. I tak wyprowadziła sobie nowy przewodnik
Tylko, że u nas do tej pory rosła jak szalona, a teraz zapowiada się kwitnąco, więc zapewne trochę przystopuje ze wzrostem.
Ewa, nie znam jarzębu omączonego, ale czytając Twój opis to chyba taki rośnie przy naszej szkole. Jest wysoki, szeroki i zawsze oblepiony owocami. Jest jeszcze jarząb szwedzki, z szarymi liśćmi - może to to samo co omączony.
Nie wiem ile było rano na minusie, ale okna dachowe miały przymrożoną warstwę.
Życzę wszystkim udanej soboty, dużo
i zmykam do obowiązków domowo - ogródkowych

Na kwitnienie i owocki czekamy z niecierpliwością
Gosia, masz jeszcze miesiąc na przemyślenia
Ewa, nie znam jarzębu omączonego, ale czytając Twój opis to chyba taki rośnie przy naszej szkole. Jest wysoki, szeroki i zawsze oblepiony owocami. Jest jeszcze jarząb szwedzki, z szarymi liśćmi - może to to samo co omączony.
Nie wiem ile było rano na minusie, ale okna dachowe miały przymrożoną warstwę.
Życzę wszystkim udanej soboty, dużo

-
Fraszka_1
- 1000p

- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Ufffff, w końcu mam trochę czasu
śliczne szafirki 
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Edytko co to za drobne tulipanki szykują się do kwitnienia ??? 
Natalia, cieszę się że w wolnej chwili zajrzałaś do mnie
To dopiero początek kwitnienia szafirków, wyczekiwane pojedyńcze kwiatki
Agusiu, to tulipanki botaniczne, ale jak im na imię - nie pamiętam, a nie mogę znaleźć notatki z zakupu. Jak zakwitną zrobię im zdjęcie i pokażę
Agusiu, to tulipanki botaniczne, ale jak im na imię - nie pamiętam, a nie mogę znaleźć notatki z zakupu. Jak zakwitną zrobię im zdjęcie i pokażę
-
Fraszka_1
- 1000p

- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Jak się rozszaleją to dopiero będzie 
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może to być, że mam na myśli jarząb szwedzki
Lepiej orientuję się w bylinach niż drzewach
Dzień się ładnie rozpoczyna, ale pojawiają się już chmury. Podobno ma padać
Dziś może, bo i tak zwykle nic nie robię w niedzielę 
Dzień się ładnie rozpoczyna, ale pojawiają się już chmury. Podobno ma padać
Dzień dobry, Edytko!
Nie posiadam żadnej jarzębiny, ale niewykluczone, że dzięki Tobie jakaś odmiana pojawi się w moim ogrodzie - szukam miejsca intensywnie
Muszę też zajrzeć do moich szafirków... skoro Twoje już kwitną, moje pewnie też!
Miłej niedzieli!
Nie posiadam żadnej jarzębiny, ale niewykluczone, że dzięki Tobie jakaś odmiana pojawi się w moim ogrodzie - szukam miejsca intensywnie
Muszę też zajrzeć do moich szafirków... skoro Twoje już kwitną, moje pewnie też!
Miłej niedzieli!
- usa1276
- 1000p

- Od: 22 sty 2012, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Będzie piękny kolorek tych tulipanków
szafirki u mnie gdzieś wyginęły a miałam ich sporo
ale wszystkiego mieć nie można
Miłej i
niedzieli 
szafirki u mnie gdzieś wyginęły a miałam ich sporo
ale wszystkiego mieć nie można
Miłej i
Natalia, szafirki posadzone przeze mnie kilka lat temu drobnieją, ale jesienią dosadziłam dodatkowe cebulki. Kojarzą mi się z ogródkiem mojej Babci, więc u mnie nie może ich zabraknąć
Ewa, praca w niedzielę i u mnie jest niemile widziana. Czasami wyłamuję się i niedzielnym popołudniem poskubię chwasty
Aguniu, teraz jest taki wybór jarzębin, że i pod względem ulubionego koloru owoców można wybrać jakąś odmianę dla siebie
Szafirki dopiero zaczynają swoje kwitnienie. Marzy mi się odmiana o różowych kwiatach
Ula, u Ciebie znikają szafirki, a u mnie narcyzy. Chyba muszę poszukać jakiejś starszej odmiany
Kilka zdjęć z dzisiaj...
Na moje pierwsze piwonie czekam z wypiekami na twarzy...

Przylaszczki szaleją

Jeszcze mało widoczny zawilec gajowy

Nowe szafirki pomalutku wychylają kwiatuszki

Żurawka wypuszcza młode listeczki

Wrzośce w szale kwitnienia

Barwinek też szykuje się do pokazania w całej swojej krasie

Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego popołudnia
Ewa, praca w niedzielę i u mnie jest niemile widziana. Czasami wyłamuję się i niedzielnym popołudniem poskubię chwasty
Aguniu, teraz jest taki wybór jarzębin, że i pod względem ulubionego koloru owoców można wybrać jakąś odmianę dla siebie
Szafirki dopiero zaczynają swoje kwitnienie. Marzy mi się odmiana o różowych kwiatach
Ula, u Ciebie znikają szafirki, a u mnie narcyzy. Chyba muszę poszukać jakiejś starszej odmiany
Kilka zdjęć z dzisiaj...
Na moje pierwsze piwonie czekam z wypiekami na twarzy...

Przylaszczki szaleją

Jeszcze mało widoczny zawilec gajowy

Nowe szafirki pomalutku wychylają kwiatuszki

Żurawka wypuszcza młode listeczki

Wrzośce w szale kwitnienia

Barwinek też szykuje się do pokazania w całej swojej krasie

Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego popołudnia