Fikus Benjamina - białe kropki na liściach

Rośliny doniczkowe
wojtas91
100p
100p
Od: 20 paź 2007, o 13:19

Fikus Benjamina - białe kropki na liściach

Post »

Hello :)
Mam to drzewko 3 miesiące, dość sie rozrosło ale zauważyłem że pojawiają sie jakieś kropki na liściach :/
Nie przesadzałem jej, nie nawoziłem, podlewam jak wierzchnia warstwa jest mocno sucha. Co jej dolega?

Obrazek

Obrazek
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: FIKUS Benjamina w jucie - białe kropki na liściach

Post »

Mówiąc krótko: ciepło, sucho czyli czas na przędziorki.

Pozdrawiam, Frrancik
Francik
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mi to wygląda na naturalne, ale sprawdź spodnią część liści, czy nie ma jakiś szkodników.
Natomiast błąd robisz podlewając dopiero, jak przeschnie ziemia. W przypadku fikusów, a szczególnie Benjamina, ziemia powinna być cały czas lekko wilgotna, bo prędzej, czy później roślina zacznie marnieć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
wojtas91
100p
100p

Post »

Pod spodem liście są ładne zielone bez kropek i czyste. Srednio podlewam co 2-3dni ale ok będę utrzymywał cały czas wigoć ku wierzchu, oczywiście bez przesady :wink:
A czy czas juz na przesadzenie jej do wiekszej donicy? Jaki najlepiej nawóz bedzie jemu służył ? Jakies jeszcze porady? :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przesadzenie tak, nawożenie dopiero po kilku tygodniach nawozem do zielonych. Ziemia najlepiej próchniczna z dodatkiem agroperlitu. Ale w ostateczności może być też i uniwersalna. Wtedy wystarczy podlewanie raz w tygodniu.
Aha, co doniczki, to najlepiej tradycyjna z dziurką w dnie. Z osłonkami trzeba uważać, bo nadmiar wody nie na gdzie wyciekać i jak się nie wylewa z niej nadmiaru, można bardzo łatwo załatwić korzenie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
wojtas91
100p
100p

Post »

A pH ziemi jest jakieś okreslone? Chciałbym zapewnić jak najlepsze warunki dla niej :D
Do roslin zielonych... Czyli biohumus może być ?
Teraz mam doniczkę ok litr pojemności - w takiej, jak drzewko dostałem. O ile większa kupic ?
Czytałem, że bardzo lubi zraszanie wodą - czy to prawda ?
Sorry za pełno pytań :roll:
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy to kupisz uniwersalną, czy próchniczną jeśli chodzi o pH będzie ok. Ważne tylko, żeby zmieszać ją z agroperlitem, bo inaczej ziemia będzie się zbijać.
Co do doniczki to większa na średnicy o jakieś 2 cm max.
Spryskiwanie, tak co kilka dni, w okresie zimowym powinno się częściej ze względu na grzejnik.
Ważne, znajdź od razu jedne miejsce w którym będzie stał fikus, bo one bardzo nie lubią przestawiania, ale także obracania doniczką. Dlatego przed przesadzeniem zapamiętaj jak jest ustawione i po przesadzeniu postaw tak samo. Jak coś będzie nie tak fikusy, szczególnie Benjamina zrzucają liście.
Biohumus może być.
PS Kto pyta nie błądzi:)
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
wojtas91
100p
100p

Post »

Dobrze, że mówisz że nie lubią przestawiania, bo co jakieś 2 tyg obracałem doniczke o 180* żeby ta strone od pokoju byla bliżej okna i sie doświetliła :? mój błąd :|
Przesadzę ją do doniczki białej (co widac na zdj) która robi teraz za podstawkę. Zrobie dziury na odpływ wody i dam podstawkę.
Ok to wszystko wiem. No może prawie wszystko :D
Tą ziemie ze starej doniczki co bedzie przy korzeniach lekko opukac czy zostawic ja i po prostu dosypac nowej?
Może przyciąć Benjamina czy nie trzeba ?
Ziemia próchnicza to inaczej kora sosnowa/torf ?

Aha - nie przejmować sie tymi kropkami na liściach ?
wojtas91
100p
100p

Post »

Kupiłem ziemię do roślin zielonych (taką mi Pani poleciła) i nawóz do Fikusów każdej odmiany.
Niestety nie mieli ziemi próchniczej :/ Perlitu też nie. A czy czasem perlit to nie to samo co grys? :idea:
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ziemia torfowa, tak będzie bardzo dobra. Jako dodatku, zamiast agroperlitu możesz użyć gruboziarnistego piasku, ale niedużo, ważne żeby ziemia się nie zbijała. Grys to nie agroperlit.
Co do usunięcia starej ziemi - tak, trzeba rozluźnić bryłę korzeniową i rozplątać nieco korzenie.
Przycinanie, tak bo w ten sposób zachowasz zwarty pokrój, należy to robić na wiosnę.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
wojtas91
100p
100p

Post »

Kupiłem ziemię do roślin zielonych.
Mozesz podac jak przyciać i gdzie?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ziemia do roślin zielonych niewiele mi mówi, prawdopodobnie to tylko nazwa handlowa. Takie ziemie mogą się różnić między sobą. Jeśli zawiera w sobie takie charakterystyczne włókna to jest dobrze, jak nie a dasz trochę piasku też w ostateczności będzie ok.
Przycinanie, generalnie przycinasz te gałązki, które są wyraźnie przydługie, na których jest powiedzmy wiecej niż 5-7 listków i ścinasz o dwa, trzy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
wojtas91
100p
100p

Post »

Przesadzona :) Lepiej będzie chyba troche poczekac az sie przyjmie do tej gleby i poźniej popodcinać co nie?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie, miałem tak właśnie wcześniej napisać :)
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
wojtas91
100p
100p

Post »

Po jakim czasie zaczac nawozic?
Rozumiem, że przyciac tylko te które są najwyzej i pną sie ku górze ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”