Lilaki (Syringa)
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilaki
Witam. Nie daje mi spokoju zamieszanie w nazewnictwie tej grupy roślin. Jaka może być przyczyna częstego zamieniania słowa lilak słowem bez? Ciekawi mnie źródło tego zamieszania.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
bo od wieków wszyscy poza znawcami mówili bez i kropka 
nikt nie kupował bo brało się od sąsiada, nie było marketów ogrodniczych i sklepów internetowych
a zwłaszcza nie było FORUM

nikt nie kupował bo brało się od sąsiada, nie było marketów ogrodniczych i sklepów internetowych
a zwłaszcza nie było FORUM

Chcę odgrodzić taras od ciekawskich oczu, posadziłam lilak i zastanawiam się czy szybko będzie rósł? I jak go popędzić,żeby szybko rósł
?

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lilak węgierski?? Trochę liście mi nie pasują?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
an_na pisze:Chcę odgrodzić taras od ciekawskich oczu, posadziłam lilak i zastanawiam się czy szybko będzie rósł? I jak go popędzić,żeby szybko rósł?
Nawozy / z bezpiecznych Florovit / z dobrych, bo tanie i dużo azotu -saletra albo saletrzak , ale można przesadzić coś o tym wiem

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Poszukałam, poszperałam w necie i już chyba wiem jak nazywa się mój lilak. To Lilak ottawski Siringa x prestonae. 

-
- 50p
- Od: 17 lis 2013, o 02:26
Co do nazewnictwa to zdecydowanie wolę "bez" od lilaka. W sklepie grodniczym czy rozmawiając o odmianach można mówić lilaki, ale dalej będę zachwycać się bzem i uwielbiać zapach kwitnących bzów. Brzmi bardziej poetycko od lilaków
Poza tym lilak to nic innego jak spolszczona angielska nazwa lilac (którą z prawidłową wymową brzmi zdecydowanie lepiej niż nasz LILAK), więc powinniśmy dawno zmienić nazwę na naszą własną- bez.

- seedkris
Jestem innego zdania. Lilaki i bzy nie maja wiele wspólnego. Na Podlasiu są całe hektary bzów.
- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
to ja was pogodzę bo mi najlepiej pasują bezy zwłaszcza z bita śmietaną
a swoją drogą zaglądam moim lilakom/bzom w dupki - który z nowych zakwitnie

a swoją drogą zaglądam moim lilakom/bzom w dupki - który z nowych zakwitnie

- seedkris
Mam lilak Prestony i do kwitnienie daleka droga. Zakwitnie po bzie.
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Witam wszystkich miłośników lilaków ( nie bzów)
A w oczekiwaniu na tegoroczne kwitnienia, prezentuję kilka najpiękniejszych odmian z mojego zbioru.

Nie może być ,bez', bo bez to polska nazwa Sambucus. Prawdopodobnie nazwa polska ,Lilak' powstała dlatego, żeby właśnie odróżnić jednego od drugiego, a ponieważ Syringa zakwitała najczęściej w kolorze lila, stąd pewnie taka nazwa.missjellyfish2 pisze:.... Poza tym lilak to nic innego jak spolszczona angielska nazwa lilac (którą z prawidłową wymową brzmi zdecydowanie lepiej niż nasz LILAK), więc powinniśmy dawno zmienić nazwę na naszą własną- bez.![]()
A w oczekiwaniu na tegoroczne kwitnienia, prezentuję kilka najpiękniejszych odmian z mojego zbioru.

A ja chciałam poprosić o podpowiedź, gdzie można kupić fajne odmiany lilaków, bo to co widzę w ofertach wysyłkowych szkółek to raptem dwie, trzy odmiany, wszędzie te same...
Bea
-
- 10p - Początkujący
- Od: 18 kwie 2012, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aktualnie w biedronce lest cała gama kolorów lilaków za 9 zł. Ja zaryzykowałam i kupiłam fiolecik
Jak sie okazuje, nie w każdej Biedro. Poza tym ja chcę mieć pewność odmiany, a w takich sklepach to nierealne, nawet, jeśli na pudełku cos jest napisane. Kupiłam kiedyś w takim sklepie trzy różne odmiany powojników - wszystkie są po prostu Jackmani 
Chodzi mi o pewne źródła.

Chodzi mi o pewne źródła.
Bea