Moje storczyki od północy
Lucynko nie wiem jak Ci doradzić
mój maluch też co prawda w spagnum,ale jeszcze za mały na kwiatki,myślę że na wiosnę będę przesadzać do podłoża i traktować już normalnie,nie wiem jak często podlewsz swoje, jak mocno jest "upchany" mech w doniczce,jaka wilgotność u Ciebie,czy wystają korzonki(chociaż myślę ,że przesuszenie nie powinno przynieść większych szkód)
o ile mnie pamięć nie myli to Twoje Oncidium to też maluch,może też już czas na przesadzenie
ps.moim zdaniem susza u storczyków ,które posiadają psb wyżądza mniej szkód, niż zbyt częste podlewanie
to psb są magazynem min.wody pomagające storczykom przetrwać w czasie suszy

mój maluch też co prawda w spagnum,ale jeszcze za mały na kwiatki,myślę że na wiosnę będę przesadzać do podłoża i traktować już normalnie,nie wiem jak często podlewsz swoje, jak mocno jest "upchany" mech w doniczce,jaka wilgotność u Ciebie,czy wystają korzonki(chociaż myślę ,że przesuszenie nie powinno przynieść większych szkód)
o ile mnie pamięć nie myli to Twoje Oncidium to też maluch,może też już czas na przesadzenie
ps.moim zdaniem susza u storczyków ,które posiadają psb wyżądza mniej szkód, niż zbyt częste podlewanie
to psb są magazynem min.wody pomagające storczykom przetrwać w czasie suszy
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
-
Lana
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dziękuję Dorotko za odpowiedź. Z mojego reanimowanego maluszka zrobił sie nagle już taki nie mały potworek
. Pseudobulwka, która obecnie wyrosła, ma wielkość odpowiadającą pierwszej z okresu zakupu, czyli dużo większa od ostatniej. Wyrasta troszkę dziwnie, bo jakoś płasko. Wiem, najlepsze byłoby zdjęcie, ale w domku będę wieczorem. Mech w doniczce dosyć mocno ubity, a sama doniczka też nie mała (może 10). Sama roślinka rośnie dosyć dobrze i nie mam odwagi wyrzucić jej z tego mchu. W każdym razie nawadniałam w momencie, kiedy z wierzchu robiła się już skorupka.
Lucynko skoro mech mocno ubity, a dość długo trzyma wilgoć
roślinka konkretnych rozmiarów 
to może warto mocno jednorazowo nawodnić i potem zastosować -susze?
to może warto mocno jednorazowo nawodnić i potem zastosować -susze?
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
Dorotko, zechciałabyś zajrzeć do mnie? Mam pytanie...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 882#458882
Dziękuję z góry!
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 882#458882
Dziękuję z góry!
jasminee1 
Dorela obejrzałam dziś jeszcze raz Twój wątek i jestem pod bardzo dużym wrażeniem. Masz bardzo piękne storczyki
.
Ja wynoszę z tego jeszcze jedno. Moje storczyki też stoją tylko na północnym oknie i dałaś mi wiarę, że nie muszą to być tylko zwykłe falki, a może niezwykłe?
Super są te Twoje okna ukwiecone .
Ja wynoszę z tego jeszcze jedno. Moje storczyki też stoją tylko na północnym oknie i dałaś mi wiarę, że nie muszą to być tylko zwykłe falki, a może niezwykłe?
Super są te Twoje okna ukwiecone .
Witaj Meniu
:Dziękuję za odwiedziny
pokażę jak upchałam moje storczyki po wakacjach(trochę ich przybyło)

pokażę jak upchałam moje storczyki po wakacjach(trochę ich przybyło)

pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
-
Orchideomaniak
- 500p

- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
co się dzieje w doniczkach
(przegląd podczas podlewania)
Encyclia pokazała pędzik kwiatowy,na nowej psb(stara wciąż kwitnie- od maja)

Phal. w kropeczki chyba puszcza pędzik(chociaż cały czas kwitnie),a biały będzie się przedłużał

Dendrobium phal-czyżby kwitnienie po raz trzeci z tej samej psb?pączki na żółtej Cambrii

udana reanimacja Phal
nowy przyrost na Cambrii

i na koniec -basal keiki Ever Springa i pędzik Oncidium

Encyclia pokazała pędzik kwiatowy,na nowej psb(stara wciąż kwitnie- od maja)

Phal. w kropeczki chyba puszcza pędzik(chociaż cały czas kwitnie),a biały będzie się przedłużał

Dendrobium phal-czyżby kwitnienie po raz trzeci z tej samej psb?pączki na żółtej Cambrii

udana reanimacja Phal

i na koniec -basal keiki Ever Springa i pędzik Oncidium

pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
-
Orchideomaniak
- 500p

- Od: 19 sie 2008, o 21:59
Dawidzie to bardzo dobrze jak rosną listki i korzonki
znaczy się -dobra opieka 
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
ślicznie masz ustawione storczyki. bardzo mi się podoba ten biały Phal. z rózową warżką. uwielbiam takie i czekam, aż mój zakwitnie. mi niestety powoli zaczyna brakować miejsca (zresztą zawsze brakowało, ale ponad rok temu wyniosłam prawie wszystkie pozostałe kwiaty, zostawiając same stroczyki i kilka fiołków i skrętnika). zastanawiam się, jak powiększyć ilość miejsca...